Чудесата на Португалия

Ако все още не сте били в Португалия, то включете я в списъка си с дестинации, които трябва да видите непременно. Не за друго, ами малката южна страна става все по-популярна с всяка изминала година (за туристите от Западна Европа красотата й отдавна не е тайна), което означава, че скоро може и да загуби част от автентичното си очарование.

Португалия има богато историческо и природно наследство, независимо в коя част на страната се намирате. Пригответе се да изследвате дълги пясъчни плажове в Алгавре, невероятни църкви и дворци в Алкобаса, симпатични рибарски селца в Назаре, както и спиращите дъха гледки към Атлантическия океан от най-западната точка на Европа – Кабо да рока.

Portugal1
stunningpicz.blogspot.com

Португалия има много вкусна версия на средиземноморска кухня. Опитайте сладкишите, морските дарове и зеленчуковите блюда. Комбинирайте с местно вино – не забравяйте, че от Португалия идва прочутото в цял свят вино порто.

portugal2
mirror.co.uk

Наскоро Португалия беше обявена за най-евтината дестинация за хапване и пийване в Европа и, веднъж стигнали там, сами ще се уверите, че цените на храната са повече от разумни.

Това е една от сериозните причини, които могат да ви доведат в този край на континента.Португалия има над 3000 слънчеви часа годишно, а в някои места, като района на Алгавре например, дори през зимата температурите са в рамките на 16-18 градуса.

portugal3
topvacationspotsideas.com

Някои хора забравят, че Португалия разполага със страхотни острови, които предоставя на ваше разположение. Става дума за Мадейра и Азорските острови. Те имат красива природа и типичните за страната екопътеки, наречени „левадас“.

Ако искате да се разходите просто ей така из тази красива средиземноморска страна започнете с Порто и Севера, с посещение на замъка в Гимараеш (Guimarães Castle) – родното място на Португалия или с основните примери на португалския бароков стил в Порто – Църквата Сао Франциско (Church of São Francisco ) и Кулата на духовенството (Torre dos Clérigos). Друга интересна възможност е двореца на Матей (Palace of Mateus ) във Вила Реал.

portugal4
portugalmelhordestino.pt

Продължете пътуването си към центъра на Португалия, където университета Коимбра(University of Coimbra) – един от най – старите в Европа, ще ви разведе в света на студентите. Със сигурност разгледайте римските руини в Конимбрига (Roman ruins in Conímbriga ), които датират от времето на римската окупация на Иберийския полуостров.

portugal5
portuguese-american-journal.com

Насочвайки се към столицата, разгледайте две от основните забележителности, оставили своя отпечатък в историята на Лисабон и Португалия – манастира Jerónimos и кулата на Белем. Други задължителни места за посещение са националния дворец Пена в Синтра (National Palace of Pena), националния дворец Келуш (National Palace of Queluz), базиликата Мафра (Basilica of Mafra), манастирите Алкобаса и – Баталя (Monasteries of Alcobaça and Batalha ) и замъка Обидош (Óbidos castle).

portugal6
blog.worldticketcenter.nl

Още на юг ще бъдете впечатлени от гледките, разкриващи се от градовете Марвао и Монсарез. Времето минава по – бавно по тези места и определено не стига за да се насладите докрай на заобикалящата ви природа. Заслужава си да посетите още римския храм в Евора (Roman temple in Évora) и херцогския замък във Висоса (Ducal Palace in Vila Viçosa).

Интересна е крепостта Сагрес (Fortress of Sagres). Тя ще ви предостави огромна гледка, включваща небе, море и югозападния ъгъл на Европейския континент.

Мадейра – перлата на Атлантическия океан

Със субтропичен климат, затоплян от Гълфстрийм, това вулканично изригване край брега на Африка, е плаващата градина на Португалия. Откриването на Мадейра през ХV в. от принц Анри Мореплавателя слага начало на златното време на Португалия. Той е бил „открит“ отново от облечените в зимни дрехи британци през ХІХ в., когато става място за техните ваканции. Верността на англичаните става почти легендарна, толкова завладени били те отпищните, отвесни пейзажи, дивите терени, терасирани и обработвани от любезни хора; тъмното, сладко вино – и „дните на вечния юни“.

portugal7
500px.com

Впечатляващи върхове и кръстосана мрежа от маркирани пешеходни пътеки насърчават набезите към зелените околности. Отдавнашни любими туристически маршрути следват дългите levadas – изградена от човека мрежа от напоителни канали, които пренасят вода от планинските върхове през фермите до полята и градовете по-долу. Островът с размери 58 на 22 км (70% е национален парк) събира на своя хаотичен терен повече,  отколкото много области, които са пет пъти по-големи от него.

