С какъв хляб да се храним, когато искаме да отслабнем?

Това, че искате да свалите няколко килограма не означава, че трябва да се откажете от хляба во веки.  За щастие има толкова голямо разнообразие от различни видове здравословен хляб, които освен че ще ви помогнат в мисия “отслабване“, но и ще ви бъде вкусно. Може да си ги купувате от пекарна, но може и да си ги приготвяте сами.

Тези хлебчета са подходящи не само когато искате да редуцирате килограмите си, но и в случай че сте осъзнали необходимостта да се храним здравословно. Съгласна съм, че белия ръчен хляб с твърдата ароматна коричка е неустоимо предизвикателство за всеки, но замислете се какво причинява на организма ви. Време е да превключите на режим „здравословно хранене“, не защото е модерно, а защото тялото ви го заслужава.

 

1. Хляб с ленено семе

Опитвали ли сте някога такъв хляб? Фантастичен е, освен това е чудесен източник на магнезий, калий и селен. Освен това съдържа есенциaлни мазни киселини, фибри и фитоестрогени, които ще помогнат на организма ви да се подобри и да постигнете тялото за което мечтаете.

2. Ръжен хляб

Ръженото хлебче е добре познато на всички. Има го навсякъде по магазините. Може да хапвате от него по всяко време на деня без да се тревожите за калориите. В него няма никаква пшеница и ще ви помогне да регулирате храносмилането си. Ако страдате от често подуване на стомаха, то с ръжения хляб това явление ще изчезне. В този вид хляб има 20% по-малко калории и 4 пъти повече фибри от белия хляб. Консумирайки ръжен хляб ще се чувствате сити по-дълго време без да сте поели повече калории.

3. Хляб с овесени ядки

Ако искате да редуцирате приема на въглехидрати и стриктно наблюдавате за съдържанието на мазнини в тялото си, то със сигурност трябва да заложите на този хляб. Той е чудесен източник на бавни въглехидрати и ще се чувствате сити дълго време от малко количество хляб.

 4. Хляб от зърна

Друг много полезен хлябът от полезни зърна. Той съдържа ечемик, пшеница, леща, бобови зърна, спелта и просо. Богат на протеини и 18 вида амино киселини. Ще подобри храносмилателните ви функции, абсорбирането на минералите от организма и още много уникални ползи. Освен това не съдържа добавена захар.

5. Пшеничен хляб тип питка

Хлябът от едро смляна пшеница е изключително полезен, тъй като е направен от едро смляни пшеничени зърна, които съдържат множество витамини и минерали. Той регулира риска нивото на холестерола и понижава високата кръвна захар.

6. Хляб от кафяв ориз

Този вид хляб също е много полезен за намаляване на телесната маса. Той ни поддържа сити, дава ни енергия и е с ниско съдържание на калории и захар. Опитайте парче хляб от кафяв ориз с нискомаслено сирене и зеленчуци…мммм вкусно 😉

7. Безглутенов хляб

Може да си мислите, че този тип хляб е само за хора, които са развили алергия към глутена…Е, грешите. Ако сте осъзнали нуждата от здравословно хранене, то този вид хляб определено ще ви се отрази много добре. Уверете се само, че си купувате безглутенов хяб с цели ядки/зърна в него.

Да се откажем от вкусния ръчен бял хляб може и да не е лесна задача, но веднъж опитали по-горе изброените изкушения съм сигурна че ще ви харесат. Освен това чувството на лекота и ситост е невероятно. Като добавим и задоволителния ефект поглеждайки кантара в края на седмицата…мисля, че ви убедих 😉

Сега много от вас ще си помислят – “Да бе, Аз ще ям пържоли с безглутенов хляб и чакай да отслабна.“ – Да, прави сте, че само със здравословен хляб няма как да стане. Трябва да имате изготвен хранителен режим, съобразен с това какво искате да постигнете.

И още нещо последно, но много важно, което повечето диетолози не считат за необходимо да казват на клиентите си. Когато сте решили да отслабвате и спазвате определен хранителен режим на седмична основа, задължително имайте един ден OFF – ден в който се отдавате на храна за душата или с други думи хапвате всичко, което обичате без да мислите какво и колко. По този начин няма да развиете резистентност към Лептина-хормона, който е отговорен за всичко, което се случва с килограмите в нашето тяло.

 

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply