Великденските пости са най-дългите и най-строгите пости през годината.Те са за духовно и физическо пречистване.
При много изследвания лакари са установили , че временната почивка от местните храни има положително въздействие върху организма.
Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата , подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва при много сърдечно-съдови и белодробни здравословнии проблеми.
Изключително важно е по време на поста да пием около 2-3 литра вода на ден.
Идеи за рецепти за постни ястия има много.
В следващите няколко седмици ще ви представям изпитани рецепти от прекрасната Таня Резачева и искам да и благодаря, че твори такива страхотни и здравословни вкуснотии 🙂
Ястие с киноа, амарант, гъби, праз, магданоз, чесън и зехтин
Продукти:
2 ч.ч -Киноа
1 ч.ч -амаранта
3 ч.ч- вода
3-4 стръка магданоз
1 скилидка чесън
Розмарин
8 бр – Гъби
3-4 стръка праз (почиства се и се нарязва на колелца)
2-3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Съотношението – киноа:амарант:вода (при първоначалното задушаване трябва да е около 2:1:3, а след като се прибави в тавичката водата трябва да е повечко за да може да омекне добре)
Нарязаният праз се задушава добре само с вода докато омекне, след което се прибавя киноата и амаранта. Задушават се около 10 минути, след което се слагат в тавичка заедно с вода и зехтин. Пекат се до пълното им омекване след което се добавят нарязаните гъби, магданоз, чесън и розмарин. Пече се всичко още 10 минути.
Приятен апетит 🙂
снимка: Таня Резачева