Любовта през всичките й сезони

Разбира се, че любовта не може да се вмъкне в рамка и да се каже, че тя е една или друга. Тя не е нито само лесна, нито само емоционална, нито само безусловна или само илюзия, или каквото и да било друго определение. Тя е толкова многопластова и многолика също като сезоните, които сменят короните на дърветата!

Убедена съм, че дори един и същ човек би отговорил по различен начин на този въпрос, ако бъде попитан в различен етап от неговия живот. Единственото, което аз не приемам като определение за Любовта е, че тя е мъчителна. Мъката и тъгата са различни чувства, които произлизат от самата Любов. Те могат да бъдат следствие от неразбиране, недооценяване или разочарование, но никога сама по себе си Любовта не означава страдание. Негативните емоции, които следват някакви взаимоотношения, било то между мъж и жена или между приятели, са плод на собственото ни его, което ни предпазва да не покажем или допуснем някой да влезе по-дълбоко в нас от страх, че може да ни нарани. Егото – нашата защита на вътрешната ни слабост.

Мисля си, че по-скоро не сме се научили да обичаме някого дори ако ни е разочаровал, затова решаваме да класифицираме тези емоции в категория „разочарован от любов”. А всъщност не Любовта разочарова. Допускам, че всеки има индивидуален начин да я изрази, но тя самата всъщност лекува, изпълва и омекотява нашата душа. Тя е като мехлем, който ухае приятно и изглажда всички несъвършенства.

Вчера в страницата на Lady Magazine имаше зададен въпрос „Каква е асоциацията ви с думата любов?” . Толкова много думи ми идват, а всъщност никоя от тях не може докрай да опише трепетът в стомаха ми, когато се каже „Любов”. Тя е вдъхновение, мекота, прошка, смирение, благост, съпричастност, желание и РЕШЕНИЕ! Да, решение! Защото в живота ни има многобройни ситуации, в които любовта се изпитва! И не само към партньора, а към всеки човек и всяка стъпка, която правим по нашия път. Ако човек е решил, че ще обича, той ще се „ упражнява” всеки ден. Защото предизвикателства идват и никой не ни обещава, че няма да ги има. Казваме, че обичаме някого, но когато вече той ни е ядосал или обидил доста се замисляме дали все още изпитваме любов, понеже той е такъв или такъв. Но Любовта казва: “И какво от това. Всеки един заслужава да бъде обичан. Обичайте, за да бъдете обичани и прощавайте, за да ви бъде простено”. Каквото сееш, това ще пожънеш. Понякога е доста трудно. Ние сме хора и имаме своята палитра от емоции и характери. Но ако се стараем да изучаваме слабостите си и над тях да поставим като двигател Любовта, съм убедена, че бихме се чувствали много „по-чисти” в душите си, когато въпреки че съседът ви подлива вода, вие му носите палачинки в неделя сутрин.

Лесно е да обичаме тези, които обичат нас. По-голям подвиг е да обичаме тези, които ни завиждат и мразят. Защото Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.

Любовта никога не отпада!

Тя е вдъхновение, възвишеност и притегателна сила, която променя всичко от невъзможно във възможно!

Мъже, показвайте любовта на жените си и жени, обичайте и уважавайте мъжете си, защото това е вашият най-добър избор!

Бъдете окрилени и вдъхновени всеки ден!

 

 

 

 

снимка: https://www.pinterest.com

No Comments Yet

Leave a Reply