7 мита за успеха

“Успеха не се измерва с постижения, а с препятствията с които си се сблъскал и куража, който си проявил за да се справиш с тях..“ –  Орисон Марден

Непрекъснато чуваме от телевизията и другите медии за успеха на някой, на някоя компания, за следващия успешен проект или нов продукт, а може би иновативно откритие. За поредния нов световен рекорд в някоя спортна дисциплина, за компанията, чиито акции са достигнали завидни нива на финансовия пазар или видеото на Риана, което е достигнало 1 000 000 гледания в нета. Всичко това е страхотно, но съществува малък проблем при някои хора, които вълнувайки се от чуждия успех забравят своите собствени цели, забравят да се радват на своите мънички постижения, които несъмнено ще ги отведат един ден там на където са се запътили.

Истинския успех може единствено да бъде определен от вас самите. Само вие знаете колко далеч сте стигнали или колко дълго сте се борили за да сте там, където сте в момента. Само вие сте наясно с обстоятелствата с които е трябвало да се съобразите по пътя, който сте извървели до този момент. Само вие знаете каква цена сте платили и продължавате да плащате за целта/целите, които имате. И дори никой да не го интересува това, Вие трябва да намерите начин да се възнаградите, да отпразнувате вашата победа заради вас самите. По този начин се зареждате с нови сили и вдъхновение, които са ви необходими за да продължите напред и да стигнете дори по-надалеч от вашите представи.

В тази статия ще споделим с вас няколко объркани представи свързани с успеха, които е важно да си ги напомняте достатъчно често за да не изпаднете в подобна заблуда и вие. Важно е да обогатявате познанията си, да се фокусирате в целта си, и да сте способни да се учите от грешките ако не на тези около вас, то поне от вашите собствени!

1. Богатство

“ Трябва да имате висша цел преди да достигнете до благата и. Поддържайте баланс между изгода и социална осъзнатост.“ – Хаъурд Шулц – Starbucks CEO

Само защото някой изкарва милиони не значи, че е успешен. Начина по който изкарвате парите си е от огромно значение, също толкова важно е и как успявате да ги задържите при вас. Съществуват такива личности, които успяват едновременно да печелят пари и да вдъхновяват други, които да преследват по същия начин мечтите си. Но техния успех може да бъде определен само от тях самите!

Може би спечелването на първия лев, когато бизнеса ви е бил в началото си ви е доставил онази радост, която помните и до ден днешен. Точно тогава е бил онзи сюблимен момент, когато сте се почувствали наистина успешни, усетили сте че всичко през което сте минали си е струвало. Много важно е да запазите това чувство на удовлетвореност в съзнанието си. Важно е да не събуждате спомена за парите като единствена цел, а че вашата цел ви е донесла определена стойност.

 

2. Предназначението

“ Пътешествието  между това което някога сте били и това, в което ще се превърнете е мястото което се нарича танц на живота!“ – Барбара де Анджелис

Важно е да си доставяте удоволствие когато харчите парите си, не ги пилейте за щяло и нещяло. Изживейте мечтите си. Подарете си екскурзия до място, където винаги сте искали да отидете, купете си колата, която винаги сте искали да имате…важно е да изпитате наслада и удовлетворение!

 

3.Щастие

“ Вярвам, че всички страдания са причинени от игнориране. Хората причиняват болка на други в самоцелното преследване лично щастие и удовлетвореност. Но истинското щастие идва от вътрешен мир и лично задоволство, които се постигат чрез любов и съчувствие, липса на егоизъм и игнориране.“ –  Далай Лама

Лошата новина в постигане на Щастие, е че това не става случайно, не е плод на шанс или късмет. И след като в нашия живот ни се случват толкова много събития, които са извън нашия контрол защо не потърсим щастието именно в тези случки и събития. Това обикновено са нашите действия, нашите мисли, нашите реакции свързани със случващото се около нас. Все пак Щастието е относителна величина –  за едни то може да бъде изразено в това да се дипломират успешно като юристи, докато при други биха били щастливи само от това да накарат някой да се усмихне ;). Така вместо да преследвате щастието, търсете задоволство, което много по-продължително и удовлетворяващо.

 

4. “Добрият“ външен вид

Всяко поколение разбира по различен начин красотата и ако си от щастливките да се радваш на добра визия би могло да ти помогне да станеш модел и да изкарваш шест цифрени хонорари, за останалите обаче качества като интелигентност, лоялност, състрадание, работна етика, издръжливост и оптимизъм са качествата, които ви правят привлекателни за света и обществото като цяло. Добрият външен вид, облекло и цялостно представяне са достатъчни да убедите всеки във възможностите си. А от там пътят към успеха е на една ръка разстояние. С други думи , начина по който се държите и това което правите с това което ви е дадено са определящи за успеха ви.

lifepath1
hystericallyeverafter.com

5. Притежания

Само защото някой има десет коли, а ти една това не го прави по успешен. По-голяма къща, повече дрехи, последни технологии, както искате ги наречете. Всичко това са просто вещи и те нямат нищо общо с успешен живот. Разбира се всяко човешко същество има нужда от определени неща в живота си – покрив над главата си, удобно легло, подходящи дрехи в които да се чувства удобно, но да ви бъде цел в живота колко повече вещи можете да си купите не е истинския смисъл на живота. Защо ли? Материалните неща трябва да идват в живота ви за да го улесняват. Живота ви е ще е далеч по-щастлив ако има някаква стойност. А каква стойност ще му придадете е в съотношение с това до колко искате да оставите света след себе си по-добър от преди. Всеки от нас танцува танца на живота по свой уникален начин, но винаги трябва да помните за какво са материалните неща в живота ви и нека отговора ви определи дали имате нужда от тях.

 

6. Личният ви статус

Дали сте или не сте в отношения с някого, имате деца, необвързани, или разведени за пореден път не е определящо дали сте успешни. Хората могат да ви съдят според техните лични убеждения и “правила“, но в никакъв случай не могат да ви определят в коя връзка вие се чувствате най-успешни. В зависимост от вашите страсти, емоции, личностни качества и устои сами определяте с кого и как ще прекарвате времето си. Ако имате нужда от промяна, то така да бъде! Това зависи изцяло и единствено от вас. Важното е да спрете да се измъчвате и съобразявате с това какво мислят останалите за вас. Те не могат да определят какво ви кара да се чувствате успешни. Трябва да сте верни на себе си.

 

7. Награди, Признания и Приемане

“ Не всеки би могъл да бъде известен, но всеки би могъл да бъде велик, защото да си велик означава да служиш на другите.“ – Мартин Лутер Кинг

Нобелова награда, Медал за Чест, Награда за Хуманност и прочие – много малка част от хората правейки това, което обичат да правят постигат такава форма на признание. Всяка награда е прекрасна възможност дадена общност да се отблагодари за определени заслуги на определена личност, но само защото не сте между избраните за подобна награда не означава, че вашите успехи са по-малки по значение от тези на избраните. Това не би трябвало да ви натъжава и да ви кара да се чувствате не добре реализирани и да губите мотивация за живот и успех. През цялото време на живота ви трябва да живеете  по начин с който да се гордеете и вечер когато си легнете да сте сигурни, че сте дали най-доброто от себе си. Моментът аплодисменти не е моментът на успех.

 

 

“ Вярвайте в мечтите си. Мечтайте на широко и все по на широко.“ – Хауърд Шулц

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка: thesimplyluxuriouslife.com

No Comments Yet

Leave a Reply