Отново на работа след дълго майчинство!

Прекарала си у дома с най-новия член на семейството няколко месеца или може би години, а сега се готвиш да се върнеш на работа. В първия момент мисълта да отидеш на работа, да комуникираш с колегите, да завършиш някой и друг проект, те кара да се чувстваш развълнувана. След това поглеждаш това малко и невинно същество, което лежи до теб, и започваш да се чудиш как би могла да го оставиш на грижите на някой друг в продължение на цели осем часа. През това преминава всяка майка. Когато става дума за връщане на работа след отпуск по майчинство, младите майки имат доста противоречиви чувства, с които не винаги е лесно да се справят.

Мисълта да се върнат отново на работа след края на отпуска по майчинството се оказва доста притеснителна за някои млади мами. Но това е просто неизбежно. Има обаче някои неща, които можеш да направиш, за да си сигурна, че преходът ще бъде по-лесен както за теб, така и за най-младия член от семейството.

Първата стъпка е да се подготвиш психически за завръщането си на работа. Повечето майки се чувстват виновни, че се налага да ходят на работа, защото така сякаш са оставили бебето на заден план. Те просто не разбират, че това в никакъв случай не означава, че са лоши майки. Разбира се, за да можеш да се върнеш спокойно на работа, трябва да си сигурна, че оставяш малчугана в сигурни ръце. Затова независимо дали за бебето ще се грижи неговата баба или пък детегледачка, най-добре е тези грижи да започнат още преди края на отпуска по майчинство. По този начин ще бъде много по-лесно за мъника да свикне с факта, че някой друг ще се грижи за него, докато мама е на работа, а освен това и мама ще може да се чувства спокойна, като знае, че е оставила детето си в добри ръце.

backtowork
Преди да се върнеш на работа, обсъди отговорностите си и заетостта си на работа с началника си, както възможността за гъвкаво работно време. Ако все още кърмиш, увери се, че ще разполагаш с чисто и спокойно място в офиса, където ще можеш да изцеждаш кърмата. Още нещо, което трябва да направиш преди да се върнеш на работа, е да промениш графика на хранене на бебчето така, че да бъде съобразен с времето, по което отиваш на работа и по което се връщаш.

След като вече се върнеш на работа, организирай се. Направи си график на нещата, които трябва да свършиш на работа, и на тези, за които трябва да се погрижиш у дома. Разбира се, тук е много важна и ролята на партньора ти, с когото да можете да разделите отговорностите. Няма смисъл да се опитваш да бъдеш герой и да се справяш с всичко сама! Поддържай връзка с човека, който се грижи за малчо, докато ти си на работа. Не забравяй да подготвиш резервен план в случай, че бавачката се разболее или се случи нещо непредвидено.

Не използвай връщането си на работа като оправдание да не кърмиш повече. Изцеждай кърмата и се погрижи да я съхраняваш правилно. Винаги дръж под ръка резервна блуза, за да си спестиш неудобството от едно неочаквано протичане.

Когато някой ти предлага да ти помогне със задълженията ти у дома, не му отказвай. Научи се да се отпускаш и да си оставяш поне малко време за себе си. Балансирането между работата и грижата за бебето няма да е никак лесна задача и именно заради това ще имаш нужда от малко почивка. И няма защо да се чувстваш виновна, защото ако ти се разпаднеш от изтощение, ще настъпи истински хаос.

източник: ladymagazine.bg
снимка: lansinoh.com
No Comments Yet

Leave a Reply