Нова година в България

Искате ли да посрещнете Новата 2014 година с едно приключение?

Мисълта за 6-дневната почивка около новогодишните празници  носи смесени чувства у някои хора. Да не говорим, че много от тях са си разтеглили ваканцията до 10-12 дни. Със сигурност повечето от вас вече са направили своите резервации за новогодишната нощт в някои ресторант, други вече са планирали туристическо пътуване или отдих в провинцията и със сигурност няма за какво да се притесняват, защото най-вероятно им предстои приятно прекарване. За тези от вас, които планират да посрещнат 2014 в България, но искат да не са в домашна атмосфера и  все още не са се спряли на определено място сме ви подготвили няколко интересни предложения благодарение на www.balcancomfort.com.

Нова година в Пампорово

Зимният курорт Пампорово е разположен в подножието на връх Снежанка (1926 м) в Родопите, на 260 км от София, 85 км от Пловдив и 16 км от Смолян. Курортът се намира на 1650 м надморска височина. Средната годишна температура е 5,5 градуса. Пампорово съществува като курорт от 60-те години на ХХ в.

Почти всички писти в курорта започват от връх Снежанка, като надморската им височина варира от 1930 до 1444 м. Пампорово разполага с 37 км писти, най-дългата от които е 5,1 км, а максималната денивелация е 476 м. Пистите са с различна трудност – има както за напреднали, така и за начинаещи спортисти. На разположение на туристите са 9 влека и 6 лифта.

Пистите в курорта могат да бъдат използвани и от сноубордисти, има халф пайп, както и добри възможности и за спускане по необработен терен. В Пампорово има и писти за ски бягане с дължина от 25 км. В ски зоната има и много места, удобни за спускане с шейни. За любителите на екстремните спускания е осигурено нощното осветление от 28 прожектора на писта „Снежанка 2”, която е дълга 1176 м, широка 60 м, а денивелацията й е 283 м. Предлагат се преходи с моторни шейни.

В Пампорово функционират няколко ски училища за деца и възрастни, както и детска градина за деца от 4- до 7-годишна възраст. Спортуващите, които нямат собствена екипировка, могат да наемат на място в някой от гардеробите на курорта.

Въпреки че е познат основно като зимна дестинация, и през лятото Пампорово има какво да предложи на туристите, решили да го посетят. В района на Родопите има множество екопътеки, подходящи за пешеходни турове, Триградското ждрело е предпочитано място за любителите на скалното катерене, в района се намират Дяволската и Ягодинската пещера – едни от най-атрактивните пещери в България. От Пампорово има маркиран маршрут до село Широка лъка, който е много подходящ и за колоездачи. Реките и язовирите в Родопите предлагат добри възможности за спортен риболов, а любителите на природата могат да я опознаят и благодарение на разходка с кон. За билкарите и гъбарите районът около курорта е много привлекателен, тъй като тук виреят интересни растения.

Пампорово се намира в регион с много история. Наблизо са градовете Чепеларе и Смолян, както и живописните села Широка лъка, Стойките, Гела, Смилян, Арда, които са много атрактивни със съхранените си традиции и гостоприемството на местните хора. Предлагат се и екскурзии до историческите забележителности в региона и други дестинации.

В Пампорово функционират различни категории места за настаняване – луксозни хотели, семейни хотели или апарт хотели. В ресторантите и механите на курорта посетителите могат да опитат както традиционни родопски ястия, така и европейска кухня. Нощният живот също е разнообразен – има множество дискотеки, барове, боулинг зала и др. В големите хотели има СПА центрове, които предлагат разнообразни процедури.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

PAMPOROVO
www.oltextur.ro

 

Нова година в Хисаря

Хисаря е известен с лечебните си минерални води – 16 естествени минерални извора и шест сондирани. Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Климатът тук е мек и благоприятен, а забележително явление е липсата на мъгли. Поради тази причина градът е известен като едно от най-слънчевите места в България. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още от V в. пр.н.е. и по-късно тракийско селище от ІV-ІІІ в. пр.н.е. Селището преживява най-големия си разцвет през римската епоха. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепване с масивни крепостни стени и изграждане на обществени сгради, бани, улици. Става третия по големина град в провинция Тракия. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система на римския град Диоклецианополис се нарежда на едно от първите места в Европа. Крепостната стена е с дължина 2327 метра и на места достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта, известна като „Камилите”, се извисява на 13 метра. Градската архитектура на древния град е съсредоточена в днешния парк “Момина сълза” на Хисаря. Тук се намират най-голямата представителна обществена сграда (резиденция), термите на площ около 2000 кв. м и амфитеатърът. На 300 м южно от укрепения град се намира римска семейна гробница. Тя е запазена в оригинал и е достъпна за посещения. В нея могат да се видят пъстроцветна подова мозайка и стенописи с рози.

