Няколко трика как да повишим енергията си следобед

Чувствате ли се изморени в ранния следобед? Ако е така сме ви приготвили няколко съвсем практични съвета как да се справите с този проблем и да повишите ефективността си.

Каквото и да си говорим повечето от нас се чувстват изтощени още в ранните часове на следобяда, а до края на работното време остават още няколко часа в които трябва да сме заредени с достатъчно енергия за да се справим със задълженията си.

При някои хора тази умора се изразява в главоболие, разсеяност или просто мислите ви се губят.

На какво се дължи тази ранна умора на организма?

Всеки човек има изграден вътрешен часовник спрямо който тялото реагира. При повечето хора най-силното желание за сън е изразено след полунощ, но също така може да се проявява и в  ранния следобед. Ето защо ако искаме да сме активни по време на работното си време е много важно да сме си взели необходимото количество сън.

Ако нарушите този естествен био ритъм рискувате да натрупате много умора. Ето защо е изключително важно да си създадете здравословен режим и да спите минимум 8 часа на денонощие.

Друг много важен фактор е храната!

Правилната храна ще ви зарежда с необходимото количество енергия

Ако забелязвате, че ежедневно се чувствате уморени и то по едно и също време на деня, то със сигурност трябва да обърнете внимание на това с какво се храните. Приемете, че храната е гориво за вашия организъм. Представете си как би се движил един автомобил ако му наливате непрекъснато от най-евтиния и лош бензин и обратното. Същото се случва и с нашето тяло.

afternoon-energie-lost
www.chatelaine.com

Нека обърнем внимание на карболиновите киселини, които приемате. Кръвната захар е това, което тялото превръща в енергия. Oт своя страна тя се влияе именно от карболините, които приемате чрез храната си.Разликата е в това, че различните карболини имат различен ефект върху нивата на кръвната захар.

Когато се храните с храни с високо съдържание на захар или бял хляб – те се усвояват бързо от оранизма и се превръщат в глюкоза, която попада в кръвообращението. Звучи добре, но в дългосрочна преспектива не е, защото не е достатъчно. Тялото ни предпочита когато захарта се разгражда по-бавно.

От друга страна ако набавяте карболиновите киселини от зеленчуци, плодове и ядки, това ще ви даде енергия за по-дълго време. Те няма да повишат енергията рязко, напротив бавно и постепенно ще имате един неизчерпаем резервоар с енергия.

Как да се храним за да имаме по-дълго енергия?

Като за начало ви е необходимо добре балансирано меню. Необходимо е да се храните регулярно на всеки 3-4 часа. Ако не го правите нивата на кръвна захар спадат, а от там и енергията ви.

Ако не се храните достатъчно или пък изпадате в другата крайност да преяждате на обяд ще ви направи сънливи и мързеливи. Това е обичаен навик на много хора-пропускат закуската а след това изяждат големи количества храна за обяд защото умират от глад. Имайте в предвид, че е необходимо голямо количество енергия за разграждането на толкова много храна. Не се учудвайте, че вместо да сте пълни с енергия ви се спи и сте лениви.

Да сте добре хидратирани е още един много важен фактор. Когато на тялото му липсва вода и е дехидратирано оказва силно влияние върху бързината на мисълта. Някои хора залагат на кофеинови напитки за да са във форма през деня, а това съвсем не е така.

Протеиновите храни са тези, които придават вкус и ни засищат. Те са в основата на добрата кондиция и тонус в следобедните часове. Хубаво е да включите в менюто си нискокалорични протеини с които да задоволите глада си. Една зеленчукова салата с риба или пилешко  на скара са прекрасен обяд, който няма да ви тежи и в същото време ще ви даде необходимата енергия.

Важно е да включите и една междина закуска, която да включва протеини. Повечето от нас са на мнение, че ако си похапват нещо между основните хранения добавят допълнителни калории към дневното меню, без да знаят че същите тези калории ще ги поемат на вечеря изяждайки по-голяма порция, което далеч не е по-добрата опция.

Протеиновите шейкове вършат чудесна работа като следобедна закуска. Важно е да запомним, че най-благоприятната комбинация която ще поддържа тонуса и енергията ни е лек протеин и здравословни карболини.

Тялото ни е храм, да се грижим добре за него!

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.bg

снимка: www.chatelaine.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply