Рецептата е фантастична и горещо я препоръчваме на всеки ценител на крехкото пилешко месо – бърза, лесна за изпълнение, с гарантиран уникално вкусен резултат!!
Необходими продукти:
1 бр (400 – 500 г) пилешки гърди с кожата
1 с.л. зехтин
50-80 г масло
сол, на вкус
пипер меланж, на вкус
1-2 скилидки чесън, пресовани с дебелата страна на ножа върху работна дъска
щипка сух босилек
клонка чери домати (около 10 доматчета)
За фетучините:
250 г фетучини
2-3 л вода
1 ч.л. сол
120 г моцарела
2-3 стръка пресен босилек
За домашното песто:
1 връзка пресен босилек
1/2 чаша леко запечени безсолни ядки кашу (или предпочитани ядки)
1/2 чаша настърган пармезан
1-2 скилидки чесън, пресован
1/2 чаша студено пресован зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. бял пипер, ситно смлян
1/2 чаша леко запечени безсолни ядки кашу (или предпочитани ядки)
1/2 чаша настърган пармезан
1-2 скилидки чесън, пресован
1/2 чаша студено пресован зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. бял пипер, ситно смлян
Начин на приготвяне:
На домашното песто:
Блендираме (или пасираме) измитите и нарязани листа босилек, кашуто, пармезана, чесъна, лимоновия сок и около 1/3 част от зехтина.
Добавяме солта, пипера и още 1/3 част от зехтина и блендираме отново – до получаване на хомогенна смес.
Постепенно добавяме и останалия зехтин, разбърквайки до желаната гъстота.
Съхраняваме в хладилник в добре затворен съд до 1-2 седмици или замразяваме в подходящ, плътно затворен съд до 3 месеца.
Добавяме солта, пипера и още 1/3 част от зехтина и блендираме отново – до получаване на хомогенна смес.
Постепенно добавяме и останалия зехтин, разбърквайки до желаната гъстота.
Съхраняваме в хладилник в добре затворен съд до 1-2 седмици или замразяваме в подходящ, плътно затворен съд до 3 месеца.
На фетучините:
Кипваме водата, подсоляваме и добавяме фетучините. Варим според указанието на опаковката, или докато са почти готови (защото могат да се разварят от остатъчната температура ако ги сварим до пълна готовност). Отцеждаме и оставяме настрани.
На пилето:
Загряваме фурната до 180С или 160 С с вентилатор.
Разполовяваме пилешките гърди и подсушаваме върху кухненска хартия.
Подправяме със сол и пипер на вкус.
Загряваме тиган с подвижна дръжка или подходящ съд и поръсваме със зехтин.
Поставяме пилешките гърди в тигана с кожата надолу, добавяме чесъна, поръсваме със сухия босилек, добавяме маслото и задушаваме за за около минута.
Обръщаме от другата страна и задушаваме за минута също.
Добавяме към пилето чери доматите, като разполовяваме по-едрите.
Печем в предварително нагрята до 180С или 160 С с вентилатор фурна 8-10 минути.
На ястието:
След като пилето е готово, добавяме към отцедените фетучини около 200 г песто и разбъркваме добре.
Добавяме нарязаната на кубчета моцарела и отново разбъркваме.
Изсипваме половината от овкусените фетучини в подходяща чиния и гарнираме с половината от запечените чери домати.
Разрязваме на две всяко от парчетата пилешки гърди и поставяме върху пастата.
Поливаме пилето с прецеден сос от печенето и поръсваме с нарязани или накъсани свежи листа босилек.
Сервираме веднага.