Торта Шоколадова целувка

Това е торта, която отдавна ми се искаше да ви покажем, но все отлагахме подходящ повод, а какъв по-хубав от деня на семейството 😉 – вероятно ни се е струвала твърде трудоемка… Оказа се обаче, че съвсем не е така – освен, че рецептата позволява да се приготвя на части, крайният резултат си заслужва всяка секунда от времето за приготвяне!!

Необходими продукти:

За целувчените блатове:

4 големи белтъка
1 чаена чаша захар
3/4 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия (1/2 капсула или 2 прахчета)

За шоколадовия сос:

125 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
1 чаша вода
1/2 чаша сладкарска сметана
1/3 чаша захар

За шоколадовия мус:

255 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
170 г неосолено масло, на стайна температура
4 големи яйца, разделени
3 супени лъжици шоколадов сос *
1 супена лъжица захар

За шоколадовата глазура:

1/3 чаша сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад, много ситно нарязан
4 супени лъжици неосолено масло, нарязано на кубчета, омекотено
7 супени лъжици шоколадов сос, топъл или на стайна температура

За декориране:

1 чаша свежи сезонни плодове – дребни или нарязани, или нарязани/филирани ядки, настърган шоколад –  както и всичко друго, което  въображението ни роди, а и ни се намиравмомента

 

TORTAshokolad1

Начин на приготвяне:

На целувчените блатове:

На тестото:

В безупречно чиста, суха купа разбиваме белтъците с миксер на висока степен на сняг.
Добавяме постепенно половината от захарта, като продължаваме да разбиваме на висока степен, докато получим лъскаво и стегнато тесто за целувки с остри връхчета.
Добавяме ванилията
Разбърквайки със силиконова шпатула (или дървена лъжица),добавяме постепенно постепенно останалата захар, като работим колкото се може по-бързо и деликатно, за да не спадне тестото..

Оформяне и печене:

Загряваме предварително фурната  до 120C градуса.
Застиламе три плитки тави с хартия за печене, очертаваме  върху всеки лист кръг с помощта на дъното на 22 см форма за печене и обръщаме хартията така, че очертанията да останат отдолу.
Внимателно изсипваме по 1/3 от тестото в центъра на всеки от кръговете и разнасяме равномерно с шпатула, докато достигнем очертанията.
Поставяме оформените дискове с тавите във фурната (и с помощта на дръжката на дървена лъжица оставяме вратата на фурната леко открехната – аз този момент 😉 го прескочих).
Печем около  1.5  до 2 часа, докато дисковете добият  много леко карамелен загар, като по времена печенето –след1-ия час разместваме местата на тавите неколкократно – за да се изпекат блатовете равномерно
Изключваме фурната оставяме блатовете да  съхнат още около 8 часа, или най-добре за през нощта – при затворена врата.
Прехвърляме целувчените блатове с хартията за печене върху решетка и , спомощта на остра шпатула или  остър нож отделяме дисковете от хартията.
*** По избор, можем да изрежем дискове, за да са с еднакъв размер состър нож.
***Можем да  приготвим целувчените блатове до една седмица предварително и да ги  съхраняваме в метална кутия на хладно и сухо място.

TORTAshokolad

На шоколадовия сос:

Този сос,  сатенен на вид и не особено сладък, е важен компонент за приготвянето на  шоколадовия мус и шоколадовата глазура за тази торта. Но е прекрасен и сам по себе си и е идеала добавка към сладоледи, чийзкейкове, профитероли и всякакви сладкиши. Може да се съхранява в плътно затворен буркан в хладилника и да се сервира топъл – като заливка, или студен, като гарнитура към сладоледи или торти.

Смесваме е всички съставки за соса в тенджера с двойно дъно и оставяме да заври на средно силен огън, като разбъркваме непрекъснато.
Намаляваме на слаб огън и оставяме да къкри, като разбъркваме често, докато сосът се сгъсти леко за около10-15 минути – трябва да започне да „облича” лъжицата, с която разбъркваме.  Отстраняваме и оставяме настрани.

*** Сосът може да се съхранява в плътно затворен буркан в хладилника за 2 седмици, или в  херметически затворен съд и замразен в продължение на 1 месец.

 

На шоколадовия мус:
Начупваме шоколада на парчета и ги поставяме в термоустойчива купа.
Наливаме малко вода в тенджера и поставяме купата с шоколада върху тенджерата (като  водата не се допира до дъното на купата).
Поставяме тенджерата на котлона, включваме на ниска степен и оставяме да къкри, докато шоколада в купата се разтопи.
Отстраняваме купата и оставяме леко да се охлади.

В отделна купа разбиваме маслото с миксер на висока скорост, докато получим лек и пухкав крем.
Намаляваме скоростта и добавяме затопения шоколад на три пъти.
След всяко добавяне увеличаваме отново скоростта и разбиваме добре, като понижаваме скоростта отново преди следващото добавяне. Необходимо е да вкараме, колкото е възможно повече въздух в шоколадово-маслената смес, докато разбиваме.