Името „Хисаря“ означава „крепост“ на турски. В Археологическия музей в града могат да бъдат разгледани находки от археологическите разкопки, провеждани в Хисаря, както и макети на амфитеатъра, жилищна сграда, раннохристиянска базилика и южната порта “Камилите”.

Минералните води, с които е прочут Хисаря, лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат. Използват се за питейно лечение и водни процедури за профилактика и рехабилитация на заболяванията, в комбинация с физиотерапия и диетично хранене.

Районът около Хисаря е известен и с традициите в лозаро-винарството. Дегустациите на местни вина са част от гостоприемството и туристическата атракция. В района около Хисаря има няколко изби, които предлагат дегустации.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

HISARIA
www.atlas-travels.net

 

Нова година във Велинград

Красивата природа и находищата на минерални води превръщат Велинград в един от водещите балнеокурорти на Балканите.

Велинград възниква през 1948 г., при сливането на три селища – Каменица, Лъджене и Чепино.

Чепинският край става част от българската държава още по времето на Първото българско царство.Крепостта Цепина, а с нея и целият край падат под османска власт през 1371 – 1373 г. Крепостта Цепина е паметник на културата с национално значение. Изградена е на скалист връх с надморска височина от 1136 м, а през Средновековието е била политически и административен център. Днес са реставрирани основите на крепостните стени, основата на църквата и четири водохранилища. В подножието на Цепина има експозиция с находките, открити при археологическите й проучвания.

След Освобождението от османско владичество през 1878 г. в района около Велинград се създават работилници и предприятия за обработване на дървен материал.

Велинград е известен и с най-големия карстов извор в България – „Клептуза”. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела.

Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С. Разнообразието на минерални води е довело до многообразие и на варианти за използване на минералната вода – и за отмора, и за рехабилитация, и за възстановяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, СПА хотели. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С.

Минералната вода и процедурите, които се предлагат във Велинград, оказват благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.

При масовото принудително помохамеданчване на българите в района през втората половина на XVII в. много хора избягали и се крили в горите, за да запазят християнската си вяра. След това повечето от тях се заселили в квартал Каменица, където изградили храма „Света Троица”. Тайно била изкопана землянка, направена като параклис, и в нея се извършвали богослуженията. През 1933 г. започва изографисването на храма, което продължава девет години. През 1965 г. църквата била изградена наново. Тя заема 211 кв. м застроена площ, сградата е масивна, а стените са от камък с дебелина 0.80 м.

Друго интересно място във Велинград е Историческият музей. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

В района на Велинград се намират много защитени територии – „Валявиците”, „Рогачица”, „Черновец” („Арапчал”).

Много са природните забележителности във Велинград и около него. На около 35 км от града, до село Побит камък се намира скално образувание със същото име. Формата на едрозърнестия гранит напомня на руските матрьошки.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

VELINGRAD
www.hotelina.bg

 

 

Нова година в Сандански

Наричат Сандански „най-топлия град в България” – разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център – в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр.Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Днешният град Сандански е възникнал и се е развил върху останките на ранновизантийския град. В Сандански са открити останки от четири епископски базилики. Централната епископска базилика датира от периода V – VІ в. и впечатлява с уникални подови мозайки. Археологическият музей в града е построен над основите на базиликата на епископ Йоан.

Едно от любимите места на жителите и гостите на Сандански е градският парк. Общата му площ е 344 декара, а в него виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация – градчето Мелник. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга. Много хора идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.

Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националния парк „Пирин”.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

SANDANSKI
yourholidayinbulgaria.com

 

Нова година в Девин

Девин е прочут основно с минералните си извори, като температурата на водата варира от 16º до 76 ºС. Минералните извори при село Беден, на 12 км от Девин, извират с температурата от 76° С. Чрез топлопровод около 4.5 л/сек. от дебита се отвеждат в Девин. В западната част на Девин е сярното изворче с температура от 16° С. Минералният извор в местността Посестра с температура 37° С се намира в долината на река Въча, на 6-7 км от Девин. Важен фактор за развитието на балнео и СПА туризма е чистият въздух в района.

Минералните води са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания. Чрез външно приложение водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система и кожни заболявания. Чрез питейно приложение се лекуват стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания. Добре се повлияват и при заболявания на дихателната система.

