Помощ!..Не остана време за мен!

На най-голям стрес в отглеждането на деца са подложени родителите,които си поставят най-високи стандарти,като занемаряват почти напълно себе си.
Всъщност три са основните ви отговорности като родител.Ето ги тук подредени по степен на важност:

 

1. Грижете се за себе си !
2.Грижете се за брачната си връзка
3.Грижете се за децата си !

 

Хората са свикнали от край време да мислят,че родителят е длъжен да прави всякакви саможертви,докато се превърне в изтривалка.Същите тези хора ,които приемат родителството като пълно себеотрицание,можете да чуете да се оплакват: “След всичко ,което направихме за теб“, или “ Отдадохме ти без остатък най-добрите си години“.Това е закъснял опит да си върнат онова,което смятат ,че са им длъжни.

Истината е,че родителските задължения е нещо ,което правите заради самите вас.
Оттук следва ,че грижите за себе си,за брачната връзка и за децата вървят ръка за ръка.Грижата за вас самите ви прави по-щастливи,по-можещи – раздавате се по собствен избор и в името на собствената си реализация.

Грижата за брачната връзка ви напомня непрекъснато,че сте ценна и привлекателна личност,а не само гледач на бебета или снабдител на храна в очите на околните.У вас е заложен усет за равновесие,който ви позволява да си почивате,но от друга страна,сте обект на израстване и развитие,което поддържа интереса към партньора.

Грижата за децата произтича естествено от казаното по-горе: ако живеете с мисълта,че сте решили да бъдете родители по собствена воля,в изпълнение на една от житейските си цели,ако се грижите добре за себе си и можете да разчитате на собствения си партньор ,който ви подкрепя и всекидневно доказва собствената ви стойност,тогава отдаването на децата се превръща в лесноизпълнима “тегоба“.“Резервоарът“ ви ще бъде винаги пълен,а на децата няма да се налага да ви изсмукват като пред война.

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка: redeemingthehome.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply