Един страхотен празничен пай, с наситен плътен вкус и страхотен аромат.
Необходими продукти
за основата:
75г масло
300г шоколадови овесени бисквити
за пълнежа:
115г масло
115г кафява захар
400г подсладено кондензирано мляко
за топинга:
450г пълномаслена течна сметана
5 зрели банана
1ч.л. лимонов сок
25г черен шоколад настърган или шоколадови стружки
Начин на приготвяне:
Начупете бисквитите и ги смелете на трохи. Стопете маслото и го добавете към бисквитите, смесете добре, докато се получи тестото. Разпределете сместа по дъното и стените на кръгла форма за пай с диаметър 23см и я притиснете добре. Охладете за 30мин. За да приготвите пълнежа стопете маслото в незалепващ съд и добавете захарта.Гответе на слаб огън, като бъркате постоянно, докато захарта се разтвори и сместа изглежда гладка, без да има масло по повърхността.Добавете кондензираното мляко и кипнете, като разбърквате постоянно.Варете 3 минути, докато сместа стане тъмнокарамелена на цвят.
Излейте внимателно получения млечен карамел върху охладената основа и бързо загладете. Оставете да се охлади поне 1 час, преди да го завършите. Извадете пая от формата (става по-лесно ако го оставите за кратко на стайна температура). Точно преди да сервирате, разбийте сметаната до образуване на меки връхчета. Нарежете 4 от бананите на кръгчета и подредете половината върху карамела. Останалите смесете със сметаната и я нанесете върху пая.Нарежете последния банан и го поръсете с лимоновия сок, за да не потъмнее. Украсете пая с резенчетата банан и го поръсете с настъргания шоколад. Сервирайте на тънки парчета, защото сладкишът е много богат. Да ви е сладко 🙂
Благодарим на Светослава Кръстева за страхотната рецепта 😉
източник рецепта: www.GoodFood.com
снимка: Светослава Кръстева