Постно ястие с киноа и амарант

Великденските пости са най-дългите и най-строгите пости през годината.Те са за духовно и физическо пречистване.

При много изследвания лакари са установили , че временната почивка от местните храни  има положително въздействие върху организма.

Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата , подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва при много сърдечно-съдови и белодробни здравословнии проблеми.

Изключително важно е по време на поста да пием около 2-3 литра вода на ден.

Идеи за рецепти за постни ястия има много.

В следващите няколко седмици ще ви представям изпитани рецепти от прекрасната Таня Резачева и искам да и благодаря, че твори такива страхотни и здравословни вкуснотии 🙂

Ястие с киноа, амарант, гъби, праз, магданоз, чесън и зехтин

recepti
Постно ястие с киноа, гъби и амарант

Продукти:

2 ч.ч -Киноа

1 ч.ч -амаранта

3 ч.ч- вода

3-4 стръка магданоз

1 скилидка чесън

Розмарин

8 бр – Гъби

3-4 стръка праз (почиства се и се нарязва на колелца)

2-3 супени лъжици зехтин

 

Начин на приготвяне:

Съотношението – киноа:амарант:вода (при първоначалното задушаване трябва да е около 2:1:3, а след като се прибави в тавичката водата трябва да е повечко за да може да омекне добре)

Нарязаният праз се задушава добре само с вода докато омекне, след което се прибавя киноата и амаранта. Задушават се около 10 минути, след което се слагат в тавичка заедно с вода  и зехтин. Пекат се до пълното им омекване след което се добавят нарязаните гъби, магданоз, чесън и розмарин. Пече се всичко още 10 минути.

 

 

Приятен апетит 🙂

 

 

 

 

снимка: Таня Резачева

No Comments Yet

Leave a Reply