Пролет е! Агнешкото е на мода! Великден и Гергьовден са празниците, които се свързват именно с агнешкото печено. Тази рецепта е много лесна за приготвяне и е с гаранция за вкусен резултат. Единственото, което я различава от повечето рецепти, е че трябва да предвидите малко повече време за приготвянето ѝ, няма да ви коства повече усилия, а просто агънцето ще трябва да „полежи” малко по-дълго във фурната ;).Агнешкото печено е класическо пролетно ястие, задължително за Великденската трапеза
Необходимите продукти за агнешко печено на фурна:
1. 1 агнешко бутче / агнешко месо на парчета
2. 1 връзка пресен лук
3. 5-6 стръка пресен джоджен
4. сол, червен пипер, черен пипер
Необходимо време:
15 минути за приготвяне
около 3 часа за печене
около 10 Порции
Начин на приготвяне:
1.Първата стъпка от рецептата за агнешко печено на фурна е подготовката на агнешкото месо. Измивате добре агнешкото бутче/агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.
2.Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута / месото, наливате 1чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.
3.Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово.
Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка.
Да ви е сладко!
източник:http://www.supichka.com/