Премахни стреса

Напрежение на работното място? Познато, нали? Това състояние има негативно влияние върху твоята трудоспособност, здраве и добро настроение.

Човешкият организъм, колкото и да ни се иска, няма безпределни възможности. В стремежа си да свършим навреме работата си често стигаме до момент, в който се пренатоварваме. Цялото това бързане, поставянето на необмислени срокове от шефовете и високите им изисквания нищо чудно да те доведат до психически срив и стрес на работното място, фактори за формиране на стресови ситуации на работното място са и нощните смени, оставането след работно време, липсата на колегиалност и разбирателство с останалите служители в службата. Когато си в един общ проект с колеги, които не понасяш или които предпочитат да се скатават, докато останалите вършат цялата работа, стресът и нервите са почти задължителни. Дезорганизацията също е фактор, предизвикващ стрес. Когато цял ден си губиш времето, КПД-то ти (коефициент на полезно действие) се свежда почти до нула, а мислите ти блуждаят някъде извън офиса, рано или късно се оказваш в много неприятна ситуация – остава един час до края на работното време (или срок за свършване на дадена работа), а ти си „до кривата круша“. Стресът е почти 100% налице.

Смята се, че изложени на стрес на работното място са предимно силно чувствителните хора и тези, които са подложени на стрес и в личния си живот. Малките доходи, чувството на йерархия и осъзнаването, че се намираш на най-ниското стъпало, липсата на самостоятелност по време на работния процес, монотонността са неща, които също могат да откраднат цялото ти внимание и да влеят негативизъм в съзнанието ти и да те накарат да се почувстваш в стресова ситуация. Стресът може да бъде предизвикан и от жегата, студа, шума, липсата на светлина и свеж въздух на работното място и въобще лоши условия за работа. Ако работното ти място е свързано не със седенето зад бюро, а с цял ден тичане напред-назад, стоенето накрак 8-12 часа, необходимостта да бъдеш безгрешен (особено медицинските работници), попадането в задръствания са също стрес фактори!

НАЧИНИ ДА СЕ СПРАВИШ СЪС СТРЕСА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Организирай се, изготви си план-гра-фик. Важно е да знаеш какво трябва да свършиш през деня и то да бъде напълно постижимо предвид работното ти време.

Задължително излизай в обедната си почивка. Чистият въздух и разходката ще те освежат и ще се отразят добре на негативните ти мисли и нагласи, свързани с работата. Най-малкото ще се откъснете поне за момент от стресиращото и изнервящо работно място. А и храната е едно малко щастие и носи наслада за всеки човек.

Използвай стрес „играчки“ – меки топки, топки от ластици, люлка на Нютон…

Не позволявай работата да се превърне в център и единствен смисъл на твоя живот. Все пак тя е необходимост за удовлетворяване на материалните ни потребности и начин евентуално да подобрим статуса си на живот. Но само толкова! Недоспиването провокира стреса на работното място, така че, ако трябва, си наложи да спиш толкова, колкото сутрин като се събудиш, да се чувстваш бодра (за някои хора това за 6 часа, а за други 9 часа сън, например).

Научи се да казваш „Не“ и да преценяваш собствените си сили, възможности и свободно време.

Не се натоварвай с чужди задачи, които допълнително ще усложнят работата ти.

Перфектен начин за справяне със стреса, почти на 100% е да си намериш работа, която да бъде и твое хоби. Ако си намериш работа, която обичаш, повече и ден няма да работиш!

 

снимка: womenshealth.de

източник: ladymagazine.bg

No Comments Yet

Leave a Reply