TABATA – високо интензивни тренировки с максимален ефект!

Нов месец – Ново ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!

Много си говорим за спорт и това няма как да бъде по друг начин, тъй като спорта е част от нашия живот. Личното ми мнение е, че колкото повече един човек напредва в годините си, толкова повече трябва да отделя време за това как се грижи за своето тяло. Това разбира се не включва само какви дрехи облича, колко пъти посещава козметичния салон на месец, грим и фризьори. Това е начинът ни на живот – колко време отделяме за сън, с какво се храним и колко често спортуваме.

Не веднъж съм казвала, че спорта за мен е начин на живот и именно той ме зарежда с енергия така, както нищо друго. Няма по-сладка умора от тази след тренировка – безценно е! Това в никакъв случай не ме прави фанатичка – спортувам за здраве и удоволствие.

И така да не губим повече време и да ви разкажа малко повече за новото ни предизвикателство – TABATA CHALLENGE!

Какво всъщност е TABATA?

Табата протокол е изследван от д-р Изуми Табата, но всъщност е измислен от Ирисава Койчи, който е търсил вариант в който да подобри взривната сила на своите състезатели. Тогава е бил треньор на националния отбор по бързо пързаляне с кънки. Първите сведения за Табата са от 1990 год., но първите резултати от тези изследвания са от 1996г. Принципът на Табата е: 20 сек максимално интензивна работа -10 сек почивка. Този цикъл се повтаря 8 пъти в рамките на 4 минути. Комбинацията от редуване на максимално натоварване и мултивъзстановяване не позволява да се гори мускул, защото има непрекъснато тонизиране и тялото няма друг избор освен да бълва мастни клетки. Табата се характеризира с най-ниска времева ефективност, като резултата от това е огромно количество изгорени калории.

Кой ще води спортното предизвикателство?

Във видеото, което ви подготвихме ще видите нашия кондинационен треньор Светлин Спасов, който се занимава професионално със спорт от 6 годишен. Завършил е НСА“Васил Левски“ със специалност „Треньор“ и е специализирал кондиционни тренировки. Занимава се с функционални тренировки над 15 години, а с Табата от 4 години. Един човек който превърна TABATA в страст на много хора, почти всеки месец обучава нови треньори, които да популяризират този спорт в България.

Комплексът от упражнения, който ще видите във видеото обхваща всички мускулни групи. Упражненията са както следва:

  1. Клек групиране по диагонал десен крак
  2. Клек групиране диагонал ляв крак
  3. Планк с докосване на рамо
  4. Клек отскок
  5. Планк изправяне от нисък към висок планк
  6. Трицепс от седеж
  7. Колело четиритактово – коремна преса
  8. Разгъване хиперекстензия – лицева упора

Това е един цял кръг в рамките на 4 минути. За една пълна тренировка е необходимо да направите 4 такива кръга, като почивате по 1 минута между всеки един от тях. Може да си вземете за ваше улеснение хронометър и да си засичате 20 секунди за всяко упражнение в динамично темпо и 10 секунди почивка.

ВАЖНО!

Преди да започнете тренировката разтегнете хубаво цялото тяло, упражненията се правят в темпо, както сами ще видите. Ако в началото ви е трудно да следвате темпото на Светльо не се отказвайте с времето ще свикнете. И на мен ми е за пръв път 😉

Ако се изморите прекалено много – СПРЕТЕ и починете, но след това се върнете отново в тренировката. Важно е всеки следващ път да издържате по-дълго време.

От днес в рамките на следващите 30 дни ще ви предоставяме ВСЕКИ ДЕН видео програма с упражнения.

Пролетта е тук…, а лятото всички ще искаме да изглеждаме в най-добрата си форма по бански нали ;)?

LadyMagazine.bg ви предизвиква да бъдете неотразими и заредени с енергия!

Това предизвикателство е не само към вас, това е и моето лично предизвикателство за този месец. Резултатът ще ви го покажа на края на март. Кой е с мен ;)?

 

 

 

 

снимка: www.polkadotted.com

Видеото е заснето във фитнес център VIBES . Благодарим много за предоставената възможност.

 

No Comments Yet

Leave a Reply