7 съвета как да се храним така, че да има по-голям резултат тренировка ни

Ако търсите по-добри резултати от вашата ежедневна тренировка, то трябва да се научите как да се храните по-здравословно, така че да имате повече енергия и самите тренировки да са по-натоварващи. Без значение дали се опитвате да свалите килограми, да натрупате мускулна маса или просто за ОФП /обща физическа подготовка/, умното хранене винаги помага.

Винаги давайте на тялото си храни богати на полезни вещества ако искате да постигнете наистина видими резултати. В противен случай рискувате усилията ви да отиват напразно. Когато се придържате към определен режим на хранене, в който има всички необходими за организма вещества енергийните ви нива ще се повишат и вие ще се възстановявате по-бързо след тренировка. Препоръчваме ви да включите в дневното си меню храни като ябълки, спанак, цвекло, къдраво зеле, боровинки, круши и други полезни храни за да подобрите организма си и да засилите силата и издръжливостта си.

Ето и няколко съвета как да се храните здравословно и същевременно с това да тренирате по-усилено без да се чувствате изтощени след това.

1. Винаги имайте под ръка от вашите любими сурови ядки

Ядките са страхотен източник на омега 3 мастни киселини, фибри и протеини. Много полезни за мозъка и сърцето ви, освен това много добре засищат глада, когато ни престърже стомаха. Хапвайки сурови ядки регулирате холестерола и засилвате енергийните си нива. Много подходящи преди и след тренировка да хапнете шепа лешници или бадеми. Важно е да не прекалявате с количествата, защото всички ядки са богати на мазнини и може да постигнете обратния ефект…една шепа ви е напълно достатъчна 😉

2. Заложете на зеленчуци

Час преди тренировка може да хапнете една голяма салата от моркови, селъри, краставици и броколи. Не само ще се чувствате сити, но ще имате сила и енергия за една страхотна тренировка и след това ще имате уникално чувство за лекота. Ако нямате време и къде да си приготвите такава салата може да си нарежете от вкъщи тези зеленчуци и да си ги сложите в подходяща кутия и да си ги хапнете като следобедна закуска.

3. Винаги дръжте зъмръзени плодове и зеленчуци във фризера си

Това е един много полезен навик. Често пъти забравяме да купим това или онова и когато се приберем ни домързява да се върнем обратно до магазина. Ето защо ако са ви свършили морковите например, винаги може да разчитате на тези от фризера 😉

4. Носете си плодове

Още един полезен навик. Взимайте си сутрин като тръгвате на работа лесни за пренасяне плодове: ябълки, банани, сливи, круши – така ще имате винаги нещо питателно под ръка, когато огладнеете и няма да ви се налага да хапвате мазни банички на крак в обедната почивка например.

5. Избягвайте да складирате каквито и да било чипсове и бисквитки в кухнята си

Незнам за вас, но повечето хора се изкушават, когато знаят че в шкафа има приканващ чипс или любимите бисквити. Ако сте от този тип, то със сигурност липсата на такива изкушения ще се отрази много добре както на килограмите, така и целият ви организъм.

6. Яжте на порции

Когато става въпрос за здравословно хранене, това не означава да изключим само вредните храни и да заложим на полезни. Трябва внимателно да контролираме и количествата храна, които приемаме. Опитайте се да си създадете контрол на порциите. Например закуските между основните хранения трябва да са 1/4 от обичайната ви порция и трябва да ги приемате веднъж на 3 часа за да се чувствате сити. Когато подаваме на организма често храна засилваме метаболизма си и повишаваме силата си.

7. Планирайте закуските между храненията предварително

Хубаво е да си създадете навик да планирате менюто си за седмица напред. Може спокойно да си направите салати, да си нарежете зеленчуци и да си ги сложите във фризера. Така винаги ще имате под ръка всичко необходимо за бързо възстановяване след тренировка.

 

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: bodybuilding.com

No Comments Yet

Leave a Reply