13 причини да обичате нар

Нарът е един от интересните, полезни и трайни средиземноморски плодове. Неговите хранителни и лечебни свойства наред с интересния му вкус са всепризнати. В България се среща под формата на дърво в южните части на страната и по Черноморието. Неговото предлагане в търговската мрежа е от септември до януари.

Ето ви 13 причини, които се надяваме да ви убедят да включите нара или сокът от нар в менюто си, ако още не сте го направили:

1. Помага в борбата със стареенето Нарът съдържа изобилни количества антиоксиданти.

2. Полезен е за бъбреците. Според ново изследване, публикувано преди дни в списание за бъбречна недостатъчност, се твърди , че екстрактът от нар може да предотврати увреждането на бъбреците и да ги защити от вредните токсини.

3. Действа възстановяващо на черния дроб. Според друго изследване, публикувано във вестник по токсикология, сокът от нар не само предпазва черния дроб, но и помага за регенерирането му, след като вече е бил увреден.

nar1
www.Pinterest.com

4. Повишава имунитета. Нарът и неговият сок съдържат голямо количество витамин C, който по това време на годината е в доста изчерпани количества в организма ни.

5. Действа анти-алергично. Нарът има високо съдържание на полифеноли – вещества, които намаляват биохимичните процеси, които са свързани с алергиите.

6. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Според ново изследване, публикувано в списание за Атеросклерозата, се твърди, че нарът подобрява способността на организма да синтезира холестерола и унищожава свободните радикали в съдовата система.

nar2
m-e-r-m-a-i-d-c-h-i-l-d.tumblr.com

7. Защитава от рак на простатата. Изследване, проведено в Университета на Калифорния, Ривърсайд, и което е публикувано в списание „Translational Oncology“ се твърди, че сокът и екстрактът от нар причиняват смърт на раковите клетки.

8. Защитава от рак на гърдата. Същите учени от Университета на Калифорния, Ривърсайд са изследвали ефектите на сок от нар и неговите хранителни компоненти: лутеолин, елагова киселина и др. срещу рака на гърдата. Те стигат до заключението, че сокът от нар „са потенциално много ефективно лечение за предотвратяване прогресирането на рака.“

9. Защита срещу рак на кожата. Консумацията на нар е свързано с намаляване на двата основни вида рак на кожата- базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином, според изследвания, публикувани в Британското списание по дерматология.

10. ДНК-защита. Въпросните антиоксиданти и фитонутриенти в наровете си взаимодействат с генетичния материал на организма и го защитават.

11. Нормализиране на кръвното налягане. Установено е, че екстрактът от нар може да помогне за предотвратяване на високото кръвно налягане, свързано с консумирането на богатите на мазнини храни.

12. Регулира метаболизма. Нарът регулира кръвната захар, подобрява чувствителността на организма към инсулина, намалява възпалението и подобрява множество други фактори, участващи в метаболизма. Благодарение на този ефект, нарът може да помогне за загубата на тегло.

13. Изсушената кора от нар помага при стомашни проблеми, като диария. Кипнете в чаша вода парченце от кората с една пръчка ванилия и изпийте отварата след като изстине. Пийте по 3 пъти на ден до изчезване на симптомите.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: www.Pinterest.com

No Comments Yet

Leave a Reply