Мъката в душата ми…

Здравейте.

Имам нужда от съвет, как да се справя с недоверието, което се „засели“ в ежедневието ми. Срещнах мъж в когото се влюбих. И той твърдеше, че е безкрайно привързан към мен. Стигна се до съвместно съжителство и раждането на дете. Бях безкрайно щастлива и не допусках, че може да има нещо с което той да ме нарани.

Но се случи да разбера,че си е писал с жени, или по-скоро момичета, под носа ми. Ще предам по памет това което прочетох – „по-хубава си от манекенка“, „обичам те, не мога да спра да мисля за теб“, „ще изгоня жената, ела да живееш при мен“ и други подобни писания. Обръщения като, Галенце, Росинка, Моничка, Лусиии и още десетки умалителни са се забили в мозъка ми и не ми дават мира.

Говорихме или по-скоро се карахме по въпроса и останах с убеждението, че това са виртуални флиртове с които може би си е вдигал адреналина, но аз съм обидена или не знам какво съм. От тогава не ми е същото отношението към него. Винаги се съмнявам, постоянно съм причина за безсмислени спорове и най-лошото според мен е, че спрях да му казвам «Любими мой» или «Обичам те». А преди това постоянно така се обръщах към него и много често му казвах,че го обичам. Той сега се старае да покаже колко съм му скъпа и че това са били само заигравания и че няма друга жена която да го вълнува, но вече не му гласувам доверие.

Няколко пъти мислих за раздяла, но не можах да си тръгна. Мислите ми са объркани и не мога да преценя дали го обичам и затова не си тръгвам или просто от страх, че ще лиша детето от баща. В моментите когато съм спокойна и си помисля за него се вълнувам приятно и се усмихвам дори, но за кратко. Сетя ли се за това което видях, пак надвисва черен облак над мен и не знам как да се справя с това състояние.

Изчетох сумати материали за подобни случаи. Навсякъде пише „ВЯРВАЙТЕ ПОВЕЧЕ“. Въпросът ми е как да вярвам, като съм изгубила вяра в този човек? Как да си върна вярата? Може ли да се възроди предишната ни любов? Иска ми се пак да му кажа: «Любими, обичам те безумно!» Искам да му го кажа без да ми се стяга сърцето, от душа да му го кажа. Моля помогнете ми да разбера себе си! Благодаря ви предварително.

 

Здравей, Мими.

Благодаря ти за споделената история. Изглежда темата за виртуалните „изневери“ и онлайн флиртовете е много актуална измежду съвременните двойки.
Трудно ми е да ти отговоря категорично, тъй като пропускаш да споделиш дати и периоди, в които са настъпили тези събития, а те, както ще видиш от отговора ми са от ключово значение за етапите, през които неминуемо преминава всяка връзка. При все това ще дам най-доброто от себе си, за да ти помогна да намериш отговора на своите терзания.

Живота на всяка двойка преминава през различни етапи. Някои от тях са неминуеми, някои – могат и да се пропуснат. Преминаването от етап в етап обикновено се  бележи с криза в отношенията. Начина по който двамата ще се справят с кризата обикновено определя дали и как ще продължат нататък.

Първите 6 месеца от всички отношения е период най-често разпознаван чрез усещанията за „влюбеност“, „пеперудите в стомаха“, „желанието да се представим пред партньора си в най-добрата светлина“ и чувството на много голяма несигурност. Всичко това се дължи на проста биология и на високите нива на адреналин, който постоянно ни държи нащрек и допамин, който ни кара да се влюбваме. Точно 6 месеца са необходими за да може нивата на адреналин да спаднат и на негово място да дойде окситоцин. Последният е хормонът, който дава усещане за привързаност, сигурност и прави партньорите по-спокойни в своите действия.

Точно след периода на тези 6 месеца, в които сме се доближили един до друг и сме получили усещането за сигурност, имаме нужда отново да се отдалечим, за да внесем нещо ново във връзката. Този момент в отношенията е неизбежен и по един или друг начин се случва при всички двойки (освен тези, в които единият от партньорите постоянно отсъства и кумулативните им виждания са много кратки). И е добре да се случи. Отдалечаването става, като единият или двамата се захванат с нещо, което им дава пространство за себеизразяване извън връзката.

В повечето случаи това е ново хоби, някои се записват да учат, други отново започват да се виждат с приятелите си, трети – се захващат със спорт или танци, но всяко едно от тези неща цели да запази различието на всеки един от партньорите. Различието е изключително важно, защото то оставя пространство между двамата, а именно в него се развива истинската любов. Когато това пространство липсва, любовта се сменя със зависимост. В този случай интимността (преживяване за истинска близост) се превръща в сливане (зависимост без много чувства).

Начинът за отдалечаване, който е избрал твоят партньор, е бил чрез „флирт“ с други жени, което е било само „негова територия. Можем само да гадаем защо е насочил енергията си точно натам, а не към спорт, хоби или излизане с приятели. Но едно е очевидно със сигурност, имал е нужда да отдели пространство само за себе си и това е бил единственият начин, по който е съумял да го направи.

Не бих подлагала толкова лесно чувствата му към теб на съмнение, въпреки че разбирам колко трудно е да запазиш доверие след постъпка, която противоречи на житейските ти принципи. Много вероятно наистина да е усетил привързаност, след което е имал нуждата да се отдалечи. Направил го е по не много градивен начин.

Не знам дали и колко лесно би могла да върнеш доверието, което за теб изглежда е много важно. Това което със сигурност би могла да направиш, за да се сдобиеш с по-голямо успокоение, а от там и разбиране, е да говориш със мъжа си искрено. Попитай каква е била неговата нужда, за да направи това, което те измъчва вече месеци наред. Какво е стояло зад искането да си пише с онези дами. Кое е това, което не е могъл да получи във връзката, а е желаел. И вижте, дали просто той, а може би и ти, нямате нужда от повече пространство, в което всеки да е крал/кралица на своята територия. Потърсете начини, по които отделно един от друг да изживявате собствена част от живота си извън връзката. Споделяйте тези преживявания един с друг и внасяйте новост във връзката. А това със сигурност ще ви направи по-интимно, не слято близки.

Пожелавам ти любов и светлина,

banner

 

Искрено ваша,

 

bg_loader

 

 

 

снимка: alfarss.net

No Comments Yet

Leave a Reply