Тандур наричат индийците еднa глинена фурна или по-скоро огнище на дървени въглища заровено обикновено в земята. Който има повече време и иска да е по-близо до оригинала може да си закопае в градината една делва и после да и се радва.
Продукти:
2 пилешки кълки
250 мл кисело мляко
1 ч.л. мед
1 бурканче Тандури-паста или следните продукти:
1 ч.л. счукани зърна кориандър
1 ч.л. прясно счукан кимион
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чили или кой колкото може да носи
1/2 ч.л. сол
1-2 см. настърган джинджифил
2 пресовани скилидки чесън
1 глава лук нарязан на филийки
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. шафран за цвят
Начин на приготвяне:
Нарязваме първо кълките на две през коляното след което им събличаме чорапогащите като им смъкнем просто кожата с пръсти. Нея не я хвърляйте, а си я зпържете после на хрупкаво златно мезенце.
Разбъркайте добре меда с киселото мляко и със същото количество паста- Тандури.
Така, това е мястото където всеки трябва да реши сам за себе си кое му е по лесно. Да тръгне да обикаля за паста или сам да си я направи. На мен ми се стори по-мързеливо второто така, че се връщам обратно при млякото и започвам отново:
Разбъркайте киселото мляко добре с меда и с всички по-горе изброени продукти на кремава гладка и подлютена на вкус марината. Заливаме мръвките и ги овалваме грижливо в нея.
Разбира се най-добре е да отлежи сега всичко поне едно 12 часа, но кой ли пък толкова дълго ще чака. В спешен случай и половин час в хладилника става.
После е лесно. Изваждаме и мятаме веднага върху грила, а в по-хладно време бутаме кълките във фурната при 220°С за около 30- 40 минути.
Да ви е сладко!
източник:http://wkusni-momenti.blogspot.com/
снимки:http://wkusni-momenti.blogspot.com/