ПРОФЕСИЯ МАЙКА

Какво толкова прави майката.

Нека да видим как стои въпросът със задълженията. Битува мнението, че умението да си родител (майка) се появява като „бонус” с раждането на детето. Това, разбира се е много далеч от истината и всяка родила жена го знае. Доказателство на първо място е целият антураж, необходим около една родилка. Разбира се никой не отрича интуицията, инстинкта исилната връзка между майката и детето. Те, обаче не те правят родител. При появата на бебето задълженията на майката са наистина много и от най-разнообразен характер – от грижата за физическото оцеляване на пеленачето (която обобщаваме, но всъщност е доста обширна, времеемка и жизненоважна отговорност), през осмисляне на възпитателни модели, техники за стимулиране на развитието, до създаване на атмосфера и превръщане на апартамента (къщата) в дом – място, в което детето ще може да израсне пълноценно и щастливо, обичано и обгрижвано и в семейство. Всяка една от тези страни не идва с висше – тя се научава, изисква усилия, упоритост и коства много нерви, сълзи и тревоги (и безсънни нощи) – точно както и която и да е друга професия, но с тази разлика, че тук залогът е голям – бъдещето на детето и семейството. В работата стремежът, който поражда усилията и отговорността в трудовия процес е личен – собственото усъвършенстване (кариерно израстване, което носи някакви облаги). Когато говорим за професията майка, тогава няма съревнованието с останалите майки (въпреки че понякога могат да се видят подобни израждания на идеята), т.е. липсва конкуренция, но целта е много по-важна, защото е свързана с живота и щастието на друго човешко същество и то не едно. Детето е най-зависимо, но реално, когато никой не се грижи за едно семейство и то е оставено на самотек, тогава евентуалният му разпад би засегнал всички (майката, бащата, детето, близките и т.н.). Отговорността пред майката е огромна, но разбира се е поделена в някаква степен и от таткото. Задълженията, които се изискват, за да се постигне тази цел са наистина изключително много и изискват време, което една работеща жена няма. Дори и да реши да се прави на супергерой – съвместявайки двете поприща – резултатът не е същият, тъй като винаги е за сметка на нещо – работа или семейство (или разсъдък).

MOTHER 3

melissaephotography.blogspot.com

Дали жената е равнопоставена, ако не допринася за семейния
бюджет?

Разбира се, че не е! Професията майка не е финансово измерима, тя не цели финансово благополучие и съответно няма как да носи такова. Но изпълнява много по-важна, времеемка и емоционалноизтощителна работа. Която, освен това не е на фиксирано 8-часово работно време. Като общество сме твърде материално ориентирани и съответно приоритет в ценностите са ни парите и това, което те предлагат. Загърбваме емоционалните аспекти като маловажни и съответно много често изпитваме дълбока неудовлетвореност, която трудно се запълва. Отдавайки се на семейството, една жена не просто домакинства вкъщи и гледа детето, тя създава атмосфера в дома – необходима не само за детето, но и за нея самата и за таткото. Това е крачка, която се прави в посока на щастливото семейство и благополучието на всички.

Колко дълго трябва да бъде това избрано майчинство?

За разлика от всяка една друга професия, тази на майката не продължава 10, 20, 30 или 40 години, тя е завинаги. Независимо колко време минава, необходимостта от нея не отпада. По отношение на това колко дълго една жена може да не работи друго? Това зависи от нея. За някои жени е една или няколко години, а за други – цял живот. Важното в случая е, че жената има право на избор и когато чувства, че няма какво повече да даде на семейството си, от вкъщи, то по-добре за всички е да се пренасочи в друга област. Но този избор трябва да е съзнателен и по собствена воля.

източник:ladymagazine.bg

снимка: 31.media.tumblr.com

No Comments Yet

Leave a Reply