Пълнолуние…Лунно затъмнение и Кървава луна – 3 в 1

На 28 септември 2015 г., точно в 5:50 голяма част от жителите на Земята ще могат да наблюдават едно рядко явление – лунно затъмнение. За първи път от 30 години насам, това събитие ще съвпадне с друго, не толкова рядко, но доста красиво явление – Суперлуна или много ярка и по-голяма от обичайното Луна

Три в едно – Пълнолуние, кървава луна и лунно затъмнение

Причината за това е, че орбитата на Луната не е идеален кръг, Луната понякога е по-близо до Земята. Когато Луната е възможно най-далече от Земята, наричаме това положение апогей, а обратното – перигея. На 27 септември ще имаме пълна луна в перигей и най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие, наричана още и „Жътварска Луна“.

По време на лунния перигей, Луната изглежда по-голяма и по-ярка в небето, което е и причината пълнолунието, съвпадащо с перигея да се наричаз „Суперлуна“. По тази логика, когато пълнолунието съвпада с най-отдалечената позиция на Луната от Земята, имаме „Минилуна“. Тази голяма луна ще бъде най-добрият фон, на който ще се види земната сянка да се плъзга по Луната, засенчвайки светлината й.

Друга особеност ще бъде червеникавият цвят на Луната. По време на затъмнение, дори и пълно, Луната не изчезва напълно, а само става тъмночервена. Обяснението за „Кървата Луна“ е просто: дори във фазата на пълно лунно затъмнение Луната продължава да бъде осветена. Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към повърхността на Земята, се разсейват от атмосферата й и поради това разсейване частично достигат до Луната. Тъй като земната атмосфера е по-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи са достигат повърхността на Луната по време при затъмнение, което обяснява цвета на лунния диск. По този цвят учени определят химическия състав на горните слоеве на атмосферата на нашата планета.

Всъщност, това е същия ефект като оранжево-червеното сияние на небето близо до хоризонта малко преди изгрев или след залез.

Който пропусне това събитие, ще трябва да чака за повторението му до 2033 година.

Какво да очакваме от тези необикновени явления?

  1. Това е много подходящ момент за приключване на стари взаимоотношения, които са вече изчерпани и не ни носят нищо позитивно.
  2. Енергията много се променя сега и може всички да имат проблеми с главата, високо кръвно, проблеми с бъбреците или корема. Не се плашете! Всеки в момента изпитва неразположения, които не може да си обясни. Тялото реагира на промяната на енергията.
  3. Сега е много подходящ момент да оставим в миналото навиците си да реагираме агресивно и егоистично.
  4. Много ценен момент, в който можем да осъзнаем важността на другия човек в живота ни. Това може да е партньор както в личен, така и е професионален и житейски план.
  5. Най- важното на това пълнолуние е фактът, че ни помага да осъзнаем нашата сянка – тази тъмна страна, която носим в себе си и искаме да променим. Сега можем да се освободим от нея.Това ще стане с пълното й приемане, както и с голямо разбиване и състрадание към собствената ни  личност.

Събития като това винаги дават една нова насока в живота ти. Сега е добре да бъдем смели и да се възползваме от възможностите, които ни се предоставят за промяна, защото в противен случай може да останем в трудната рутина и само да си говорим, че искаме да излезем от нея.

 

 

 

 

 

източник: http://ladymagazine.today/

снимка: earthsky.org

 

No Comments Yet

Leave a Reply