Няколко женски хитрини за успешна кариера

Отдавна отмина времето, когато на успялата бизнес дама се гледаше с недоверие и зле прикрита ирония. Днес психолозите са наясно, че т.нар. слаб пол притежава много сериозни шансове за издигане в служебната йерархия поради простата причина, че разполага с ненадминат талант за актьорско майсторство. Знаете ли малките женски хитрости, които помагат в битката за високи постове?

Голямата тайна на жените в бизнеса е способността им с лекота да се превъплъщават в различни роли – те могат перфектно да редуват маските си на строг шеф, чувствителна личност, готова да изслуша проблемите на подчинените си, крехко и безпомощно създание, съблазнителка на поредния клиент с дебел портфейл… Нито един мъже не е в състояние в рамките на няколко часа да претърпи тези превъплъщения, без да получи нервно разтройство. А жените чисто и просто са родени актриси, способни да се променят мигновено в зависимост от обстоятелствата. Смяната на маските – това е ключът към успеха им в бизнеса, който доскоро се смяташе за запазена мъжка територия. Тук те създават и играят по свои правила – за да използват таланта, с който ги е дарила съдбата.

Например, жената притежава тънък социален усет, способна е да долавя нюансите в отношението, включително и към себе си. Затова и тя по-леко се съюзява със събеседника и започва да говори на неговия език, като прогнозира реакциите му. А вниманието на жените към детайлите и умението да изслушват им помагат да вникнат в мотивацията на опонента и да му въздействат, използвайки вродената си емоционалност и вербални умения. Благодарение на способността си да обличат емоциите в думи, те говорят ярко и образно. Освен това, жените са по-чувствителни към интонацията и жестовете на събеседника, а това им помага бързо да улавят промените в неговото настроение и гъвкаво да променят собственото си поведение.

И тъй като за мъжете много от изброените качества не влизат в репертоара на „мъжкарското“ поведение, дамите получават възможност виртуозно да ги изиграят в поредната голяма сделка. Истината изисква да се отбележи, че мъжете притежават по-развито стратегическо мислене. Но пък нежният пол мисли по-практично и това му позволява да се наслаждава на резултати тук и сега. И накрая – жените ловко използват факта, че мъжете са особено податливи на дискретно ухажване, сексуални намеци и ловко се домогват до целите си.

Какъв антураж и костюми (любим реквизит) използват жените при своите актьорски превъплъщения на бизнес сцената?

На всяка среща с клиенти успешната бизнес дама си създава нов имидж. Например, когато се среща с жена на средна възраст и консервативни разбирания, тя се облича скромно и семплои почти не използва грим. А при уговорка с преуспял мъж, тя изглежда като звезда от Холивуд. За тази цел в гардероба си притежава дрехи в съвършено различен стил – предназначени за срещи с клиенти с различно материално и социално положение. Като истинска актриса, жената създава точното впечатление и влияе на събеседника чрез външния си вид. Никой мъж няма да облече например розова риза само защото се предполага, че този цвят ще създаде доверие у събеседника му. Докато жените, с помощта на нюанси от външността си, ловко манипулират, за да завоюват целта си.

Още един важен дамски коз – умението да създадеш нужната атмосфера. За разлика от мъжете, които винаги се стремят към бързи и категорични решения, демонстрират сила, настойчивост и активност, жените проявяват отстъпчивост и деликатност, с което постигат далеч по-високи резултати.

Изглежда невероятно, но стереотипите също са в услуга на слабия пол. Например, ако тя е красива блондинка, мъжете са убедени, че е лекомислена. А когато си представят бизнес дама, в главата им изниква образът на строга, грозновата феминистка. По тази проста схема очевидно нито един мъж няма да заподозре в хитрост и остър ум дългокрака, нежна блондинка с огромни сини очи. Което пък ще помогне на същата блондинка да го манипулира както пожелае.

Още едно преимущество: мъжете не плачат. А жените в бизнеса могат да си позволят да отронят някоя и друга сълза, с която да получат огромни дивиденти.

Навреме изреченият комплимент прави чудеса – жените го знаят и затова са по-успешния пол. В комплимента е важна не просто похвалата, а умението да забележиш и оцениш това, което е важно и за събеседника ти.

 

 

 

източник: http://delo.bg/

снимка: class365.ru

 

No Comments Yet

Leave a Reply