Как се празнува Великден във Великобритания?

Днес е Великден във Великобритания и затова реших да Ви разкажа как празнуват британците и какви са техните обичай.

Великден (Easter) във Великобритания, както и в България е подвижен празник – отбелязва се на различна дата всяка година. Чества се в неделя след първото пълнолуние в Северното полукълбо, след първия ден на пролетта, което значи, че празника може да съвпадне в една от неделите между 22 март и 25 април.

Тази година Великден във Великобритания се пада на 27 март, а в България на 1 май.
Всяка година на ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТАК ( MAUNDY THURSDAY) Кралица Елизабет Втора участва в церемонията Роял Монди. На церемонията се раздават Maundy money – специално изработени малки сребърно монети за бедни или възрастни хора. Тази традиция в Англия е възникнала през 1363 година, когато 5- годишният тогава Крал Едуард Трети, дарил петима бедни мъже с монети на стойност 5 пенса.

На РАЗПЕТИ ПЕТЪК ( GOOD FRIDAY) британците почитат разпънатия на кръст младенец и посещават църква. Децата рисуват или лепят картинки върху истински яйца и пеят песни, за да получат великденски кифлички с кръст отгоре.

На Великден във Великобритания се пеят пролетни песни и настроението на хората е приповдигнато. Църквата се украсява с бели лилии, символ на непорочността. След литургията в църквата, възрастните членове на семейството отиват на гости на по-младите. Британците изпращат поздравителни картички на близки и приятели. В някои градчета се организират и традиционни паради.

На Великденската трапеза най-често присъства агнешко печено.

За децата се организира търсене на шоколадови яйца, предварително заровени в градината от Великденският заек. След това децата започват да пеят една стара рима Hot cross buns, one a penny, two a penny…….за да получат сладкиш.

По време на Easter Monday (понеделник след Великден ) британците играят стара традиционна игра, в която пускат надолу по хълма истински яйца. Печели този, чието яйце стигне най-далеч и остане здраво най-дълго.

Друга стара традиция е танцуването на фолклорен танц, който е изпълнен само от мъже, които са облечени в костюми с шапки и панделки и връзват звънчета около глезените си. Танца е нарича нарича: Танцът на Морис (Morris Dancing).

На всички, които празнуват Великден днес, пожелавам Светъл Празник!

Източник: http://www.ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply