Основни правила за справяне с житейски изпитания

Дълбоко вярвам, че книгите са източник на дълбока мъдрост и просветление за онзи, който го търси. Вярвам също така, че не съм единствена, която споделя това мнение.

Не отдавна ми попадна в полезрението една книга – „Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари“, автора и е Робин Шарма. Предполагам, че много от вас са я чели, или ако не са, то със сигурност са чували за този невероятен човек, който е посветил живота си да направи света едно по-миролюбиво място за живеене, като просветлява човешките същества чрез книгите и семинарите си.

Неговата академия Sharma Leadership International работи с най-големите компании и най-великите личност на нашето време като: Бил Клинтън, Ричърд Брансън и много други. СПоделя сцената с хора като Дийпак Чопра, Опра Уинфри, Кристофър Рийв и прочие.

Чрез фондацията си за деца той помага на децата в неравностойно положение да се борят за осъществяване на мечтите си.

Историята в тази книга е за отчаян от живота преуспяващ хотелиер, който в момента в който решава да приключи с живота си получава просветление и намира своя учител, който с мъдрите си съвети му показва една напълно нова вселена превеждайки през седем етапа на самопробуждане. За тези етапи може би ще ви разкажа в някоя друга статия, но сега искам да ви издам 7-те Правила с помощта на които ще можете да преминете през всяка тежка ситуация във вашия живот. Ето ги и тях:

Правило #1: Помни, че животът е поредица от сезони. Всяко човешко същество трябва да изтърпи студовете на няколко зими, за да стигне до красотата на най-хубавото лято. Никога не забравяй, че зимата не продължава вечно.

Правило #2: Запиши се в клуба на надеждата. Големите, красиви и привидно невъзможни цели са прекрасно средство за вдъхновение, когато вървиш през трудности – „Избери си пътеводна звезда, не се отклонявай от курса и ще преминеш през всяка буря“ – Леонардо Да Винчи. Ако се стремиш към велики и благородни цели, които пробуждат най-доброто в теб, желанието ти да ги достигнеш ще те преведе през трудностите по пътя на търсача.

Правило #3: Винаги помни, че най-голямото страдание ни носи най-голям растеж. То е болезнено, докато минаваме през него. Но в същото време то лекува. Когато каната с вода падне на пода и се счупи, съдържанието й се излива навън. Когато животът ти изпрати някоя от своите превратности, помни, че то е, за да ти помогне да се разчупиш и цялата любов, сила и възможности, дремещи в теб, да могат да се излеят навън. И също като счупената кост, ние ставаме по-силни на счупените места.

Правило #4: Провалът е вид избор. Нищо не може да спре мъжа или жената, които просто отказват да бъдат държани в подчинение. Вземи решение от дъното на сърцето си, че каквото и да ти се случи, ще продължиш по автентичния си път. Това ще ти гарантира истински успех в живота.

Правило #5: В трудни времена човек е склонен да губи самообладание. Когато срещнеш пречки, прояви дисциплина и поддържай режима си. Ставай рано. Спазвай свещения си час/времето, което посвещаваш само на себе си и своите мисли/. Храни се правилно. Прави упражнения. Прекарвай достатъчно време сред природата и непременно прави всичко, което зависи от теб, за да поддържаш и четирите си централни измерения – ума, тялото, емоциите и дух – в добра форма.

Правило #6: Изживявай чувствата си докрай. Когато се изправиш пред трудности, някои хора ще ти кажат „да мислиш само позитивни мисли“. Това не е полезен съвет. Изживявай докрай чувствата на обида, гняв, и тъга, които се надигат естествено в теб. Няма нищо лошо да ги изпитваш. Това всъщност е здравословно. Ако ги преработиш, ще получиш възможност да ги освободиш.  Само не потъвай в тях. Най-важното е да намериш баланса. Изживявай чувствата в теб докрай, така че да не ги преглътнеш и да не им позволиш да загноят в теб. В същото време използвай силата на интелекта си, за да видиш, че всяко зло е за добро. Това не е научен процес и в крайна сметка трябва да постъпваш така, както ти се струва правилно.

Правило #7: Помни, че каквито и трудности да срещнеш, ти никога не си сам!

Е, това са. Не са трудни, съвсем прости и много практични. Помнете, че Мъдростта, която остане неприложена, не струва нищо. Ето защо е хубаво да ги прочетете няколко пъти за да се запечатат дълбоко в подсъзнанието ви и да ги прилагате без да се замисляте.

 

 

 

източник: www.ladymagazine.today / из книгата на Р.Шарма – „Открий съдбата си с Монахът, който продаде своето ферари“

снимка:izvestnite.com

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply