Плодовете, които ни разкрасяват

Вкусни,свежи, ароматни, естествени – плодовете и техните екстракти играят важна роля в козметичните продукти.

Когато плодовете се използват в козметиката, от тях не остава почти нищо. От обвивката им се извличат основни мазнини, от семките им – антиоксиданти, които забавят стареенето, от месестата им част олигоелементи, витамини и захари.

Учени установиха, че сокът им също е важен за нашата кожа. И въпреки това, не всеки плод може да се използва в козметиката – едно постоянно изпитание за производителите на суровини в тази област. За да се извлече сок от плодовете са необходими почти 20 тона дневно, придружено с изключително строги изисквания за качество.

Съобразяват се местностите от където са плодовете – екологично чисти райони, сезонът, сорта на плода и набор от специалисти, които правят подробен анализ на витамините и минералните соли за да се докаже качеството на плода.

Ето и едни от най-разпространените и ефективни плодове, използващи се в козметичната индустрия:

Лимон – “жълтата ябълка” на римляните се появява в Европа през ХIII век.
Козметиката използва всичко от лимона: месестата част, сока, и дори кората. Богат е на витамин С и на плодови киселини, а маслото му действа антисептично, омекотяващо и тонизиращо. Ароматът на лимона можем да открием в много различни тоалетни води и лосиони.

Мандарина – изключително ароматен, този плод е ценен заради тонизиращите и антибактериалните си свойства.

Той също има съдържание на плодови киселини, които имат и регенериращо действие излющвайки мъртвите епидермални клетки.

Портокал – Заради богатството на витамин С , портокалът оказва благотворно влияние върху блясъка на кожата и синтеза на колаген. Има омекотяващо действие и й предава жизненост и сила. Има силен антиоксидантен ефект отговорен за забавянето на процесите на стареене.

Грейпфрут – Родината на грейпфрута е Азия. Този плод има почистващ, подхранващ ефект благодарение на глюкоелементите, аминокиселините и плодовите киселини. Използва се повече в продукти за коса, тъй като естествената му киселинност заздравява и изглажда косъма, като го почиства от варовиковите остатъци.

Друго негово качество е че придава блясък и подържа тонуса на къдриците. При продуктите за лице изключително ценно е свойството му да тонизира и почиства и затова често се използва от подрастващите с проблемна кожа, тъй като стяга порите.

PEAR
thelittlecorner.tumblr.com

Кайсия – От нейната костилка се извлича успокояващо и заздравяващо масло, а механичното стриване на костилките е основа на много почистващи кремове (ексфолианти).

Ананас – захарната месеста част на ананаса е богата ба бромулин – ензим, който поглъща протеините и премахва мъртвите клетки. Ананасът намалява токсичното действие на външната среда.

Манго – масленият извлек от неговата костилка има изключително омекотяващ и подхранващ ефект. Известно е още с антистареещият си ефект който оказва на кожата.

MANDARINI
b-u-b-b-l-e-g-u-m-a-n-d-b-o-h-o.tumblr.com

Пъпеш – Апетитният му мирис се използва много често в ароматни серии и парфюмериини продукти. Минала година бе установено, че екстрактът от пъпеш е изключително богат на антиоксидантни ензими. От пъпеша се произвеждат и капсули с анти-стареещ ефект.

Папая – индийските лечители от високите полета на Андите все още използват помади на базата на стрити семена от папая при лечение на уртикария и други кожни заболявания. От стъблата и листата на зелената папая се извлича папаин – ензим с изключително омекотяващо и изглаждащо действие върху кожата.

PEACH1
freshinthesummer.tumblr.com

Праскова – прекрасен плод със силно тонизиращи и подхранващи свойства. Освежава не само кожата, но оказва благотворно действие и върху косата. В някои продукти се използва както и плодът така и листата.

Грозде – По време на царуването на Луи XIV е било модерно на лицето да се поставя старо вино за свежа и блестяща кожа. След дълги проучване се установява, че семките на гроздето съдържат прословутите полифеноли, които нямат равни на себе си в улавянето на свободните радикали. Месестата част е богата захари, минерали и олигоелементи.

Сокът на гроздето подхранва и освежава екстрактът от джибрите на бялото грозде е богат на мастни киселини – с една дума плод на пълноценна грижа за кожата.

 

 

 

източник: Woman.bg

снимка: live-a-life-and-start-a-dream.tumblr.com

No Comments Yet

Leave a Reply