Пиле на фурна с ябълки и лимонов сос

Изключително леко, ароматно и приятно ястие, което с нищо не подсказва, че ако пропуснем царевичното нишесте, е и диетично 😉

 

Необходими продукти:

600 г пилешки гърди, без гост и кожа
2 средно големи ябълки (кисели)
сол и пипер на вкус
2 с.л. зехтин
300 мл обезмаслено прясно мляко
настърганата кора от 1 лимон
сокът от 1 лимон
2 жълтъка
1 ч.л. натурално царевично нишесте и + 3-4 с.л. прясно мляко , по избор
пресен копър, или мента – за поръсване
клонка чери домати, или домати по избор (нарязани на шайби)

chick04

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия пилешките гърди
Поръсваме от всички страни със зехтин и сол и пипер, на вкус – и оставяме настрани.
Измиваме ябълките и нарязваме на 6-8 шайби с дебелина 1 – 1.5 см – без семките, и намазваме с четка (или поръсваме) със зехтин.
Подреждаме стъпаловидно – ред ябълки, ред пиле в покрита с хартия за печене или алуминиево фолио тавичка.
Печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурнаоколо 15 минути, или до златист загар.
Междувременно приготвяме лимоновия сос, като в малък съд с тежко дъно загреем прясното мляко.
Добавяме настърганата лимонена кора, сол и пипер на вкус, разбърканите жълтъци, лимоновия сок и разбърканото в 3-4 с.л. прясно мляко царевично нишесте.
Сгъстяваме соса на бавен огън, като постоянно разбъркваме енергично, докато се сгъсти.
Разрязваме изпечените пилешки гърди надлъжно почти до края на две и аранжираме върху импровизирано канапе от запечените ябълки.
Поливаме с лимоновия сос и поръсваме с копър или мента.
Декорираме с нарязани наполовина чери доматчета или нарязани на шайби предпочитани домати.

 

източник:http://angellovescooking.blogspot.com/2013/03/oven-roasted-chicken-with-apples-and.html

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.