Най-важните причини поради които да спрем да живеем в миналото

По-голямата част от хората, включително и аз самата осъзнаваме, че да живеем в миналото е най-малкото нездравословно. Миналото може да ни връща назад в годините, да нарани настоящето и да разруши бъдещето ни. Осъзнаваме го, но не спираме да преживяваме отново и отново минали събития, да съжаляваме за хора или случки или просто да потъваме там и тогава. В същност да се реем в миналото понякога би ни помогнало да осъзнаем защо са ни се случили определени неща, но ако прекарваме повече от два часа ровейки се в прашните страници на предишни случки, това със сигурност е знак, че нещо радикално трябва да се промени в начина ни на мислене и да започнем да живеем тук и сега!

Как всъщност ни се отразява миналото?

 

Лошо здраве

Да живееш в миналото има редица неудобства. Влошеното здравословно състояние е една от тях. Когато мислим за вече отминали събития, често пъти те ни носят негативни емоции, които от своя страна бавно ни поболяват. Изследвания в тази посока показват, че хора живеейки в миналото са склони до голяма степен да отключат хроничен стрес, депресия, анорексия и други подобни заболявания. Такива хора се оплакват редовно от умора и липса на продуктивност. Ако ви звучи познато, то със сигурност е време да преоткриете себе си  и да се отърсите от задушаващото минало и да се наслаждавате на всички онези малки неща, които изпълват живота ви със смисъл и ви правят истински щастливи.

Пропускаме много прекрасни възможности, които са там навън и ни чакат

Ако сте били уволнени, това със сигурност не е причина да унивате и да се скривате от света. Вместо това започнете да си търсите нова, по-хубава работа, такава, която би ви правила истински щастливи. Когато прекарвате дни и нощи мислейки за провала си, изпускате страхотни възможности, които живота е приготвил само за вас. Докато вие се самосъжалявате някой друг ще се радва на вашата мечтана работа например.

Ако се опитвате да превъзмогнете тежка и драматична раздяла, в никакъв случай не обръщайте поглед назад. Само защото някой се е отнесъл зле с вас, не означава, че трябва да спрете да ходите на срещи, да се виждате с нови хора и да си изкарвате страхотно. Всеки от нас преминава през една или няколко такива раздели за да израстне ментално и психически, да стане по-мъдър, и да създаде по-здрава връзка в бъдеще.

Ние нямаме силата да променим определени обстоятелства

„Бих искал да променя….“ – Колко пъти сте си задавали този въпрос? Колкото и да сте се старали да промените определени обстоятелства, нещата просто са се случили. Всъщност никой не може да промени миналото. каквото е станало, станало е!!! Не можем да се върнем и да променим ситуацията. Единственото, което можем да направим е да я приемем, да си извадим поука и да продължим напред. Можем също така да се извиним, ако ситуацията го изисква. Да си простим на нас и на другите. Важно е да не губим ценни минути в лутане из дебрите на миналото. Живота е прекалено къс и съм сигурна, че ако сега се замислите ще се сетите поне за три причини поради които може да продължите напред. Поставете си нови цели, които да постигате. Фокусирайте се и действайте!

Може да разрушите връзката си

Ако се опитвате да заблудите родителите си, приятелите си или партньора си за това какво ви се е случило, рискувате да разрушите отношенията си с тях. Това едва ли си заслужава!? Дори този, който ви е наранил да е виновен – простете му! Последното нещо, което желаете е да останете сами. Ако станете негативна личност със сигурност повечето от познатите и приятелите ви ще започнат да ви избягват. Никой не иска да има около себе си черногледа, депресирана, живееща в миналото си личност.

Вие просто си пропилявате живота

Стив Джобс казва, „Ако изживявате всеки ден така, сякаш ви е последен, то със сигурност в един момент ще се окажете прав.“ Знаете ли колко дълго ще живеете? Никой не знае. Ето защо трябва да ценим всяка секунда, минута и ден от живота ни. Започнете да живеете в настоящето и забравете миналото.

„Всяка секунда, която прекарвате реейки се дебрите на вашето минало е секунда от вашето настояще, която пропускате.“ Не знам кой го е казал, но винаги си го повтарям когато се притеснявам за отминали истории. Грешките от миналото могат единствено да ни помогнат да се усъвършенстваме.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply