Страхотните ползи от куркумата

Куркумата е известна подправка позната ни от индийската кухня. Напоследък обаче много се зашумя не само около вкусовите и качества, но и нейните полезни свойства за организма. Индийците и не само те използват куркумата от векове за разкрасителни процедури и лекуване на здравословни проблеми.

Тази чудодейна подправка има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които я превръщат в незаменима съставка в много рецепти. Тя представлява растение и е част от семейството на джинджифила. Богата на Витамини С, К, Е, калий, калций, желязо, мед. Всички те оказват влияние на проблеми свързани с черния дроб, сърцето, костите, бъбреците, белодробни инфекции, дори и Алцхаймер. Нека се запознаем по-подробно как можем да се предпазим от подобни здравословни заболявания благодарение на куркумата.

1. Алцхаймер

При това заболяване организма изгражда протеинови снопове наречени плака между мозъчните клетки, което пречи на пациента да си спомни определени събития от неговия живот. Благодарение на вещество наречено куркумин, организма може да прочисти тези плаки, повишава притока на кислород до мозъка и по този ничин състоянието на пациент болен от тази болест може значително да се подобри.

2. Намалява риска от Рак

Киселините съдържащи се в Куркумата предпазват организма от различните разновидности на тази коварна болест. Куркумина спира развитието на раковите клетки.

3. Контролира Диабет

Балансирайки нивата на инсолин и контролирайки глюкозата в кръвта, куркумата поддържа диабетиците под контрол. Освен това хора, които са предразположени към диабетни заболявания е задължително да консумират куркума. По този начин може никога да не се стигне до развитието на тази болест.

4. Предпазва черния дроб

Антиоксидантното и противовъзпалително действие на куркумата спомага детоксикацията на черния дроб. Куркумина насърчава производството на ензими, които редуцират токсините в тялото и по този начин предпазват черния дроб от разрушаване.

5. Понижава нивото на лошия холестерол

Всички знаем, че лошия холестерол води до проблеми със сърцето. Куркумата значително понижава този риск, като намалява лошия холестерол.

6. Повишава имунната система

Липозахаридната субстанция открита в куркумата повишава имунната система. По този начин намалява риска от сезонните настинки и вируси. Достатъчно е да добавите чаена лъжичка куркума в чаша топло мляко и да го изпиете.

7. Помага при Туберколозни заболявания

Смесете в съотношение 1:2 куркума и захар. Приемайте по 1 ч.л. от тази смес разбъркана с мед, три пъти на ден.

8. Артритни заболявания

Свободните радикали са основните причинители на болезнените участъци свързани с артрита. Антиоксидантите открити в куркумата неутрализират тези свободни радикали, поради тази причина добавете повече куркума в дневното си меню за да се отървете от неприятните артритни болки.

9. Служи като Анти-депресант

Тъй като повишава нивата на серотонин в мозъка, куркумата може да се ползва и като анти-депресант.

10. Успокоява стомашни язви

Куркумата ефективно унищожава бактериите в стомаха. С нейното противовъзпалително действие регулира производството на стомашна киселина и по този начин успокоява язва, гастрит, колит и други подобни.

Освен вече описаните заболявания, куркумата има много добро въздействие и в случаи в които даден пациент страда от екзема, псориазис, ухапвания от насекоми и др.

 

Какви са полезните свойства на куркумата що се касае до Красота?

 

1. Помага при намаляване на теглото

Тази уникална подправка е способна да ускори метаболизма ви като детокикира черния дроб. Това от своя страна спомага по-бързото изгаряне на поетите калории.

2. Помага при проблеми с акнето

Вече споменахме няколко пъти, че куркумата има анти-бактериални и анти-септични свойства и именно поради това, тя е чудесен помощник в борбата с акнето, като регулира омазняването на кожата. Пригответе си маска за лице, като комбинирате куркума и сандалово дърво под формата на стрит прах. Добавете малко лимонов сок и нанесете върху лицето за 15 мин. Изплакнете с хладка вода.

3.  Помага в борбата с бръчките

Може да попитате как? Чрез често ексфолиране на лицето със следната маска:

Смесете оризова пудра, куркума, доматен сок и прясно мляко. Разбъркайте хубаво до получаване на еднородна смес и нанесете на лицето и шията. След 30 мин. изплакнете с хладка вода.

Turmeric reduces wrinkles by exfoliating your skin. Prepare a face pack by mixing rice powder, turmeric powder, tomato juice and raw milk. Apply it on your face and neck. After 30 minutes, rinse off w Тази процедура може да я прилагате поне 3 пъти седмично ако сте с мазна кожа и два пъти седмично ако сте със суха кожа.

4. Помага да се заличат вече появили се стрии

Нещо, което повечето жени смятат за невъзможно е премахването на вече съществуващи стрии. Момичета ето решение на този проблем ;): Нанасяйте ВСЕКИ ДЕН на засегнатите зони предварително приготвена смес от куркума, брашно от нахут и прясно мляко. Оставете сместа да изсъхне върху тялото ви и чак след това я изплакнете. Количеството смес зависи от участъците, върху които ще я нанасяте.

5. Пърхут

Ако страдате от това неприятно явление, спокойно може да третирате скалпа с куркума. Направете си смес от зехтин и куркума и втрийте в скалпа хубаво. Оставете да действа 15 минути и след това изплакнете със мек шампоан.

6. Изравнява тена и пигментацията по кожата

На пазара вече има толкова много продукти, които се предлагат именно за такива проблеми като неравномерен тен или пигментни петна. Всички те обикновено са ненужно скъпи. Същия ефект може да постигнете със следната маска: куркума, брашно от нахут и лимонов сок. Нанесете на засегнатите участъци и изплакнете след като е изсъхнала. Използвайте тази маска в продължение на 1 месец поне 3 пъти в седмицата за да постигнете желания резултат.

 

Природата ни е създала всички необходими продукти за нашето здраве, трябва само да знаем как да ги използваме.

 

 

 

 

 

източник: http://www.ladymagazine.today/

снимка: jivitezdorovo.ru

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply