С какво ни помага Алое Вера

Всички сме чували за чудодейната сила на не едно природно растение. Сред многообразието на цветята и не само, чрез красота се изрязва и тяхната друга силна страна, а именно да даряват красота и здраве. Такова е алое вера.

Това е едно от най-популярните и полезни растения, с които ни е дарила майката природа. Алоето има 200 разновидности и Алое Вера е една от тях.

Лечебните свойства на Алое Вера са световно популярни и още по-любопитното е, че могат да се приложат при множество здравни проблеми.

1. Богато е на витамини и минерали

2. Има високо съдържание на амино киселини и мастни киселини

3. Балансира цялостно организма

4. Помага за детоксикация на организма

5. Засилва имунитета

6. Оказва уникално действие върху кожата – възстановява, регенерира, подхранва

7. Има анти-биотично, анти-бактериално, анти-септично и противогъбично действие.

8.Помага да се справим с инфекции и раздразнения

9. Балансира теглото, което при някои хора може да има отслабващ ефект

10. Подобрява алкалната среда на организма

Силата му е позната повече от 5000 години. През вековете хората са го наричали по разнообразни начини: „Растение чудо“, „Мълчаливия лечител“, „Лек от природата“, „Растение на безсмъртието“. Буквалният превод от латински е „истинско алое“. По външен вид прилича на кактус, но в действителност принадлежи към семейство „Лилии“.

Това растение се отглежда лесно в домашни условия, а лечебната му сила е известна от древни времена. Най-ценната му съставка е ацеманан, който представлява полизахарид и се съдържа точно в месестите му листенца.

Ацеманан е мощен имуностимулант и се произвежда в организма ни до навършване на тийнейджърска възраст. Спомага за по-бързото и качествено заздравяване на раните. Действието на този полизахарид започва от натрупването в мембраната на клетките, което допринася за подсилване на процесите по защита на организма към вредни фактори, заздравява кожата, подсилва стените на кръвоносни съдове и кости. Ацеманан действа и срещу вируси и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Алое вера срещу, чести заболявания

Алое при менструални болки – при нередовност в месечните цикли се прави сок от алое вера, които се приема един път на ден по 25 мл. Алое вера допринася за обмяната на веществата, възстановява лигавицата на матката и спомага образуването на естроген и прогестерон.

Алое вера срещу газове в стомаха – сок от растението в 20 мл се пие три пъти дневно, против проблеми на стомаха и метеоритен дискомфорт. Някои добавят гел от листата му директно в салатата.

Алое вера при алергии – като имуностимулант, растението се бори успешно и срещу различни алергии. Приемът е в продължение на няколко месеца и в размер от 20 мл дневно. След положителни резултати, количеството се намалява до 15 мл.

Алое вера срещу мускулна треска – мускулните болки, в резултат от физическо натоварване или настинка се изразяват в накъсвания на мускулатурата. Алоето помага за възстановяването им, като се прилага, чрез намазване с гела му външно върху болните места. В смес със сусамено масло действа болкоуспокояващо и противовъзпалително.

Ало вера срещу акне – прясно отрязано листо от растението се измива и втрива в кожата по болното място. Благодарение на противовъзпалителният ефект, то не само почиства, но и заздравява кожата. Употребява се всеки ден, в продължение на два месеца.

Алое вера, срещу сезонна умора – микс от прясно изцеден сок на листо от растението, смесен с банан, кокосово мляко, лимонов сок и лъжичка мед, връща енергията в организма.

aloevera1
Pinterest

ВАЖНО:При отнемане на сока от листо на алое вера, трябва да се отстрани не само външната, бодлива обвивка, но и жълтия горчив сок, който се отделя веднага след срязването му.

Той съдържа алоин, който действа силно разхлабително и дразни кожата. Чистият гел на алое вера се съдържа в сърцевината на листото.

За какво е препоръчително да се използва Алое Вера?

Външно Алое Вера се прилага при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Дори самата Клеопатра е използвала алое, за да поддържа феноменалната си красота. Разпространена е употребата в шампоани и маски за коса и е особено подходящо за къдрави коси.

Вътрешното приемане на Алое Вера може да предизвика скептични погледи поради факта, че се прилага при много разнообразни симптоми. Това е изненадващо, но не и подвеждащо. Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не сте от хората, които си падат по подобни неща, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:littlebluelight.com

No Comments Yet

Leave a Reply