10 „back to school“ занимания с помощта на които да преминем през този период

Готови или не, началото на учебната година чука на вратата. Сигурна съм, че повечето семейства си имат своите традиции с които преминават от периода на дълга ваканция към периода на ранното ставане и училищната рутина. Обикновено децата не са много доволни от факта, че отново трябва да стават многоооооо рано за училище, но от друга са силно превъзбудени и радостни от предстоящата среща с приятелите и класната.

Все още има родители, които приемат първия учебен ден като изпитание не само за децата, но и за самите тях. Цялата подготовка преди големия старт не се обобщава само с всички покупки и преговор на материала. Това е време и за семейството, време в което може да се забавлявате заедно.

Ако нямате приложни активности с които да преминете през този период, то вижте тези, които съм ви приготвила аз.

1. Организирайте си модно дефиле

Дайте възможността на децата ви да изберат сами дрехите с които да отидат на първия учебен ден. Пригответе им няколко сета и оставете крайното решение на тях. По този начин те ще почустват, че им гласувате доверие. Прекарайте няколко часа в избиране, пробване и показване на това което сте избрали – звучи като истинско модно дефиле нали 😉

2. Забавлявайте се

Това, че училището идва не означава, че не може да изпратите лятото подобаващо. Правете всички онези неща, които вашите деца обичат най-много. По този начин усещането за незабравимо лято ще се засили от преживяното до момента. Децата бързо преминават през емоциите и това, че в началото на ваканцията сте им организирали пътуване до място на което сте си изкарали страхотно, не означава, че ще го помнят сега. Времето при тях минава по различен начин. На нас „порасналите деца“ дните ни минават като мигове, докато при децата не е така. Дали ще ходите на кино, пикник, кратко септемврийско море, на музей или аквапарк няма значение. Важното е да им доставите максимално удоволствие като за последно 😉

3. Снимайте се

Първия учебен ден е емоционален за децата, но ние родителите обикновено сме ангажирани да правим снимкииии, така че това не е нещо което не знаете. Може обаче да приложите малко креативност за да си направите малко по-различни и уникални снимки от друг път. Набавете си забавни шапки или очила и помолете децата да направят някоя странна физиономия. Може дори да поканите и други деца да се включат и да си направите наистина забавна фотосесия. Тези снимки винаги ще напомнят на вашите малчугани за това колко забавно им е било по време на тези снимки.

4. Направете си интервю

Може да ви звучи странно, но всъщност сме 2015 г. и спокойно можем да заменим снимките с някое забавно видео. Вече почти всички са с умни телефони, които успешно могат да свършат тази задача. Попитайте децата си как си представят първия учебен ден? Помолете ги да се представят, да разкажат малко за отминалото лято, за предстоящите емоции при срещата с приятелите им и класната. Как си ги представят? След това може да повторите интервюто след като се приберат от училище и се погрижете да запазите грижливо тези файлове. Не може да си представите колко хубави емоции ще предизвикат във вече порасналите ви деца, а за вас да не говорим.

5. Училищен дневник

Помолете децата си да си водят училищен дневник през първите няколко седмици в училище. Това ще им помогне да преживеят стреса от новото и непознатото (ако са 1-ви клас). Всеки път щом се чувстват несигурни или някой ги дразни, или пък нещо ги е впечатлило много нека го записват. По този начин и вие ще се чувствате по-спокойни защото ще знаете през какво преминава детето ви на вътрешно емоционално ниво и ще може да разговаряте ако има по-дълбок проблем много по-лесно.

6. Използвайте късметчета

Изненадвайте децата си, като им слагате забавни мисли написани на листче в кутията с обяда. Нещо, което знаете че ще ги разсмее и ще им оправи настроението за останалата част от деня. Може дори да снимате тези късметчета и накрая на годината да направите видео с тези снимки. Наистина е много забавно.

7. Буркан на желанията

Всяка вечер преди лягане дайте на децата си малко листче и химикалка за да напише своето желание, след което ги помолете да сгънат листчето грижливо и да ги пуснат в предварително пригоден за целта буркан. Ако не искате да използвате обикновен буркан, спокойно може да закупите някой цветен или пък кутия. В последния ден на учебната година дайте буркана на децата да го отворят и да прочетат желанията си. По този начин създавате една много мила семейна традиция, която ви сближава на едно емоционално ниво и може да видите кои от желанията са се сбъднали.

8. Напишете писмо

Децата ви може да напишат писмо адресирано до техните учители, ментори или треньори. От избора на адресат може да разберете кой играе важна роля в изграждането на личността на подрастващото ви дете. Общувайте с този човек по-често през учебната година. Най-вероятно той ще успее да ви помогне много в процеса на израстване и възпитание на вашето дете.

9. Поговорете си хубаво

Друга „back-to-school“ традиция е да си поговорите хубаво с вашите деца преди началото на учебната година. Разнищете добре теми като семейна ценност, важността на образованието, професията, човешките взаимоотношения, очакванията и разочарованията. Напомнете им, че начина по който се отнасят с другите е начина по който ще се отнасят с тях.

10. Посветете им цялото си внимание

Без значение какво ще си изберете от по-горе описаните активности, най-важното нещо е да дадете на децата си ВНИМАНИЕ! Ако имате повече от едно деца отделете време за всяко по отделно и правете това, което ТО иска. Постарайте се да почувства, че не е само и винаги може да разчита на вас без значение какво ще се случи.

Направете времето преди училище запомнящо се. Вдъхновявайте децата си, дайте им криле, учете ги да мечтаят и да се радват на живота. Дайте им усещане за сигурност и опора защото това е много важно за тях. Традициите са нещо много хубаво…създайте ги с любов <3. Щастието на децата ви е във вашите ръце.

Ще се радвам да споделите с нас вашите предучилищни ритуали.

 

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply