Donna Karren се оттегля от поста главен дизайнер

Дона Карен напусна сградата на собствената си модна империя, която основа преди 31 години.

През 2001 LVMH купиха бранда DONNA KARREN, но тя остана на поста креативен дизайнер. Слуховете около нейното оттегляне витаят из модните среди вече почти година. За сега няма ясното кой ще наследи трона на модната марка и кой  ще продължи делото на талантлиата дизайнерка. Поарди тази причина няма да има колекция за сезон Пролет-Лято 2016.

Карен от своя страна е решила да посвети по-голяма част от времето си на компания Urban Zen и на фондацията си.

Започнала кариерата си на дизайнер като асистент в модна къща Anne Klein, Дона открива своята марка през 1984 г. заедно с нейния съпруг Стефан Уейс. Първата и колекция е изцяло насочена към дамите със забързано ежедневие и включва предимно практични женствени рокли, които правят изключително впечатление на пазара заради това, че по онова време жените тепърва са навлизали в корпоративния свят и са се обличали предимно в по-мъжествен тип костюми. Представете си Мелани Грифит във филма “Работещо момиче“.

Дона Карен винаги се е отличавала от повечето дизайнери. Нейният стил винаги е бил разпознаваем сред  останалите брандове – практичен, елегантен и удобен.  Тя открива DKNY по-ниския си клас колекции през 1988 и логото на компанията доминира повече от десетилетие по улиците на Америка.

Donna-Karren-retaier

От момента в който Дона осъзнава силата на маркетинга тя кани Деми Мур и Брус Уилис, с които са близки приятели да позират за една от нейните кампании. От тогава всички модни кампании на бранда са не само впечатляващи, но и провокиращи.

Увлечението и по пътувания и йога са в основата на нейното вдъхновение за много колекции. Едни от най-големите и конкуренти са били винаги марки като Ralph Lauren и Calvin Klein. Те доминираха на Американския подиум години наред. Карен винаги провокираше с зимни палта през лятото и летни модели през Януари. Освен това винаги даваше гласност на кампаниите си около Urban Zen.

Дона отпразнува 30-та си годишнина като моден дизайнер със специално шоу не много далеч от Фондовата борса, където през 1996 г. обяви компанията си за публична.

Дона Карен може да не е вече част от най-голямата модна марка в света, но нейното влияние ще продължи да се усеща години наред.

 

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: www.makers.com

No Comments Yet

Leave a Reply