На война с ранните бръчки

Дами…отложете стареенето

Не е нужно да се паникьосваме при появата на всяка нова бръчка, но има начин да победим ранната им поява и да отсрочим стареенето.

Според експертите в областта на козметиката средната възраст в областта на козметиката средната възраст, при която кожата започва да старее е 25 години. Генетичната предразположеност има значение, но все пак първостепенен фактор за появата на бръчки, включително и преждевременни, е начина на живот. Сред основните причини за ранно остаряване на кожата на лицето може да бъдат:

АКТИВНО ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ 

Фанатичното излагане на плажа или солариум дава прилив на ендорфини и добро настроение , но се отразява негаативно на кожата. UV излъчването разрушава колагена и еластина – протеини, които отговарят за еластичността и плътността на кожата ни.

ПУШЕНЕ

Цигарения дим унищожава колагена, но и самият процес на пушене спомага за бързото образуване на мимически бръчки. При честото всмукване и издухване на дима около устата се образуват бръчки тип “пачи крак“.

ДИЕТИ

Когато сте на диета, лишавате организма си от един от главните му строителни материали – протеините, необходими за нормалното функциониране на бъбреците, черния дроб, сърцето. При дефицит на протеини  организмът си ги “взима“ от кожата, като намалява количествата протеини и колаген в нея – а това води до появата на бръчки.

АКНЕ

Това заболяване предизвиква постоянен окислителен стрес и изтощава ресурсите на кожата, като косвено способства за образуването на ранни бръчки.

НЕПРАВИЛНА ГРИЖА

Кожата ни трябва да получава отвън хранителни вещества, кислород и вода. Ако в грижите за дермата регулярно отсъстват почистване, хидратация и тонизиране, това води до преждевременно стареене.

СТРЕС

На постоянното нервно напрежение първа реагира кожата. Адреналинът и кортизолът, които се синтезират в кръвта по време на стрес, предизвикват спазми на лицевите мускули. А това затруднява притока на кръв и кислород към тъканите на клетките на кожата. Не е учудващо, че след напрегнат работен ден се забелязват т.н. бръчки от умора на първо място около очите.

ЗАБОЛЯВАНИЯТА

Тези на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и други органи понижават еластичността на кожата.

ХРОНИЧНО НЕДОСПИВАНЕ

Пикът на обновяване на кожата е през нощта и ако не спите пълноценно по 8 часа в денонощието, тя просто не успява да  възстанови ресурсите си.

skinmask5
Pinterest

 

КАКВО ДА ПРАВИМ?

ПРИЕМЕТЕ ЗА ЗАКОН  редовно да почиствате, да овлажнявате и да тонизирате кожата си. Имайте предвид, че козметичните продукти с гелообразна текстура са с по-голямо количество вода в тях. Ползвайте козметика с антиоксиданти, хиалуронова киселина, растителни екстракти и микроелементи. Спортувайте редовно – по този начин ще укрепнете кръвоносните си съдове и ще подобрите храненето и дишането на кожата. Пийте поне по 1,5-2,0 литра вода дневно. Наспивайте се и водете здравословен начин на живот. Обърнете внимание на продуктите , които противодействат на преждевременното остаряване, и ги включете в дневното си меню: доматите съдържат витамин С и ликопен, възстановяват запасите от колаген и защитават от UV  лъчите. Малините и Боровнките съдържат флавоноиди, полифеноли, пробиотици и голямо количество антиоксиданти, поради което подпомагат възстановяването на кожата. Зеленият чай поддържа жизнения цикъл на клетките на кожата. Киселото мляко е пробиотик, който тушира възпаленията и вредното въздействие на стреса. Рибата съдържа Омега 3 мастни киселини и хидратира отвътре. Ядките са още един добър източник на Омега 3, витамин Е, подхранват и лекуват възпаленията. Авокадото противостои на образуването на свободни радикали, които са виновни за преждеврменното стареене и Медът не на последно място съдържа ценни антиоксиданти и изглажда бръчките.

 

 

 

 

 

източник: www.ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply