Плюсовете и минусите на шоколада

Според древната легенда на ацтеките семената на какаото са паднали на земята от рая. Още в 17 век лекарите са предписвали на богатите си пациенти шоколад като общоукрепващо средство. За съжаление обаче при някои се случва да предизвика безсъние и алергии. Кои са положителните и отрицателните страни на какаовото изкушение?

 

Плюс: Полезен е за сърцето

Натуралният шоколад съдържа най-малко 70% какао. Кардиолозите го наричат сладък аспирин, защото помага да се понижи високото кръвно налягане, полезен е за кръвоносните съдове и възпрепятства образуването на тромби по кръвоносните пътища. Лекарите обаче напомнят, че е важно количеството: 6 грама черен шоколад на ден е достатъчен за профилактика на инфаркт, инсулт и атеросклероза.

chokolate1
jessyslandkueche.wordpress.com

Плюс: Помага при депресия

Установено е, че шоколадът действа като антидепресант – повишава нивото на серотонина и ендорфините, предизвиква усещане за духовен подем и вяра в себе си. Стресът и депресията отключват развитието на ракови заболявания, затова специалистите по хранене допълват, че 25-50 гр. шоколад на ден помагат за предотвратяване старта на онкологични процеси.

 

Плюс: Укрепва костите и зъбите

Шоколадът е богат на полезния за костните тъкани калций, съдържа тианин, който има антибактериални свойства, пази от образуване на налепи по зъбната повърхност. В състава си има фосфати и флуо, който укрепва зъбния тъканен материал. Мит е, че е виновен за образуването на кариеси.

chokolate2
Pinterest

Минус: Вреден е за кожата и фигурата

Шоколадът усилва работата на мастните жлези и затова може да предизвика появата на пъпки и мазна лъщяща кожа. 100 гр. натурален шоколад на ден съдържат 540 калори, същото количество млечен-565, а бял 618.

 

Минус: Предизвиква безсъние

Известно е, че какаовите зърна съдържат теобромин, който действа като кофеина. Хапването на блокче шоколад вечер може да предизвика проблеми със съня както чашка кафе.

 

Минус: Причинява алергии и действа превъзбуждащо

Тези неприятни прояви са причина шоколадът да не се препоръчва особено в детска възраст. Хиперактивните малчугани не заспиват с часове след като похапнат от какаовото лакомство. Младият организъм е по-податлив и на алергизиране, което е нежелан страничен ефект от приема на шоколад.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:always-inspiring-more.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply