4 стъпки към успех…

Всички знаем ония обещания, които си даваме – било то на Нова година, на рождения ден, или на сутринта след 8-ми декември:

От утре спирам да пия!

От утре спирам да ям!

От утре тръгвам на фитнес!

От утре почвам да чета повече!

От утре ще се усмихвам на всички!

От утре ставам друг човек!

От утре ще започна да градя кариера!

Всеки ги знае. Всички си даваме обещания. Или просто “кроим планове”. Понякога дори се хвърляме с всичка сила в изпълнението им. И така за 3-4 дена. Усилие, зор, напън!

Често пъти ентусиазмът ни се изпарява след първата седмица и се връщаме към обичайните си задължения и навици.

Да, накрая прецакваме нещата. Издишаме, предаваме се, спихваме се, връщаме се в рутината на доскорошното си ежедневие, потъваме в уюта на познатото ни банално и се чувстваме тъпо гузни за 2-3 дни. После си прощаваме, защото “все пак сме хора!” Да, но не би трябвало да е така. Ако искате да промените нещо трайно, трябва да го правите в продължение на 21 дни за да ви стане навик…

Ако искате да спрете цигарите, сладкото, тестеното, зърненото и изобщо повечето въглехидрати. Да започнете да спортувате редовно. Ето как може да постигнете всичките тези неща:

Когато пожелаем да постигнем определена промяна в живота си единственото нещо с, което сме наясно е, че  че го искаме, разбирали сме необходимостта от тази промяна, че трябва, наясно сме, че всичко ще се промени и приемаме това за даденост. Завинаги.  Ключът е в ПРИЕМАНЕТО на новото и различното! Не е необходимо да чувствате вина от факта, че ви се пуши след като сте решили да не пушите вече, или пък ви се яде многоооо само едно парченце млечен шоколад. Това е вашият личен избор!!!

Трябва да приемете, че просто досега познатият ви свят ще остане в миналото и ще отстъпи мястото си на една новосъздадена и новоосъзната рутина. Приемете, че се раждате на ново и всичко старо трябва да остане в миналото.

Приемете, че тези промени ще бъдат вашето ново ежедневие. Те ще са  правилото, а не изключението. Защото сте хора и това ви прави слаби – няма как да съществувате в постоянни условия на изпитание, на очакване на “нормализирането”. Това би означавало да живеете живота си втренчени в парчето торта, което ви очаква в края на месеца, или в една химерична цигара някъде в неопределеното бъдеще. Това изпитание е нечовешко! Именно затова хората, които подхождат по този начин, се “провалят”. Не защото са слаби, а просто защото не са разбрали. Защото са хора.

Стъпките са 4. И са прости.Просто не са лесни.И повечето хора се опитват да скочат от 1 в 3, с очаквания за бързо 4.

Ето ги:

1. Решаваш:
Това е стъпката, която вече описахме по-горе. Всички я познаваме. “От утре спирам да ям сладко…

2. Приемаш:
Това е най-най-най-трудната стъпка. Тук има едно премълчано допълнение към горната стъпка, което остава в съзнанието ни и постоянно грее – “...докато не дойде лятото.” То ще ни пречи. Докато е там, винаги ще повтаряме 1-3-1-3-1-3 без особен резултат. “Пуши ми се, та 2 не виждам!” Важно е да осъзнаем, че трябва да се откажем от нещо. Безвъзвратно.

3. Действаш
И тази стъпка ни е позната. Основната разлика между това, което вече познаваме и онова, което всъщност търсим, се таи в нашите собствени възприятия. Ако сме се засилили чрез 1-3-1-3, то тук би трябвало да положим определени усилия. Ако, обаче, сме успели да приемем промяната, то тогава за нас тази стъпка е просто едно почти безметежно ново ниво на съществуване.

4. Постигаш
По най-естествен начин, 3 води до 4. Тук няма усилие, само време. Тук предизвикателството вече не е да издържиш на гледката на купичка сладолед. Тук трябва да потърпиш, докато осезаеш промяната. А може и никога да не разбереш какво ти е донесла тя – тогава е важно да повярваш в нея и просто да изпиташ задоволството, че си преборил своя най-упорит противник – онзи, който те познава толкова добре, че успява сутрин да те убеди, почти без никакви аргументи, да дремнеш “само още 5 минутки”.

Тези стъпки не важат само за спиране на цигарите и сладкото, нито за започването на редовен спорт. Всъщност, те биха ви помогнали да напуснете старата скучна работа, да кандидатствате за нова, да преодолеете тревогата си в моменти, в които ви е предстояла неизбежна промяна…

Успех в откриване на новото ви АЗ!

 

източник:muiiio.com

снимка:4stepstosuccess.info

 

No Comments Yet

Leave a Reply