Полезни храни засилващи имунитета

Сезонът на вируси и простуди предстои и е хубаво да помислим за укрепване на организма преди да се стигне до лекарствата.

 

Ядките засилват реакциите на имунната система

Ядките подобряват работата на белите кръвни телца, богати са на витамини, минерали и микроелементи. Добре е да се хапват по около една шепа (около 40 гр.) различни видове ядки на ден. Може да ги добавите и към зърнената си закуска сутрин, за да е още по-вкусна и полезна.
Особено подходящи са бадемите . В тяхната обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма . Те са богати и на желязо и калций , както и на витамин Е , който е мощен антиоксидант . Фъстъците пък съдържат фолиева киселина , която е много важна за здравето. Редовният прием на орехи, които са богати на йод , има роля на чудесно профилактично средство.

 

Подправките предпазват от простуди и грип

Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела , карамфил, анасон ,босилек и мента, които са богати на антиоксиданти. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип.

 

Храни с голямо съдържание на витамин С

 

Свойствата на витамин С са доказани в различни отношения:

-мощен имуностимулатор
засилва клетъчната и секреторната защита срещу инфекциозни агенти и мутирали клетки;
важен за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан;
предотвратява появата на скорбут.
-силен антиоксидант
ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма;
Организмът на почти всички бозайници синтезира Витамин С. Хората обаче не са от тях – те разчитат изцяло на набавянето му чрез храната. В организма, аскорбиновата киселина (витамин С), действа комплексно с другите витамини и микроелементи, а изследвания показват, че натуралната му форма се усвоява по-лесно от организма и съответно действа по-ефективно.

Най-познати у нас като богат източник на витамин С безспорно са цитрусовите плодове . Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 г гуава има около 180 мг витамин С, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг витамин С в 100 г плод (или около 70 мг в 1 бройка). За сравнение – в 100 г лимонов сок има около 50 мг, а в един портокал – приблизително 70.

Витамин С спокойно може да бъде наречен капризен – той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци заради ниската температура.

Шипката е богата на витамин С плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото й съхранение количеството му намалява.

Нуждата на човешкия организъм от витамин С е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват не дотам ефективни, а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.

 

Мед срещу простуда и грип 

Той е популярно средство за лечение на редица заболявания. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 10 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.  Медът има уникално качество – попива лечебните вещества на растенията, от които е получен. А зад сладкия му вкус се крият куп ценни микроелементи – калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт. Пълен е с витамини – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). Има дори флавоноиди, които са мехлем за кръвоносните съдове, обясняват апитерапевтите. Какво и как да излекуваме със сладка лъжица мед? Чуйте препоръките на пчелари и апитерапевти.

Mедът е по-добър от всеки антибиотик, кълнат се пчеларите. Защо? Справя се безотказно с всякакви инфекции и рани, убедили са се собствениците на кошери. Какво е обяснението? Дават го апитерапевтите – антибиотиците действат на определен вид бактерии. Повечето микроби, особено тези, които са причина за т.нар. вътреболнични инфекции, са резистентни поне към един антибиотик. За сметка на това най-новите изследвания показват, че медът действа срещу всички причинители на инфекции, в това число и срещу мултирезистентните. Оказва се, че бактериите няма как да се приспособят и не могат да станат резистентни към меда, както става с антибиотиците.

Медът е най-добрият лек срещу простуда и грип . В студа трябва да се хапва по лъжица мед на всеки 2 часа. Освен че гони вирусите и бактериите, пчелният специалитет топи и тлъстинките през зимата. Въглехидратната „бомба“ буквално „запалва“ метаболизма и стимулира отделителната система, обясняват апитерапевтите. Така едновременно си подслаждаш живота и не трупаш сланинки през зимата. Чудният лек обаче често се оказва менте – особено ако си го вземаме от магазина. Опитните пчелари дават жокер как да познаем качествения – по кристалите По повърхността на съда, в който се съхранява пчелният деликатес, трябва да се образува т.нар. първична пяна.

Какво освен грип лекува меда? ? Например – и високо кръвно , обясняват апитерапевтите. Билковият е най-полезен за сърцето. При исхемична болест апитерапевтите препоръчват „букет“ с глог, мента или лавандула . И най-обикновеният пък регулира кръвното налягане – и високото, и ниското – стига да е качествен и да се взема всеки ден, обясняват пчеларите. Медът лекува и стомаха. Идеален е при язвена криза или гастрит. Но – трябва да се взема на гладно – 2,5 ч преди хранене или 3 ч след него, уточняват апитерапевтите. Язвата се затваря, ако я лекувате с 30-35 г мед, разтворен в чаша топла вода или мляко, което потушава киселините, обясняват пчеларите.

Медът може да замести и хапчетата за махмурлук или безсъние. Ако сте се ококорили, вземете 1 супена лъжица 30-40 минути преди лягане, препоръчват пчеларите. Рецептата за махмурлук е сходна. Само дето лъжицата се взема след ставане от леглото. Старите пчелари дори стигат по-далеч – разказват, че в големи количества бори зависимостта от алкохола.

 

Червеното вино неутрализира свободните радикали

По една-две чашки червено вино на ден също ще ни помогнат да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.

 

Месо богато на животински белтъчини

Не се лишавайте и от месо , което е богато на животински белтъчини , особено важни през зимата, похапвайте и гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк.

 

 

източник: zdravno.bg

снимка:healthierhabits.net

No Comments Yet

Leave a Reply