В отделен съд разбиваме жълтъците с топлия (моят беше почти горещ) шоколадов сос, като го подгряваме – ако е необходимо.
Оставяме сместа да се охлади, добавяме към маслено-шоколадовата смес и разбиваме добре.

В безупречно чиста и суха купа разбиваме с миксер на средна скорост белтъците на сняг, добавяме постепенно захарта, превключваме на максимална скорост и разбиваме до получаването на пухкава и плътна смес с меки връхчета.

Добавяме около1/4 от разбитите белтъци към шоколадовата смес и разбъркваме внимателно със силиконова кухненска шпатула или дървена лъжица, след което добавяме и останалата част от белтъчната смес, и разбъркваме добре – до получаването на хомогенна смес. И мусът ни вече е готов за използване.

 TORTAshokolad2

На шоколадовата глазура:

Глазурата от тъмен шоколад на Pierre запазва своя блясък, заради начина на обработката й – най-напред се нагрява, охлажда се, преди да се добави маслото, след което се охлажда още повече, преди да се използва –  стъпки, които са един вид трик, който кара шоколада да 🙂 „вярва“, че е темпериран.

Изсипваме сметаната в малка тенджера и оставяме на умерен огън да  кипне.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа с шпатула или дървена лъжица. Започваме да бъркаме от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Като добавим следващата доза шоколад, продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаване размера на кръга.
За да се убедим, че глазурата е готова, най-добре е да измерим температурата на сместа със сладкарски термометър (много удобна 🙂 и полезна джаджа) – трябва да е 60С, или ако не разполагаме с термометър,проверяваме с пръст – трябва де е доста гореща.
Ако докато приготвяме тортата, сместа се охлади твърде много, трябва да я подгреем на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност. Ако пък я подгреем прекалено – трябва да я оставим да се охлади до 60С.
Добавяме постепенно към готовата смес маслото и шоколадовия сос, като разбъркваме внимателно.
Преди да нанесем глазурата върху тортата, отново проверяваме температурата й  – трябва да е около 35С-40С – идеалната температура за нанасянето й. Ако глазурата е прекалено охладена, можем да я затоплим на водна баня или в микровълнова фурна при ниска мощност.

*** Въпреки че е най-добре глазурата да се използва, веднага след като е приготвена, може да се направи до 3 дни предварително, и да се съхранява в плътно затворен съд в хладилника и да преди употреба да се подгрее до необходимата температура на водна баня или в микровълнова фурна на по-ниска настройка. При претопляне на глазура, да се избягва прекаленото разбъркване, защото това може да”убие” красивия й блясък.

 

Сглобяване на тортата
Поставяме първия целувчен диск с плоската страна надолу върху картонена поставка за торта със същия диаметър.

*** За да предпазим тортата от „подхлъзване”, можем да залепим диска към подложката, като поставим малко количество от муса  в центъра на на подложката и много леко натиснем диска към него.

Разстиламе около 2/5 от муса равномерно върху диска.

*** Целувчените дискове са доста деликатни, затова работим с тях много внимателно. Ако все пак разчупим някой от дисковете, го залепваме с малка част от муса.

Похлупваме втория диск отгоре и нанасяме още около 2/5 от муса.
Поставяме най-отгоре последния дискс с плоската страна нагоре и нанасяме равномерно останалата 1/5 от муса отгоре и отстрани на тортата, като не се притесняваме особено за плътността на слоя, защото глазурата покрива тортата идеално.
Отавяме тортата в хладилника – да стегне муса – за около 2 часа.

*** След като муса е стегнал, покриваме тортата със свежо фолио, ако няма да  нанасяме глазура веднага – така можем да се съхраняваме тортата в хладилника до4 дни.

 TORTAshokolad3

Глазиране и декориране на тортата:

За да получим най-доброто покритие за тортата, глазурата трябва да е около 40С. Ако е прекалено студена, я затопляме до правилната температура на водна баня или в микровълновата за няколко секунди на ниска мощност.

Поставяме тортата върху решетка за охлаждане и подлагаме лист хартия за печене под решетката за изпадналите капките глазура. Изсипваме глазурата в центъра на тортата и оставяме сама да се разлее отстрани на тортата. Ако е необходимо й помагаме с гъвкава шпатула за заглаждане на глазура (или тънък кухненски нож) като се опитваме да не я използваме твърде много.

***Или леко накланяме решетката насам-натам, като внимаваме 😉 да не обърнем тортата…

Можем да сервираме тортата веднага, или я оставяме в хладилника за около 20-30 минути да стегне глазурата и украсяваме със сезонните плодове, ядките, настъргания шоколад, или с каквото ни се иска.

*** Ако тортата престои в хладилник за повече от 6 часа, добре е да я оставим да се отпусне на стайна температура за около 1 час преди да я сервираме.

 

източник:http://angellovescooking.blogspot.com/2011/07/chocolate-meringue-cake-flourless.html

No Comments Yet

Leave a Reply