Ревността между децата

Един от най-травматичните периоди в живота на вашето дете може да бъде появата на бебе в семейството. За него, адаптирането към новия член на семейството може да бъде твърде трудно и стресиращо. Наличието на предварителен план и подготовка за това, ще направят прехода по-плавен и безпроблемен.

Защо се появява?

Между 18 месеца и 3 1/2 години детето започва да установява своята индивидуалност като личност, чрез събиране на всичката му налична информация за себе си. През този период от време, то започва осмислянето на информацията за това, че е отделен (от своите родители) индивид, това го кара да се чувствува несигурно и уязвимо и то започва да става твърде привързано към своите собствени неща. Така, появата на брат/сестра в този етап на неговото развитие може да бъде изключително заплашителна и трудна за него.
Когато някой нахлува в нашето лично пространство, нормалната ни реакция е появата на тревога и безпокойство. Точно това ще изпитва и вашето по-голямо дете, когато бебето се появи в живота му. То ще се чувствува изместено и застрашено от вниманието и физическата връзка между бебето и неговата майка. Родителите вече не изглежда да са единствено и само негови, както досега и то трябва да изостави ролята на бебе в семейството.

Ами ревнивите реакции?

Всички реакции на ревност могат да бъдат скрити, докато бебето стане достатъчно голямо за да привлича вниманието на хората. Първоначално до тогава не може да има голямо съперничество между децата. Деца, по-малки от 20 месеца търпят новородения досадник много по-добре от онези, на две годишна възраст, защото те не са наясно със съществуващото изместване на вниманието. Реакциите на ревност изглеждат по-силни при първородните деца, отколкото при последващите, вероятно защото те имат повече да губят. Тези реакции могат да доведат до увеличаване на смукането на пръста, повече от обичайното детско бъбрене, нестабилно, взискателно поведение или безпомощност.

Как да се справите с тях?

Вие не може да се справите напълно с елиминирането(овладяването) на собственическите чувства или ревността при детето. Това може да стане с помощта на психолози, когато тези емоции започват да назряват в дете. Родителите могат единствено да намалят силата на тези емоции през съответстваща подготовка.

Преди раждане на бебето:

Независимо, че вашето малко дете не изразява ревността си явно и вие не сте сигурни действително какво то чувства, важното е това, което е в него. Съзнаването на това, какво го очаква след появата на бебето ще направи прехода по-спокоен. Добре би било, ако три-четири месеца преди раждане на бебето кажете на вашето дете просто и честно какво ще се промени и какво да очаква. Опишете промените, които ще настъпят във вашето семейство, след като се роди бебето и как те могат да засегнат детето. Опитайте се да го уверите в това, че по никакъв начин бебето няма да промени чувствата ви и грижите към него.

Нека вашето дете помага:

Въпреки, че детето не може винаги да изглежда заинтригувано от бебето, в повечето случаи децата проявяват интерес към новороденото. Използвайте това любопитство за да допуснете вашето дете да участвува в грижите за бебето. Бъдете предпазливи и не ги оставяйте все още сами заедно, дори и за кратко. Едно обикновеното бъбрене с него за това какво правите, докато къпете бебето или сменяте пелените му ще му помогне да се чувства приобщено към грижите за новия член на семейството. Бихте могли да възложите на детето си задача да ви предупреди, ако чуе, че бебето плаче.
Според някои експерти, преди бебето да стане на месец започва да разпознава своя брат/сестра, този факт може да помогне на детето да приеме по-бързо и безпроблемно новороденото. Насърчавайте вашето дете да пее с вас на бебето, да му говори и да го наблюдава дали диша, спи или плаче.

Отделете време, което е само за по-голямото ви дете:

Опитайте се да не го упреквате за ревността, която изпитва, признавайки всички тези чувства то ще знае, че разбирате неговата гледна точка. Отделяйте известно време, всеки ден, за да правите нещо именно с него, независимо, че това може да са само няколко минути. Ако вашето бебе вечер ляга по-рано от по-голямото дете, това може да означава час или два, предназначени за “времето на големите”.

Малките деца, които изпитват чувство на ревност в общия случай се поддават на действието на тези чувства. Не трябва да се изненадвате, ако вашето по-голямо дете удари или хвърли нещо бебето. Това е нормално, но все пак не е лесно за доказване. Когато вие сте само с него, насърчавайте го да изразява тези свои чувства. Обяснете му, че е нормално да изпитва ревност, но изпълнението на агресивните желания не е правилно. Необходимо е да се намесите веднага, ако детето стане нападателно, но без да използвате физическо наказание или да го унижавате.
Малките деца често правят “крачка назад”, когато бебето пристигне в къщи. Регресът в поведението и говора е защитна реакция. Внезапно може да забележите как вашето говорещо дете се държи като бебе. Децата често прибягват до подобно поведение, когато изпитат необходимост от внимание. Родителите много точно ще разпознаят тази нужда от внимание. Те ще й отговарят, но също така би трябвало да се опитат да насърчат повече детето и подходящото му поведение чрез похвали и внимание.

Колко време?

Не очаквайте вашето по-голямо дете да бъде щастливо от проявата на бебето (своя брат или сестра) в къщи. Естествено е да давате на своето малко дете както много любов, така и цялото си внимание и разбиране през първите няколко месеца. Уверете се, че вашите очаквания към него не надвишават разумните граници. Вие не може да очаквате от него да порасне изведнъж, само защото бебето се е родило. Контрастът между способностите на детето и обучението на новороденото може да доведе до принудително ускоряване на неговото развитие. В случай, че детето започне да се държи като бебе и по този начин да получава необходимото му внимание, то прегръдките и целувките вероятно биха довели до по-бързото подобряване на обстановката, отколкото порицанието и забележките.

 

 

 

 

източник:http://www.doctorndtv.com

снимки:www.youtube.com

No Comments Yet

Leave a Reply