Обичаи на Разпети петък

Днес е Велики петък – денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.Велики петък, наричан още Разпети петък, е време на душевно пречистване и ден в който не се работи.

 

Днес е денят, в който Божият син Исус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст.Той бил поруган, подложен на мъки, неимоверни страдания и принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

На Велики петък Исус бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете отслужват опелото на Исус. Затова и днес постът е особено строг: не се яде, нито се пие (дори вода).

Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

През деня не се служи света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. В храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.Плащеницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението.По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб в центъра на храма.

Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Строго са забранени песните и веселбите. Народните обичаи повеляват в този ден да се мине под маса. Така човек символично се пречиства от своите грехове и оставя всички тежести и проблеми в ръцете на Бога.

По време на Разпети петък постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие дори вода.

 

 

 

източник:ladymagazine.bg

снимка:www.littlehalogames.com

No Comments Yet

Leave a Reply