10 съвета за по-здравословно хранене

Един от най-обсъжданите и актуални въпроси в наши дни е този как да свалим килограми. Какво от всичко, което ни се предлага работи, колко да ядем и от какво, кои храни да намалим и дали това всъщност е полезно?

Ето няколко неща, които можете да направите. Това не е диетичен план, с който да свалите n на брой килограма за отрицателно време, а просто няколко съвета за това как да живеете по-здравословно и загърбите някои вредни навици. Сами ще се уверите, че за 2-3 месеца по-здравословен начин на живот можете да свалите 10-15 кг и най-важното – да ги задържите.

1. Спрете да пиете газирани напитки – това е отрова за организма ви.
В малка бутилка подсладена газирана напитка могат да се съдържат до шестнадесет лъжици захар във вид на царевичен сироп. Такъв сироп обикновено съдържа смес от четиридесет и пет процента глюкоза и петдесет и пет процента фруктоза. Но някои напитки са на базата на сироп с шестдесет и пет процента фруктоза. Тя се превръща в мазнина по-бързо от останалите захари. Тя е по-опасна, защото не се преработва от черния дроб, а само се превръща в мастни натрупвания.

slimfood1
Pinterest


2. Яжте бавно и когато почувствате, че започвате да се засищате – спрете. Отнема 20 минути на цялата храна да достигне до стомаха ви. Ако продължавате да се храните ще го препълните. А това само води до повече мазнини, които тялото ви трябва да изгори и повече енергия, която да употреби.

3. Не яжте пържено или поне го избягвайте. Вместо пържени картофи, хапнете печени, вместо пържено месо, сложете го на скарата или във фурната.

4. Намалете сладкото и захарта. Хапнете нещо сладко веднъж на 3-4 дни. Хапнете малко шоколад вместо нещо тестено или пък вафла, пълна с консерванти. Ще усетите, че с времето желанието ви да си хапнете нещо сладко намалява. Избягвайте да ядете каквото и да е в пакетче.

5. Яжте редовно. Трябва да имате поне три хранения на ден – хапнете закуска, обяд и вечеря, чието количество да е наполовина от това, което сте приели на обяд. Вие си преценете колко голяма да е закуската.

Shopping Basket with and without food
Pinterest

Ако работата ви е такава, че изразходвате много енергия и се движите много, по-добре е закуската да е най-обилното ви хранене за деня – хапнете яйца или палачинки, например. Ако обаче седите в офиса цял ден, хапнете нещо леко, най-добре плод и оставете обяда да бъде най-обилното ви хранене за деня. Запомнете, че е по-добре да хапвате по малко цял ден, 3-4 хранения през няколко часа, отколкото да се приберете в къщи след работа, умрели от глад и да се нахвърлите върху хладилника.

6. Пийте много вода – 90% от човешкото тяло е вода, затова е нормално то да търси постоянен баланс и да има постоянна нужда от вода. Всички ежедневни действия ви дехидратират. Дори и да не сте жадни, имате нужда от вода. Жаждата е жалния повик на тялото ви, което ви напомня, че сте забравили да му дадете вода. Освен това, тялото ви се изчиства от токсините, чрез отделянето на течности, т.е. когато пиете повече вода, стимулирате тялото си да отделя токсини по-бързо.

7. Движете се малко повече. Да се промениш драстично и от човек, който почти не се движи, да се превърнеш в фитнес маниак, е много трудно, почти невъзможно. Направете нещо малко, но ново в режима си: качвайте се по стълбите, вместо с асансьора, разходете се в парка, дори и да не тичате, ходете пеша, ако ви е удобно и постепенно започнете някакъв спорт – нещо, което ви е приятно, пилатес, йога, танци, тенис, плуване. Дори и отначало да го правите веднъж седмично, важното е да започнете да се променяте.

8. Пийте по една чаша мляко всеки ден – доказано е, че млякото ускорява метаболизма, освен това помага на костите и ставите.

9. Поставете си цел. Нека да е достижима – например, че от днес до след 2 седмици ще свалите 2 кг. Когато я постигнете – поставете си нова. Усещането, че сте си поставили цел и сте я постигнали ви носи невероятно усещане, че сте направили нещо значимо за себе си. Затова и не си поставяйте цели, които не са реалистични и които само ви обезкуражават, ако не ги постигнете.

10. Записвайте целите си на лист хартия и ги поставяйте така, че да ги виждате всеки ден, когато се събудите. Разкажете и споделете целите си с приятел. Нека той да ви бъде партньор – когато имате пред кого да отговаряте за действията си, сте по-склонни да направите нещо, отколкото ако е само в главата ви.

За да живеете без да се безпокоите за килограмите си и за здравето си са необходими само няколко малки неща. Трябва само да решите да го направите. Не от утре, а от днес. Не мъчете тялото си с вредни храни, движете се повече и пийте много вода. Тогава ще можете по-лесно да се радвате на всичко останало в живота.

 

 

 

 

източник: healthkicker.com

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply