Пътят към привързаността на мъжа

Да се привързваме към другия е заложено в човека  точно по същия начин както да се привличаме сексуално и да се влюбваме.

Дългите години на еволюция и спецификата на отглеждане на децата ни (те доста по-късно стават самостоятелни в сравнение с децата на животните) е допринесло за зараждането на център в мозъка ни, който  чрез секрецията на хормона окситоцин ни кара да се привързваме към партньора.

Когато това се случи, човек изпитва нужда  от две неща –  сигурност и доверие.

Ние, хората, сме различни  в способността  да се привържем към човек дълготрайно. Това е и биологично обусловено. Просто  мозъкът не произвежда в еднакви количества хормони при различните хора. Това чисто физически обяснява защо едни хора (забележете и мъже и жени) са по-склонни да мислят за дългосрочна обвързаност, докато други не успяват да я изградят. Разбира се, не само биологията е причина човек  да каже с гордост:  – Имам 30 годишен успешен и пълноценен брак. Причина за неуспех могат да бъдат  минал несполучлив опит и изпитването на страх, че нещата могат пак да се провалят. Причина може да е и вътрешната несигурност на човека. А също така и степента на зрялост .

Каквато и да е причината – определени събития  стимулират появата на чувство за сигурност и доверие у партньора ни.

Човекът, който изпитва доверие и сигурност, бърза да се прибере вкъщи, за да сподели какво му се е случило, той се чувства уютно в дома. Знае, че там може да му бъде оказана нужната подкрепа. Знае че може да разчита на партньора си в труден момент . Сигурен е в чувствата на другия. Партньорът е нещо повече от сексуална играчка или влюбеност до уши. Между тях съществува обич. Много по-тиха от вика на влюбенността , но и много по-устойчива.

Как да способствате появата на привързаност у партньора си?

Предизвикайте Доверие

Способността да предизвикваме доверие означава да си отворен за чувствата и емоциите на партньора и то без да го съдиш, а с истинско разбиране, идващо от сърцето. Способността ни да съчувставаме истински, да се поставим на мястото на другия  и да изразим това, е начинът да отворим пътя  на обичта помежду ни.

За да постигнете доверие, слушайте и чувствайте това, което ви споделят. Оставете се да бъдете докоснати от проблема на другия, от емоцията му, от нуждата му. Разберете го истински, за да се почувства обичан.

Върнете обратно не мисли, критика или осъждане, изтъквайки слабостите на другия, а емоционална подкрепа. Тя може да е изразена с думи: „Разбирам те“;  с поглед , който показва, че сте разбрали и почувствали;  с прегръдка или с нуждата да направите нещо. Не си мислете какво да направите! Просто попитайте:“Какво мога да направя за теб! Как да ти помогна.“ И го направете от сърце.

Искреност

Проявата на искреност предизвиква доверие.

Когато стигнете до този етап от връзката, никакви манипулации, игрички и тайни няма да ви помогнат.

За да предизвикате обич и желание на другия да бъде точно с вас е нужно да се разкриете. Да останете голи. Не си пестете чувствата. Не си премълчавайте нуждите, споделяйте болката си. И то го правете честно, давайки си сметка, че това са вашите чувства и мисли. Започвайте изреченията винаги с „Аз“ : Аз се чувствам…..“ , „Аз мисля….“, „Аз се нуждая…“.Често срещана грешка е поради напрежението, което чувстваме да задаваме въпроси, започващи с „Защо постъпи  така?“ или  да пренасяме отговорността върху другия-  „Ти никога не се се прибираш навреме!“ , вместо  да споделим-“ Имам нуждата да се прибереш в 19ч,  за да сме заедно“. Когато задавате въпроси или казвате на другия какво не прави, вие обвинявате или търсите обяснения. Това създава съпротиви и желание за конфликт у партньора.

Доверието е свобода и респект към нуждите на другия

„Ти предпочиташ компанията на приятелите си, вместо мен“. Е, ако там се чувства по-сигурен и приет, сигурно е така. Много често обаче се случва да преувеличаваме. Човекът просто има нужда да остане сам, да се види с други хора или  да отдели време на хобито си, а ние го пресираме да бъде с нас. Това поражда желание за бягство от връзката.

