Храни богати на антиоксиданти – част 1

Всички знаем колко е полезно да консумираме плодове и зеленчуци. Ако имате нужда от допълнително убеждаване в това, че трябва да приемате 6-7 пъти дневно сезонни плодове ще ви кажем, че приемайки храна богата на антиоксиданти ще ви помогне в борбата със свободните радикали. Много по-трудно е да спрем факторите, които са в основата на производството на свободните радикали. Ето защо е необходимо да доставяме на организма си правилната храна, която да помогне в борбата с тях.

Подготвихме ви списък с храните, в които съдържанието на антиоксиданти е най-високо:

1. Броколи – те винаги са в списъка със суперхраните, и няма нищо чудно в това след като изобилстват от антиоксиданти. Освен това нивото на фибри и протеини е завидно. Всички сме наясно с това колко полезни рецепти има именно с този полезен зеленчук.

F9

2. Кайсии – ако не сте любители на този плод Ви съветваме да го включите в менюто си, тъй като ни доставя необходимата доза от витамин А и витамин С, но най-важното, е че в кайсиите се съдържа полезното вещество ликопен.

 F6

3. Малини – от всички горски плодове, малините са най-полезни заради високите нива на антиоксиданти. Имат страхотни предимства в борбата и превенцията на ракови заболявания.

F2

4. Череши – антиоксидантите съдържащи се този плод могат най-лесно да се абсорбират от човешкия организъм. Препоръчваме ви да ги консумирате в сурово състояние или под формата на фреш. По този начин не се губи нищо от полезните им качества.

F5

5. Диня – в този плод се съдържа същото количество ликопен, както при доматите. Това е онази важна съставка, която се грижи за наситения цвят на тези плодове. Уважаващите козметични гиганти, произвеждащи качествена козметика, често залагат точно на ликопена като основна съставка при анти-ейдж кремовете.  С всяка порция диня си осигурявате освен така полезния ликопен и голямо количество витамини и минерали. Единственото с което трябва да внимавате при този плод е количествата, които поемата особено ако имате проблем със захарта в организма си.

 F7

6. Артишок – при него е важно как го консумирате. Най-подходящо е да си го приготвяте под формата на салата, така антиоксидантите които ще поемете ще са наистина в огромни количества.

F8

7. Портокали –  съдържанието на витамин С при тези плодове е много високо, ето защо те са страхотен имуностимулатор. Приемайте ги под формата на фреш или просто като чист плод.

F4

 8. Спанак – той е добре познат, не само заради високите нива на желязо, фибри и протеини, но и с голямото съдържание на антиоксиданти. Спанака е основна съставка при много зелени салати, пастети за мазане и зеленчукови шейкове.

F10

9. Червени боровинки – опитвайте се да ги консумирате с минимално количество захар, тъй като тя спомага образуването на свободни радикали, освен това те съдържат захар.

 F3

10. Черни боровинки – както червените, така и черните боровинки заслужават вашето внимаи заради високото съдържание на антиоксиданти. Разбира се в различните печива не остават така сочни като червените боровинки или ягодите, но задължително им отделете място в менюто си, поне заради специфичния вкус.

F11

Очаквайте продължение на този така полезен списък

.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимки: Pinterest

 

 

1 Comment

Leave a Reply