Как се празнува Великден във Великобритания?

Днес е Великден във Велокобритания и затова реших да ви разкажа как празнуват Британците и какви са тяхните обичай

Великден (Easter) във Великобритания, както и в България е подвижен празник – отбелязва се на различна дата всяка година. Чества се в неделя след първото пълнолуние в Северното полъкълбо, след първия ден на пролетта, което значи, че празника може да съвпадне в една от неделите между 22 март и 25 април.

Тази година Великден във Великобритания се пада на 27 март, а в България на 1 май.

Всяка година на ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТАК( MAUNDY THURSDAY) Кралица Елизабет Втора участва в церемонията Роял Монди. На церемонията се раздават Maundy money – специално изработени малки сребърно монети за бедни или възрастни хора.Тази традиция в Англия е възникнала  през 1363 година, когато 5- годишният тогава Крал Едуард Трети, дарил на петима бедни мъже с монети на стойност 5 пенса.

На РАЗПЕТИ ПЕТЪК ( GOOD FRIDAY) британцитепочитат почитат разпънатият на кръст младенец и посещават църква. Децата рисуват или лепят картинки върху истински яйца и пеят песни, за да получат великденски кифлички с кръст отгоре

На Великден във Великобритания се пеят пролетни песни и настроенията на хората е приповдигнато. Църквата се украсява с бели лилии, символна непорочноста. След литургията в църквата, възрастните членове на семейството отиват на гости на по-младите. Британците  изпращат поздравителни картички на близки и приятели.В някокои градчета се организират и традиционни паради.

На Великденската трапеза най-често присъства агнешко печено.

За децата се организира търсене на шоколадови яйца, предварително заровени в градината от Великденският заек  ;).  След това децата започват да пеят една стара рима Hot cross buns, one a penny, two a penny…….за да получат сладкиш.

На Easter Monday ( понеделник след Великден ) британците играят стара традиционна игра, в която пускат надолу по хълма истински яйца. Печели този, чието яйце стигне най-далеч и остане здраво най-дълго.

Друга стара традиция е танцуването на фолклорен танц, който е изпълнен само от мъже, които са облечени  в костюми с шапки и панделки и вързват звънчета около глезените си. Танца е нарича  нарича Morris Dancing.

На всички, които празнуват Великден днес, пожелавам Светъл Празник!

 

 

 

снимка: Pinterest

Все още няма коментари

Отговори

Твоят email няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.