Как да се грижите за къдрава коса?

Къдравата коса е невероятно красива и екзотична, но има репутация на доста трудна за поддържане и това не е случайно. Всяка къдрица има свое собствено мнение, трудно човек може да й заповяда в каква форма да застане, но това е част от чара й. Дами, обичайте уникалността си и вижте как да полагате грижите, които тя заслужава.

Щом природата те е надарила с такава коса, значи тя ти отива най-много! Престани да я изправяш! Да, знам че къдравата коса е изключително трудна за поддръжка и абсолютно винаги е тотално неконтролируема, но това си е твоята коса, затова я обичай.

Намери си добър фризьор, който да те подстриже според формата на лицето ти. Правилната прическа е важна, за да бъдат къдриците красиво оформени. Подходящи са подстрижки с равномерни етажи, те придават плътност и обем на прическата.

CURLY1

 chocolate-hunnies.tumblr.com

Използвай шампоан, балсам и маска за къдрава коса. Те ще изсушават косъма най-малко. При къпане използвай минимално количество шампоан.Редувай балсама и маската, това са различни продукти, с различни действия. Преди да излезеш от банята изстисквай  косата внимателно и я увий със стара памучна тениска за пет-десет минути.  Обикновената хавлиена кърпа може да заплете и накъса косата ти.

 CURLY4

likeneelyohara.tumblr.com

След като косата е леко подсушена нанеси арганово масло или масло от макадамия по краищата. Така ще ги предпазиш от цъфтежи и ще ги подхраниш. Изкуши с дифузер, като преди това си сложила спрей за предпазване от топлина и стилизиращ продукт, който да оформи къдриците още по-добре. Лично аз не харесвам пяните за коса, защото изсушават много и правят косата да изглежда мръсна. Но съм намерила крем, чийто съставки са напълно натурални. Той има фиксиращо действие и оформя къдриците прекрасно. Потърси кой е най-подходящият продукт за нуждите ти, но не го купувай ако съдържа сулфати, алкохол или силикон, те правят косата податлива на увреждания.

Не реши косата докато е суха, защото къдриците ти ще загубят красивата си форма и косата ще се накъса. Разресвай внимателно по време на душа, след като си нанесла балсам или маска. Въпреки че фризьорите съветват да се използваш пръстите си, вместо четка или гребен, само жена с къдрава коса знае колко трудно може да бъде разресването. Нашият съвет е да си купиш четка за коса с меки бодлички. Изрежи половината от тях, за да ги разредиш, така ще намалиш максимално скубането. Това е изпробвано най-безболезненият метод за отърваване от възлите.

Подхранвай косата в дълбочина. Няма къдрава коса, която да не е суха. Много е важно веднъж седмично да се поглезиш със силно хидратираща домашна маска. Една от най-лесните и полезни рецепти е тази:

 

Смеси 4 супени лъжици качествен зехтин с 2 яйца. Нанеси по дължината на косата и покрий главата с найлонова шапка за къпане, а върху нея сложи и старата си зимна шапка, която предварително си затоплила със сешоар за 1 минута. Заради затоплянето на скалпа и косъма, съставките ще проникнат в дълбочина и ще подхранят косата ти максимално. Стой с маската 30 минути, след което измий косата.

 CURLY2 curlyyhairedbeauties.tumblr.com

Смени калъфката на възглавницата си с копринена. Коприната е много по–подходяща от памука, защото мекотата й кара косъма да се плъзга по материята. Така се предпазваш от заплитания. Хубаво е и преди лягане да сплиташ косата, за да останат къдрите ти красиво оформени и на следващия ден.

 

 

 

източник: BeU.bg

 

No Comments Yet

Leave a Reply