Мус със смокини и лавандула

Необходими продукти:

4 големи или 8 малки смокини
60 г захар
60 мл вода
настърганата кора от половин лимон
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

125 мл сметана
2 с.л. свеж лавандулов цвят или 1 с.л. сух
250 г маскарпоне
2 с.л. мед
10 г желатин + 40 мл студена вода
виолетова сладкарска боя, по избор

За гарниране:
100 мл сладкарска сметана, разбита до меки връхчета
лавандулов цвят за поръсване
смокини, нарязани

Fig2a

 

Начин на приготвяне:

Идеята за обработката на смокините е от една рецепта на Гордън Рамзи за смокинов сладолед, която ни е много любима вкъщи, но все не оцелява до снимки 🙂

Почистваме смокините от дръжките и нарязваме на осминки.
Слагаме в подходящ тиган със захарта, водата и настърганата кора от лимон.
Готвим на умерен огън около 10-15 минути, като разбъркваме често, сокато течността се редуцира до сироп.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.
Междувременно загряваме 125 мл сметана и лавандуловия цвят, докато кипне.
Намаляваме огъня и оставяме да къкри около 2 минути.
Отстраняваме от огъня, похлупваме съда и оставяме настрани за 20-ина минути.
В голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето и меда.
Блендираме смокините, лимоновия сок и прецедената охладена сметана и добавяме сместа към маскарпонето.
Накисваме желатина в студената вода за 10-ина минути.
Разтопяваме на водна баня или в микровълновата за няколко секунди на ниска мощност, като внимаваме да не кипне.
Прибавяме разтопения желатин към останалата смес, разбъркваме и оставяме да се охлади за 15-20 минути.
Прибавяме разбитата сметана и виолетовата сладкарска боя (по избор – моята беше свършила) и разбъркваме.
Разпределяме в десертни чаши или купички и охлаждаме за поне 3 часа.
Преди да поднесем, гарнираме с бита сметана и нарязани смокини и поръсваме с лавандулов цвят.

Мусът е плътен, ароматен и мноооого вкусен 🙂

А ако го замразим – получаваме фантастично семифредо!!!

 

 

източник: http://angellovescooking.blogspot.com/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.