Плашат ли силните жени?

За най-точен отговор на въпроса трябва прецизно да се изяснят всички негови компоненти. А именно:

Коя жена е силна?
Силните жени умеят да взема решения, да решават проблеми от различно естество и да носят отговорността за тях. Те имат реална представа за себе си, за собствените си възможности и умения, знаят какво искат и какво могат да предложат. Силните жени се позиционират добре в професионалната и в социалната йерархия.

Какво означава да плаши?
Плашенето е свързано с подозрение относно възможността за връзка с такава жена, със съмнения в собствените възможности, с респект, вместо интимни чувства, както и развиване на емоционална и финансова зависимост. Мъжете се плашат от силните жени, когато предусетят бъдещата си самота. Силните жени най-често преследват идеалите си докрай, което означава отдаденост в работата или други социални отношения. В тази йерархия мястото на любовта може да бъде доста назад. Когато мъжът има реална представа за приоритетите на тази жена, той се страхува, че не би имал силите да се позиционира на първото място. Мъжът се чувства заплашен и когато жената е негова реална конкуренция. В патриархалния модел на семейство мъжът е главата на семейството, което води със себе си много отговорности. Ако жената може да се справя сама в много житейски ситуации, финансово независима е (и дори печели повече), мъжът не се чувства пълноценен, а това смазва егото му.

Кого плаши?
Силните жени плашат слабите мъже, защото просто не ги харесват. Интуитивно, те търсят своя мъжки вариант и в търсенето са способни да бъдат жлъчни и дори груби към по-слабите екземпляри. Идеалният партньор за силната жена обаче не е силният мъж. С него тя ще стигне само до сериозни конфликти. Това е почти неизбежно при срещата на два силни характера. Жената по-скоро има нужда от човек, който да се развива заедно с нея, да разгръща максимално потенциала си и да разширява способностите и познанията си. Силните жени постоянно се стремят към самоусъвършенстване. Затова връзката, в която биха се чувствали добре, не е статичната – с човек с изграден характер, стабилна професия, достигнал тавана на възможностите си; а динамика – с вечно търсеща личност, която има много, но и предполага много.

Силната жена се ражда такава, възпитавана е да бъде такава или се превръща в такава по стечение на обстоятелствата. Да си силна обикновено е въпрос на характер. Малкото момиченце още на няколко годинки умее да отстоява позициите си, да аргументира по оригинален начин желанията си и да защитава изборите си. От една страна, силата, също като песимизма, оптимизма, романтиката, е въпрос на натура. От друга – може и да се възпитава. Най-често това се случва чрез спорт, музика или други методи. Дисциплината от тренировките и упражненията формира определени черти в характера, моделира поведение и принципи. Родителите оформят силен характер у детето си чрез възпитание най-често в отговор на страховете си то да не бъде наранено от някого или нещо в живота си. Стечението на обстоятелствата, най-често неприятни такива, също е повод за промяна в характера на жената. Най-често това са преживени емоционални драми, след които жената решава да промени светогледа си и да си постави определени емоционални граници.

Какво печели и какво губи силната жена?
Силната жена намира за неадекватно и неприемливо поведението на глезлите. Достигането до определени позиции и получаването на облаги, защото е „момиченцето на татко” също не е едно от нещата, които тя самата би направила. Силната жена е свикнала да разчита на собствените си възможности и рядко търси чужда помощ. Това означава, че постига своите успехи по-трудно, за по-дълго време, с повече работа. От гледна точка на защита и бързина, силната жена е по-скоро в слаба позиция. Начинът, по-който ръководи живота си обаче, й харесва и тя се чувства максимално удовлетворена именно ако е вървяла по трудния път. Тя не се стреми към лесни победи, защото не е свикнала с тях и знае, че стойностните неща в живота се постигат на висока цена. В този план тя определено е в по-силната позиция.

 

 

 

източник: hera.bg

снимка: imageamplified.com

No Comments Yet

Leave a Reply