Грижата е грижа от сърцето
Грижата за другия  е не да правя това,което смятам аз за потребно, а да ти дам това, от което ти се нуждаеш.

Тук е важно да напуснете собствените си граници на разбиране  за взаимоотношенията и  да чуете  гласът на човека до вас . Плоски съвети от типа: мъжът има нужда  от това или онова няма да ви свършат работа. Мъжете са различни! Едни разбират любовта като преживявания заедно, като  приключение. Други я разбират като взаимна помощ и нужда да разчитат на партньора, за трети сексът е важен, за четвърти това да споделяте общи интереси. Не се догаждайте, питайте и говорете за това, от което другия се нуждае, за да се чувствате добре.

Създаване на уютно пространство

„Моят дом е моята крепост“

Чували сте хора да твърдят това. А запитвали ли сте се защо?

Да създадеш уютен дом, в който всеки да иска да се върне, е изкуство! Усещането за топлота вкъщи е нещо, което много високо ценим, и мъже и жени. Домът е нещо много интимно. То не е плод на стени и мебели, а е плод на вложената обич в това, което създаваме.

За жената е много важно да създаде топло пространство. На тези, които живеят с вас, трябва да им е приятно. Затова не налагайте педантичния си ред, ако другите не се чувстват добре с него. За да е подреден дома включете и мъжа и децата, за да може всеки да вложи това, което иска от душа и сърце. Когато влагаме, ние се научаваме и да ценим. Приемайте различните виждания по отношение на това как децата искат да изглеждат техните стаи или къде да стоят инструментите на мъжа . Всеки е необходимо да има и собствено пространство- децата: кът за игра, където да се чувстват спокойни;  мъжът: място, където да се занимава с нещата,които му харесват;  вие: място за цветята ви или просторен гардероб за роклите ви и голямо огледало. Всеки е нужно да удовлетворява визията си за дом, за да се чувства добре.

Когато готвите, чистите или подреждате, вложете обич.

Вдъхнете от ястието, което готвите и си кажете: „Приятно ми е да усещам ароматите, радвам се, че мога дам любовта си на другите“.

Подредете масата за хранене, сложете декорация, свещи, приятни прибори и си кажете: “ Искам на всички да ви е приятно, за да сме заедно по-често“

Изперете чаршафите с прах за пране с любимия мирис на децата и съпруга ви и си кажете: „ Искам да спите спокойно и блажено“.

Почистете и освежете дома си, казвайки си:  “ Отървавам се от всичко ненужно и вехто искам здрав дом и отношения“.

Поставете свещи в спалнята  и ги наречете: “ Искам да осветявате нашите нощи“

Всичко това ви помага, за да започнете да възприемате дома не само като място за живеене, а като хранилище на връзката ви.

В миналото хората са го правили: освещавали са домовете си, молели са се на масата и много други. Това им е помагало, за да разберат ценността  на дома и собствената си нужда от уют, спокойствие и мир.

Правете неща, които ви доставят удоволствие заедно

Организиране на пикник сред природата, където вие да си полежите на слънчице, а мъжът и децата ви да играят  футбол. Игра с децата на площадката, дори и вкъщи, в която да участват всички. Общите емоции свързват. Доставете си преживявания заедно.

Проблема с намирането на време

Ако сте много натоварени, знайте че повечето от нещата, които написах тук, разтоварват, когато ги правите с обич. Ако сте изключително уморени, по-добре не се насилвайте, а помолете другите да се погрижат за вас. Влагането на грижа от страна на партньора ви е също нещо, което създава привързаност. Така че не се притеснявайте да искате за себе си. Напротив – нужно е.

Ако обаче се случва така че все нямате време и все не можете да отделите достатъчно внимание на другите, замислете се! Връзката има нужда от вложение, за да продължи да ви храни – вас, партньора, децата ви.

Връзки по-лесно се поддържат, отколкото възстановяват.

 

 

автор: Диляна Йорданова – blizost.bg

източник: ladymagazine.bg

снимка:indiatimes.com

No Comments Yet

Leave a Reply