Научи се да обичаш себе си..

Може би едно от най-важните неща в живота е да се научим да обичаме себе си! 

И колкото и да е странно, това всъщност понякога е адски трудно. Каквото и да ни говорят, независимо от възпитанието което сме получили е важно да разберем, че именно здравословния егоизъм е ключът към нашето щастие и щастието на хората около нас. Затова трябва да се постараем да си научим урока…че за да обичаш и да бъдеш обичан, първо трябва да се научиш да обичаш себе си…

Ето една прекрасна статия от motivirai.me, която много би помогнала в тази посока на личностно развитие.

“Един ден се замислих „Как да обичаме себе си”…И тогава разбрах, че трябва първо да се науча да обичам себе си, преди да имам качествени взаимоотношение с останалите хора, осъзнах, че нямам идея откъде да започна.

Това беше голяма изненада за мен, защото си мислих, че съм експерт в областта на любовта и връзките. В края на краищата си припомних, че съм прекарал голяма част от младините си в търсене на перфектния партньор за себе си. Но не след дълго осъзнах, че целта на търсенето ми е да запълни празнотата в мен самия. Да подобря взаимоотношенията си със себе си изглеждаше трудна задача! Както и да е, оказа се, че причината да се провалям в предишните си връзки е, защото не съм обичал достатъчно себе си.

Ако страдате от ниско самочувствие, много вероятно е причината да е, че сте се лишавали от любов към себе си. Възможно е да изпитате известно затруднение, докато се опитвате да заобичате себе си. Причината е, че умът ви е свикнал да ви критикува до такава степен, че „да обичаш себе си” звучи неестествено.

Въпреки това, не очаквайте да се случи нещо, ако не вземете твърдо решение, че искате промяна. Да се научите да обичате себе си, започва с взимането на твърдо решение, че искате да бъдете щастливи и да живеете пълноценен живот. Когато не обичате себе си и страдате от ниско самочувствие е почти невъзможно да достигнете пълния си потенциал.

Когато вземете решение да обичате себе си, всъщност казвате, че носите отговорност за последствията в живота си и че искате да живеете пълноценно.

И така, ако сте решили да заобичате себе си, но сте толкова объркани, колкото бях аз, етo 15 начина, които вярвам, че ще ви помогнат:

1. Влюбете се в себе си. Помислете си хубаво какво сте „вие“. Точно както едно цвете си набавя вода, за да порасне, така и вие трябва да се грижите за себе си. Започнете да обичате, както положителните си страни, така и недостатъците си, и приемете факта, че не сте перфектни. Това не означава да спрете да се усъвършенствате, вместо това бъдете по-деликатни със себе си относно „недостатъците“ си. Погледнете се в огледалото и се влюбете в отражението.Това сте вие!

2. Елиминирайте самокритиката. Често ли ви се случва да се критикувате за най-малкото нещо? Има ли едно гласче в главата ви, което ви повтаря, че не ставате за нищо, че сте смотани, че постоянно грешите? Ако забележите, че се критикувате често, си поставете за цел да спрете незабавно.

3. Бъдете позитивно настроени. Когато започнете да мислите позитивно за себе си, любовта ви към вас самите просто нараства. Създайте си навик, всеки ден да се похвалвате за нещо пред огледалото. Чрез такива мисли инстинктивно предприемате действия, които насърчават вашето развитие.

4. Признайте усилията си. Не винаги става въпрос за успех във всичко, с което се захванете. Често пъти, усилията, които сте положили са това, което се зачита. Приемете, че сте дали всичко от себе си, даже когато не сте успели да постигнете желаните резултати“.

5. Спрете да се тревожите. Ако искате да обичате себе си, ще трябва да спрете да се безпокоите. Лошо е да се живее живот изпълнен с притеснение. Уверявам ви! Притеснението не ви помага по никакъв начин. С него нищо не се постига. Нещата се постигат с разумни действия! Така че, вместо да се тормозите си помислете какво може да направите, за да оправите ситуацията. Ако нещата са извън вашия контрол, тогава ви остава просто да се надявате нещата да се оправят от само себе си. Ако им е писано, ще се оправят.

6. Имайте си доверие. Бъдете уверени, когато става дума за собствените ви умения. Трябва да знаете, че ако поискате да направите важна промяна, имате нужните умения. Можете да си помагате, като си представяте желаните от вас резултати.

loveyourself2
facebook

7. Прощавайте си грешките. Ако сте правили грешки в миналото си, които са ви карали да се чувствате зле, сега е моментът да си простите. Всички правим грешки. Това не значи, че трябва да се обвиняваме цял живот.

8. Бъдете откровени със себе си. Трябва да бъдете честни със себе си, когато става дума  за собствените ви чувства. Ако сте щастливи, се радвайте. Ако сте тъжни, страдайте. Не се опитвайте да лъжете себе си или да скриете болката си. Приемането на тези чувства ви помага да се свързвате със собствените ви мисли. А всички знаем, че мислите се менят според това, което искаме да чувстваме.

9. Повтаряйте си позитивни изрази всеки ден. Повтаряйте си позитивни неща, които повдигат самочувствието ви, всеки ден. Например: „Обичам се и се приемам такъв, какъвто съм!“. Повтаряйте си тези твърдения по няколко пъти на ден.

10. Изразявайте благодарност. Изразявайте благодарността си за това какъв човек сте. Бъдете благодарни за силните ви страни. И най-важното – бъдете благодарни, че сте живи и здрави.

11. Подкрепяйте мечтите си. Защо да отричате мечтите си? Когато подкрепяте собствените си мечти ще обикнете живота, който водите. Всеки момент, който изживеете трябва да ви доставя удоволствие, защото сте честни със себе си.

12. Напомпайте самоувереността си. Постоянно търсете възможности, за да се усъвършенствате. Например, ако сте добри в нещо, отделете повече време, за да развиете уменията. Знаейки, че имате таланти в определена област, може да издигне самоувереността ви до небето.

13. Отпуснете се. Давайте си почивки. Ако работите прекалено и пренебрегвате здравето си, това означава, че не се обичате достатъчно, за да се грижите за себе си. Използвайте свободното си време, за да си почивате. От време на време си пускайте разтоварваща музика. Ще ви се отрази добре.

14. Забавлявайте се. Внесете малко забавление в живота си. Животът трябва да е забавен. Не се взимайте прекалено на сериозно. Ако започнете да мислите по този начин, автоматично ще спрете да се притеснявате за излишни глупости.

15. Грижете се за тялото си. Много е важно да се спортувате и да се храните правилно. Доказано е, че причината за липса на самочувствие у хората, често е неправилното лошата форма и неправилното хранене.

източник: www.motivirai.me 

снимка: facebook

No Comments Yet

Leave a Reply