Banoffee pie

Един страхотен празничен пай, с наситен плътен вкус и страхотен аромат.

Необходими продукти

за основата:

75г масло

300г шоколадови овесени бисквити

за пълнежа:

115г масло

115г кафява захар

400г подсладено кондензирано мляко

за топинга:

450г пълномаслена течна сметана

5 зрели банана

1ч.л. лимонов сок

25г черен шоколад настърган или шоколадови стружки

Начин на приготвяне:

Начупете бисквитите и ги смелете на трохи. Стопете маслото и го добавете към бисквитите, смесете добре, докато се получи тестото. Разпределете сместа по дъното и стените на кръгла форма за пай с диаметър 23см и я притиснете добре. Охладете за 30мин. За да приготвите пълнежа стопете маслото в незалепващ съд и добавете захарта.Гответе на слаб огън, като бъркате постоянно, докато захарта се разтвори и сместа изглежда гладка, без да има масло по повърхността.Добавете кондензираното мляко и кипнете, като разбърквате постоянно.Варете 3 минути, докато сместа стане тъмнокарамелена на цвят.

Banoffee pie

Излейте внимателно получения млечен карамел върху охладената основа и бързо загладете. Оставете да се охлади поне 1 час, преди да го завършите. Извадете пая от формата (става по-лесно ако го оставите за кратко на стайна температура). Точно преди да сервирате, разбийте сметаната до образуване на меки връхчета. Нарежете 4 от бананите на кръгчета и подредете половината върху карамела. Останалите смесете със сметаната и я нанесете върху пая.Нарежете последния банан и го поръсете с лимоновия сок, за да не потъмнее. Украсете пая с резенчетата банан и го поръсете с настъргания шоколад. Сервирайте на тънки парчета, защото сладкишът е много богат. Да ви е сладко 🙂

 

Благодарим на Светослава Кръстева за страхотната рецепта 😉

 

 

източник рецепта: www.GoodFood.com

снимка: Светослава Кръстева

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply