TABATA предизвикателство – Ден 16

Ден 16/30!!!!

Как сте приятели? Вчерашната тренировка беше добра нали!? Поизпотихме се 😉

Днес тренировката ще е необичайна, днес ще натоварваме мускулите с ИЗОМЕТРИЯ ;). И за да не се чудите какво е това? Как биха ми се отразили едни такива упражнения? Ще има ли резултат от тях? Искам да ви дам отговор на всичките тези въпроси. Запознайте се за да може не само да изпълнявате правилно самите упражнения, но и да видите смисъла от тях.

Що е то изометрични упражнения?

Какво означава „изометрично упражнение“? Поради факта, че изометричните упражнения са много ефективни при изграждането и поддържането на силни и здрави тела, те стават все по-популярни. „Изометрично“ е термин, който се състои от 2 думи, а именно „изо“ и „метрично“, които съответно означават „еднакъв“ и „дължина“. Както терминът предполага, към изометричните упражнения се отнасят упражненията, при изпълнението на които не се променя дължината на мускулите. Те водят до напрежение в мускулите, като същевременно не се движи нито една част на тялото.

Изометричните упражнения са широко използвани от занимаващите се с фитнес, защото са много ефикасни при укрепване и развитие на точно определени мускулни групи в тялото.

В скелетната мускулатура има 2 различни вида мускулни влакна: бавно и бързо съкращаващи се.В мускулите на тялото има и от двата вида мускулни влакна, но в различно съотношение. Мускулите с повече бавно съкращаващи се мускулни влакна не се изморяват лесно и имат способността да издържат екстензивни изометрични натоварвания. Изпъващите мускули на ръцете и краката имат по-голям процент бързосъкращаващи се мускулни влакна, които имат способността да генерират бързо, много сила, но за кратко време.

С цел да се подобри ефективността на изометричните упражнения и да може да избере правилните тренировъчни програми, човек трябва да познава характеристиките на различните мускулни групи.

Изометричните упражнения не трябва да се изпълняват изолирано; трябва да се комбинират с други, за да се състави завършена тренировъчна програма. Когато се тренира точно определна мускулна група, внимание трябва да се обърне и на съответните стави.

Ползи от изометрични упражнения

Изометричните упражнения са популярни сред фитнес ентусиастите поради ред причини:

  1. Те могат да бъдат изпълнявани навсякъде и по всяко време –  у дома, на работа и дори зад волана.
  2. Друг голям плюс е това, че могат да бъдат упражнявани без употребата на скъпо оборудване.
  3. Те са ефикасни за извайването и заздравяването на тялото, като също така не са предпоставка за наранявания и контузии.
  4. Изометричните упражнения са полезни и за подобряване състоянието на лицевата мускулатура, а от тук и на външния вид на лицето, особено ако се упражнява и врата. Лицето ще стане по-стегнато и еластично.

Недостатъци от изометрични упражнения

  • Изометричните упражнения не генерират толкова кръвоток, колкото изотоничните, и това може да доведе до намалена мускулна издръжливост, а статичните съкращения могат да са повод за по-бавна реакция на мускулите.
  • Много хора не могат да завършат такъв тип програма, поради простата причина че не е приятен вид тренировка.
  • Също така, е доказано че изометричните упражнения спомагат за по-високо кръвно налягане, и могат да доведат до променлив пулс и увреждане на кръвоносните съдове. Хора с високо кръвно и/или заболявания на сърцето, не трябва да упражняват упражнения от такъв тип.

Във видеото Светльо показва много добре позицията на тялото и обяснява как точно да изпълним днешните упражнения, затова няма да ги описвам, просто натиснете PLAY 😉

!!!ВАЖНО!!!

Разгрейте тялото хубаво преди да започнете тренировка и разтегнете също хубаво след това. Всяко упражнение се прави с продължителност 20 секунди и след него се почива 10 секунди.

 

Успех 😉

 

 

 

 

снимка: www.zavesnytrening.sk

част от текста е взаимстван от –>http://wowsport.info/

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply