Всички знаем колко е полезно да консумираме плодове и зеленчуци. Ако имате нужда от допълнително убеждаване в това, че трябва да приемате 6-7 пъти дневно сезонни плодове ще ви кажем, че приемайки храна богата на антиоксиданти ще ви помогне в борбата със свободните радикали. Много по-трудно е да спрем факторите, които са в основата на производството на свободните радикали. Ето защо е необходимо да доставяме на организма си правилната храна, която да помогне в борбата с тях.
Подготвихме ви списък с храните, в които съдържанието на антиоксиданти е най-високо:
1. Броколи – те винаги са в списъка със суперхраните, и няма нищо чудно в това след като изобилстват от антиоксиданти. Освен това нивото на фибри и протеини е завидно. Всички сме наясно с това колко полезни рецепти има именно с този полезен зеленчук.
2. Кайсии – ако не сте любители на този плод Ви съветваме да го включите в менюто си, тъй като ни доставя необходимата доза от витамин А и витамин С, но най-важното, е че в кайсиите се съдържа полезното вещество ликопен.
3. Малини – от всички горски плодове, малините са най-полезни заради високите нива на антиоксиданти. Имат страхотни предимства в борбата и превенцията на ракови заболявания.
5. Диня – в този плод се съдържа същото количество ликопен, както при доматите. Това е онази важна съставка, която се грижи за наситения цвят на тези плодове. Уважаващите козметични гиганти, произвеждащи качествена козметика, често залагат точно на ликопена като основна съставка при анти-ейдж кремовете. С всяка порция диня си осигурявате освен така полезния ликопен и голямо количество витамини и минерали. Единственото с което трябва да внимавате при този плод е количествата, които поемата особено ако имате проблем със захарта в организма си.
6. Артишок – при него е важно как го консумирате. Най-подходящо е да си го приготвяте под формата на салата, така антиоксидантите които ще поемете ще са наистина в огромни количества.
9. Червени боровинки – опитвайте се да ги консумирате с минимално количество захар, тъй като тя спомага образуването на свободни радикали, освен това те съдържат захар.
10. Черни боровинки – както червените, така и черните боровинки заслужават вашето внимаи заради високото съдържание на антиоксиданти. Разбира се в различните печива не остават така сочни като червените боровинки или ягодите, но задължително им отделете място в менюто си, поне заради специфичния вкус.
Очаквайте продължение на този така полезен списък
.
източник: ladymagazine.bg
снимки: Pinterest