Привлечени от лековитите свойства на минералната вода, траките са се заселили в района в края на ХІV в. пр.н.е. и са го обитавали до късната античност (ІV в. сл.н.е.). Около селата Борино, Ягодина и Триград са намерени много тракийски могили. Османското нашествие в Родопите започнало през 1371 г., а Девин и регионът били освободени от османско владичество през 1912 г.

Край левия бряг на река Въча са намерени останки от селището Диове, предшественика на днешния град. По-късно името му се променя на Дьовлен, а от 1934 г. градът носи името Девин.

В центъра на Девин са разкрити останки от средновековен некропол от ХІІІ – ХІV в. Находките от некропола – накити и керамични съдове, са изложени в музейната сбирка на града. Там могат да бъдат разгледани и предмети, открити при археологически проучвания в Ягодинската и Харамийската пещера. Музейната сбирка се намира в сградата на читалище „Родопска просвета”. На площ от 260 кв. м са изложени находки от археологически разкопки в Девин и региона, оръдия на труда, експонати, пресъздаващи бита, труда и културата на родопчани и др. В читалището често се организират и тематични изложби.

Живописният планински район край Девин е изключително подходящ за пешеходни преходи. На 4 км от Девин се намира скалният феномен Слона. Село Триград е на около 26 км от града, а до него се стига по Триградското ждрело, което е обявено за защитена територия. От едната страна на пътя до Триград е река Триградска, а от другата страна има отвесни скали, високи до 300 м. Ждрелото е обявено за защитена местност със Заповед No.4021 от 06.12.1963. Тук се намира и пещерата Дяволското гърло, за която се носят много легенди. Друга пещера в района е Харамийската – до нея може да се стигне по пътека, която започва от паркинга на Дяволското гърло. В Харамийската пещера са открити останки от първобитни хора. Влизането в нея става само с водач и подходяща екипировка. На 10 км от Дяволското гърло е красивата Ягодинска пещера. Като прочут СПА курорт Девин приема гостите си в модерни хотели с луксозни СПА центрове.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

DEVIN
www.triposo.com

 

Нова година в Боровец

Боровец е един от най-големите планински курорти в България. Разположен е на 1300 м надморска височина на северните склонове на Рила планина, на малко повече от 70 км от София, на около 130 км от Пловдив и на 10 км южно от град Самоков. Курортът е създаден още в края на XIX век, а до средата на ХХ век е известен под името Чамкория. Тук най-знатните хора са прекарвали летата на прохлада и зимите в преследване на дивеч. През 60-те и 70-те години на ХХ век курортът се разраства, строят се големи хотели в алпийски стил, съоръжения за зимни спортове и постепенно Боровец се превръща в модерен зимен курорт. С близостта си до столицата и благоприятния си климат – прохладно лято и зима с много сняг – курортът е перфектна дестинация за любителите на планинските почивки. В ски зоната на Боровец има 24 писти с обща дължина над 58 кмтрасета за ски бяганесъоръжения за биатлон, условия за нощно каране и детски зимен парк. Лифтовете и влековете са общо 12 на брой, съвременни и добре поддържани с отличен капацитет.

Пистите са групирани в три района – Ситняково – Мартинови бараки, Маркуджик и Ястребец – и са с различна трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали и експерти.

Трасетата за ски бягане са с дължина 35 км и с минимална ширина 6 м, съгласно изискванията на Международната федерация по ски.

Съоръжения за сняг поддържат снежната покривка в идеално състояние. Ски сезонът продължава от средата на декември до април.

В курорта се предлагат уроци по ски и сноуборд, учителите са висококвалифицирани и световно признати. Уроците могат да бъдат както групови, така и индивидуални.

Хотелите и местата за настаняване в Боровец са много и от различни категории – отлуксозни хотели със спа центрове до уютни хижи със сауна. В Боровец има и много категоризирани частни вили, които също предлагат настаняване.

Заведенията в Боровец също са многобройни и разнообразни – ресторанти, таверни, пицарии, барове и дискотеки. Курортът предлага много добри условия за спорт и почивка. По-големите хотели разполагат с басейни, сауна и спа центрове, където се предлагат възстановяващи и разкрасителни процедури.

Боровец е начална точка за многобройни маршрути из Рила планина. Най-популярен сред туристите е маршрутът, водещ до връх Мусала – най-високия връх на Балканския полуостров – 2925 м н.в.

В курорта има добри условия за приятна почивка, като няма да ви липсва нищо – тук има магазини, аптеки, бюра за обмен на валута, банка, банкомати, медицинско обслужване.

Тук може да разгледате офертата на www.balkancomfort.com Линк:http://www.balkancomfort.com/nova_godina-bg.html

BOROVEC
www.gdstyles.com

 

 

източник: ladymagazine.bg

No Comments Yet

Leave a Reply