Един лъкатушен път към живописните вътрешни части, Сера де Агуа, е трилър на вкопчените до пребледняване пръсти, с отплащащи се изгледи на Пико Руиво – 1883-метровия най-висок връх на Мадейра. Открояващият се хотел „Рейдс Палас“ е безспорната кралица на Фуншал, столицата на Мадейра – построен, за да отговори на потребностите от подслоняване на гостуващи аристократи от откриването му през 1891 г. насам.

portugal8
tablethotels.com

Високо на един нос, който се извисява над обширната панорама на пристанищния град и скалистите, злачни планини отвъд него, Рейд е загънат в декар след декар добре гледаниградини, буйство на цветя, палми и райски птици. Уинстън Чърчил, Джордж Бърнард Шоу и безброй други видни особи и знаменитости са превърнали този краевековен хотел в предпочитан подслон. Хотелският ресторант с френска кухня  „Фавните“ (Les Faunes) е смятан за един от най-добрите на острова, а чаят в късния следобед – като повечето неща в тази  средиземноморска вила – е нещо като островна институция.

Марвао – средновековен замък и уютна странноприемница

Деветстотин метра под изградения върху хълм град Марвао се простира Алентежу, централната област на Португалия. Наблъскан сред крепостни валове от ХІІІ в., Марвао еедин от най-очарователните градове замъци в страната, с население точно 300 души. Той е достатъчно интимен, за да почувствате бързо неговия силен средновековен характер и чара на старинния малък град.

Отседнете в уютната поузада „Санта Мария“. Тя не претендира да има забележителната величественост или впечатляващите фасади на други поузади, но в това се състои до голяма степен и нейния чар. Оформена е като странноприемница чрез съединяване на градски къщи от ХVІІІ в., с подове, настлани с червени плочи, с гредоредни тавани и каменни огнища, украсени с плочи азулежу.

portugal9
Pinterest

Великолепни изгледи от ресторанта към далечните планини на Испания, на около 6 км оттук, обясняват защо Марвао е толкова важна пешка във военната шахматна игра, разигравана през вековете между Испания и Португалия.

Тази очарователна замък-странноприемница е добро място да останете насаме с вашите мисли и „да погледнете отвисоко на орлите“, както казва един португалски поет.

 Порто

Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я наричат испанците) португалският град Порто е удивителна смесица от стилове, епохи и лайфстайл.

portugal12
yes-car-hire.co.uk

От тесните средновековни улички излизате на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн.

portugal10
th01.deviantart.net

Центърът на Порто е достатъчно малък, за а бъде изследван пеш. Намира се на северния бряг на река Дору, а пет моста го свързват с Вила Нова де Гая.

Започнете разходката си от Рибейра (крайбрежния квартал), прочут с оживените си барове, превъзходните си ресторанти и речните круизи. Тук е мястото е да получите първи впечатления от Порто.

Кулата  Торе дос Клеригос ще ви предизвика с 225 стъпала, но на върха си ще ви награди с най-добрата панорама към града. Оттук няма как да не забележите  катедралата, която доминира пейзажа на Порто. Заслужава си да я посетите заради интересната смесица от архитектурни стилове и богата украса вътре.

portugal11
Pinterest

Порто има няколко музея, посветени на изкуството – като Музея на съвременното изкуствои Националния музей Суарес дос Рейс. Този, който не трябва да изпускате обаче, е Музеят на силното вино порто (или портвайн). Срещу скромна входна такса ще се запознаете с историята на производството и износа на портвайн в региона, има възможност и за дегустация.

portugal13
fonseca.pt

Много от местните винарни предлагат дегустации и близка среща с производствения процес на световноизвестното вино от Порто.

 

Ако искате да се потопите в духа на Портогалия ето една страхотна туристическа програма от www.balkancomfrot.com : http://www.balkancomfort.com/holidays_portugal/view.html?oid=498625

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply