Храни богати на антиоксиданти-част 2

Продължаваме този чудесен списък с вълшебните продукти в които има високо съдържание на антиоксиданти, а те са в основата с борбата със свободните радикали-виновниците за повечето заболявания в човешкия организъм.

 

11. Ягоди – възможно най-популярния плод от групата на горските плодове. те не само имат страхотен вкус, но и са много полезни за нас. Високото съдържание на витамин С ни позволява само с 100гр. ягоди на ден да си осигурим дневната доза необходима на организма ни. Трябва да им признаем страхотния вкус, не случайно има толкова много рецепти за здравословни шейкове, които се консумират сутрин като витаминозни бомби.

F16

12. Леща – тя е много полезна храна защото стабилизира нивата на кръвна захар в организма и е източник на фибри.

13. Царевица – трудно е да си помислим, че в царевицата би могло да има високо съдържание на антиоксиданти, но е точно така. Опитайте да я включите в поне едно от основните си хранения за деня.

14. Грейпфрут – предпочитан от всички диетолози заради високо съдържание на ликопен,витамин С и антиоксиденти. Освен това стойностите на захар в този плод са силно занижени, от там и калориите са малко. Засилва метаболизма и има ред други предимства. Грейпфрута е от онези плодове, които трудно се комбинират с други такива, и може би заради това често се консумира самостоятелно или с други цитрусови плодове.

F17

15. Праскови – ето това е новина. Този страхотен плод има така полезните оксиданти под формата на феноли. Селена е с доказани противо ракови действия. Освен това те засищат и са много подходящи при диети. Освен това се отразяват страхотно на кожата и косата. Опитайте да консумирате колкото може повече, когато е сезонът на праскови, тогава количествата на витамините в тях са най-високи.

peach

16. Сушени сливи – страхотни са заради високото съдържание на фибри. Те поддържат нивата на глюкоза в кръвта стабилни и служат за превенция при ракови заболявания.

 

17. Къдраво зеле – нашумя много през последните години. Има страхотни рецепти за салати, може да се използва и при различни смооти шейкове. Освен антиоксиданти има и така полезните фибри и минерали. Освен това съдържа доста протеини за зеленчук.

 

18. Чушки – избирайте ги по цвят, защото именно той е определящ за съдържанието на антиоксиданти в тях.
F18

19. Ябълки – кой не знае за плода на младостта и красотата… всички сме наясно, че могат да се консумират както сурови, така и печени, в пай, под формата на сок, рецептите са безброй.

 Apples

20. Соеви кълнове – радват се на голяма популярност, защото са изключителен източник на зеленчуков протеин и антиоксиданти едновременно. Присъстват в менюто на всеки ресторант, освен това може да си ги закупите от почти всеки магазин. Най-хубавото е, че помагат на тялото да изгаря излишните мазнини по-бързо.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимки: Pinterest

 

No Comments Yet

Leave a Reply