6 начина да използвате времето си най-добре

Може би всячески сте се опитвали да прибавите някой друг допълнителен час към работния си график в офиса. Но ключът за управление на времето се крие в това да откриете най-добрите методи за максимално ефективно използване на времето. Ние открихме шест продуктивни метода, някои от тях може и да ви изненадат. Управлявайте времето си и прибавете повече часове през деня чрез тези прости но продуктивни съвети.

Започнете с крайната цел в съзнанието си

Авторът на „Седемте навика на високо ефективните хора” – Стивън Кови казва, че просто това е начин, и той остава златен стандарт за продуктивно използване на времето. С всяка задача, с която се захващате по време на работа, започнете с осмислянето защо го правите и как тя ви помага да постигнете целите си. Също помага да започнете всеки работен цикъл със списък от две или три най-важни неща, които искате да завършите до край. Ако започнете проект, който не служи на тези приоритети, оставете го и се върнете на правия път.

Използвайте таймер

Има два начина за използване на таймер, за да повишите вашата производителност. Ако правите нещо, което обичате, използвайте таймера, за да го свършите възможно най-бързо и ефективно. Организирайте си игра. Ако правите нещо, което не ви доставя удоволствие, настройте таймера на 20 до 30 минути и си обещайте, че ще положите само толкова целенасочени усилия по този проект. И в двата случая, определянето на срока ви помага да останете на задача и в зоната.

Започнете с най-трудното

Повечето хора правят точно обратното – разглеждат имейли, ровят се в социалните медии и малки задачи за „загрявка” за сложните проекти след час и повече. Повечето хора са в голяма грешка. Вие трябва първо да се захванете с най-трудната задача, когато имате най-много енергия. Като „трудно” може да означава задача, която отнема време, сложна е или не е много забавна. С напредването на деня, ще ви се натрупва умора, която ще означава, че ще изразходвате повече от необходимото време за по-трудните задачи – и се увеличава шансът да намерите извинение и да ги оставите за следващия ден.

Подсладете малките неща

В случая не говорим за фокусиране върху малките детайли до степен, че да пропуснете по-голямата картина. Това би било нарушение на правило номер едно. Вместо това предлагаме да разбиете големите проекти на по-малки задачи, които лесно да управлявате. Това работи за големи проекти. Вземете един проект от 20 страници и го разделете на 20 секции по една страница, или пък вземете някоя едночасова задача, която не обичате, и я разбийте на три 20-минутни етапа.

Обучете асистент

Няма нужда сами да си създавате неприятности и да си добавяте още 2 часа работа, за да свършите нещо, което вашите подчинени трябва да направят. Инвестирайте време, енергия и доверие, за да създавате колкото може повече работа на останалите хора. Като лидер на вашия отдел или фирма вие трябва да делегирате всичко, което можете, за да се фокусирате върху вашите проекти.

Следете прогреса си

Разбира се, всеки ден започвате работата си със списък със задачи, независимо дали това е на хартия, електронно приложение или само идеи в главата ви. В края на работната сесия, или в края на деня, се върнете над този списък и вижте как сте се справили. Вижте колко точки сте завършили, кои от тях трябва делегирате на някой друг, какъв напредък сте направили към вашите по-големи цели и кои са най-спешни. Използвайте тази информация, не само да планирате работата утре, но да оцени цялостно вашите цели и процеси.

 

източник: manager.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply