Искате ли да сте емоционално здрави?

Знаете ли каква е вашата психологическа устойчивост?

Повечето хора отделят специално внимание на физическото си здраве, но се отнасят особено небрежно към менталното си здраве. Човек се облича по-дебело, когато му е студено, увива се в бинт, когато се пореже, отива на лекар, когато не може сам да си помогне и т.н. Но когато преживява психологически травми в живота, той изобщо не се лекува от пораженията.

Ето и кои са 7-те навика, които подобряват общото психично здраве на човек и емоционалното му равновесие.

Запазете самообладание при провал.

Провалът изкривява възприятията и човек започва да смята, че целите му са станали още по-недостижими. Това разбира се може дълбоко да го потисне, тъй като ще се чувства безсилен да поправи нещата. По-добрият подход е да не драматизира проблемите, а да продължи напред.

Разбере, че нищо не е на живот и смърт. Така няма да изгубите мотивация. Човек трябва да се съсредоточи върху нещата, които може да контролира (усилия, подготовка, планиране, различни подходи и др.). Да се опита да подобри всеки от тези фактори. По този начин не само няма да се чувства пораженец, но и драстично ще подобри шансовете си за бъдещ успех.

Разберете, че травмата и загубата няма да ви убият.

Ако преживявате някаква травма или загубите близък човек, то разбира се, че ще ви отнеме време, за да се справите с процеса на тъгуване и да се адаптирате към новата реалност. Въпреки това, трябва да приемете, че животът е кръговрат (умна мисъл от филма „Цар Лъв“). Човек губи едно нещо, а печели – друго. Подобни негативни събития, често водят до промени, които пък дават нови възможности и перспективи в живота.

Не се фокусирайте върху лошите събития.

Често, когато човек преминава през труден период в живота си, той започва да размишлява върху тревожните събития и дори се задълбочава в тези мисли. Вместо това, той трябва да се опитва по всякакъв начин да се разсейва от тях, за да наруши мрачния цикъл.

Отглеждайте самочувствието си.

Самочувствието на човек варира в живота. Има периоди, когато той се усеща добре в кожата си и други, в които се чувства направо смазан. Причината за второто е, че много хора се превръщат в най-големите критици на самите себе си, а това е лошо за самочувствието им.

За да подобрите вашето психично здраве, приемете че доброто самочувствие действа като „емоционална имунна система“ и затова е важно да го имате. Най-добрият начин да „излекувате“ повреденото си самочувствие е да практикувате самостоятелно състрадание. Не бъдете прекалено взискателни към себе си, подкрепяйте се сами, сякаш сте си най-добрия приятел.

Оценете своята собствена стойност, дори да са ви отхвърлили.

Отхвърлянето е толкова болезнено, че човек започва са се съмнява в собствената си стойност. Емоционалната болка води до самокритика. Нашата логика е, че след като някой ни е отблъснал, то значи сме слаби, жалки, недостойни и т.н.

Най-добрият начин да облекчим болката в такъв момент и да възстановим самочувствието си е да приемем, че имаме куп качества, които другият не е оценил (например, лоялност, състрадание, креативност, етика и т.н). Направете списък с тези ваши достойнства и ще видите, че си струвате!

Преборете самотата.

Хроничната самота има разрушително въздействие върху емоционалното и физическото здраве на човек. Проблемът е, че хората се затварят в себе си, за да минимизират риска от отхвърляне при по-нататъшно обвързване. Това несъзнателно поведение е самоунищожително. То саботира възможностите за създаване на нови социални връзки или за задълбочаване на съществуващи такива. Направете списък на приятелите, на чиято компания сте се радвали в миналото, намерете телефоните им и ги поканете на среща!

Спасете се от чувството за вина, като оправите своя влошена връзка.

Човек започва да чувства вина, когато негови действия или бездействия, са навредили на друг човек (най-често близък) и той така и не може да си прости. В същото време си намира куп извинения, за да не „оправя“ нещата. Другият човек винаги ще намери сили да ви прости грешката, стига да види и усети вашето искрено разкаяние. Ако поправите свои влошени взаимоотношения, не само ще се освободите от разяждащото чувство за вина, но и като цяло ще започнете да се чувствате по-добре.

източник:tialoto.bg

снимка:Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply