Кой не обича ШОКОЛАД …ммм . Благодарим на прекрасната Йоланда за тази страхотна рецепта на шоколадова торта с мока крем 😉
Продукти
За блата
200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
100 г меко масло
За крема
100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана
За мока крема
200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 ч.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г)
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
Приготвяне
* С кухненски робот смелете бисквитите и ядките. Добавете маслото и разбъркайте добре.
* Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.
* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.
* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.
* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.
* Преди да сервирате отстранете хартията,посипете повърхността с какао и украсете с настърган шоколад или шоколадови стружки. Да ви е сладко!
* Може да направите малки персонални тортички вместо една голяма. Елегантно и красиво е!
източник:http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_4134.html